Το νέο app στο κινητό για να βρίσκεις εύκολα πάρκινγκ στην Αθήνα -Πώς θα δώσει τέλος στο πρόβλημα

Με το πρόβλημα της στάθμευσης να έχει εξελιχθεί σε Γολγοθά, η Περιφέρεια Αττικής ετοιμάζει application που θα κάνει τη ζωή των οδηγών ευκολότερη.

Όλο και πιο δύσκολη γίνεται η εύρεση θέση στάθμευσης στους δρόμους της πρωτεύουσας, με τους οδηγούς να αναγκάζονται να κάνουν ατελείωτους γύρους προκειμένου να βρουν λίγα ελεύθευρα μέτρα ώστε να αφήσουν το αυτοκίνητό τους.

Το μεγάλο πρόβλημα της στάθμευσης δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την Περιφέρεια Αττικής,

η οποία συμμετέχει ως έταιρος στο έργο «ParkIn (Air-Pollution Alleviation in urban areas through parking spaces Innovative exploitation towards climate change mitigation)» με το Πολυτεχνείο Κρήτης να συμμετέχει ως συντονιστής ερευνητικός φορέας.

Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια εφαρμογή υπό την ονομασία “PYCA” (Park Your Car Around), η οποία θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες θέσης στάθμευσης να δηλώνουν τη διαθεσιμότητά της και να την παραχωρούν σε οδηγούς που αναζητούν θέση στην περιοχή.

Για την καταχώριση από τους ιδιοκτήτες των θέσεων στάθμευσης θα απαιτείται φωτογραφία, γεωγραφική τοποθεσία τους και θα πρέπει να έχουν ειδική προκαθορισμένη σήμανση (QR code).

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικών Δεικτών άμεσα σχετιζόμενων με τις μεταφορές, που θα ερευνά αξιόπιστες, εφαρμόσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος των άσκοπων, χρονοβόρων και ενεργοβόρων μετακινήσεων για ανεύρεση χώρου στάθμευσης.

Ειδικότερα, για τις ανάγκες του Παρατηρητηρίου θα αξιοποιούνται διαθέσιμα διαδικτυακά εργαλεία και πηγές δεδομένων (πχ. Google maps, Google earth, ArcGIS), καθώς και δεδομένα για τις υφιστάμενες ιδιόκτητες θέσεις στάθμευσης.

Το Παρατηρητήριο θα λαμβάνει και θα επεξεργάζεται τα δεδομένα που λαμβάνει από τη διαδικτυακή εφαρμογή προκειμένου να υπολογίζει και να απεικονίζει τα οφέλη/εξοικονομίσεις σε περιβαλλοντικό (εξοικονόμηση CO2/ρύπων) και ενεργειακό (εξοικονόμηση καυσίμου/kWh ενέργειας) επιπέδο, καθώς και σε επίπεδο ποιότητας μετακινήσεων (εξοικονόμηση χρόνου, μείωσης εμφάνισης φαινομένων κυκλοφοριακής συμφόρησης στην περιοχή).

Το σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε αστικό κέντρο υψηλής πληθυσμιακής πυκνότητας (Αθήνα), σε επιλεγμένο δήμο με έντονο πρόβλημα στάθμευσης (πχ Δήμος Χαλανδρίου), καθώς και σε μεσαίου μεγέθους επαρχιακή πόλη (Πολυτεχνείο Κρήτης – Χανιά).

Για την υλοποίηση του έργου, η Περιφέρεια Αττικής δρομολογεί τις διαδικασίες για σύναψη συμβάσεων με εξωτερικούς συνεργάτες,οι οποίοι μεταξύ άλλων θα αναλάβουν τη διερεύνηση του τρόπου επιβράβευσης των ιδιοκτητών μέσω ανταποδοτικότητας.

Θα εξετάσουν δηλαδή τον τρόπο επιβράβευσης των ιδιοκτητών θέσεων στάθμευσης μέσω
ανταποδοτικότητας, δηλαδή εφόσον ένας ιδιοκτήτης παραχωρεί μια θέση για Χ χρόνο μέσω της εφαρμογής, θα μπορούσε να λαμβάνει ως αντάλλαγμα τον ίδιο χρόνο στάθμευσης, τον οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ίδιος σε μια άλλη θέση στάθμευσης.

Θα εξεταστεί επίσης η δυνατότητα και το πλαίσιο επιβράβευσης μέσω χρηματικής ανταμοιβής, ενώ θα μελετηθούν και ενδεχόμενες δυνατότητες ανταμοιβής με ανταποδοτικότητα μέσω εμπλοκής, συνεργασίας και συμμετοχής τοπικών επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα