VW: πού θα βρούμε μπαταρίες για τόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Αυτή τη στιγμή η Volkswagen πονοκεφαλιάζει κι η αιτία δεν είναι η σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων που κινούνται με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Σύμφωνα με τον Arno Antlitz, Chief Financial Officer του Ομίλου Volkswagen, οι κατασκευαστές αγωνιούν για το πώς θα εξασφαλίσουν επαρκή ποσότητα μπαταριών την εποχή που τα ηλεκτρικά μοντέλα θα κυριαρχήσουν.

Στην Εύρωπη, αυτή η περίοδος θα ξεκινήσει το 2035, αφού νωρίτερα μες στην εβδομάδα το κοινοβούλιο της

Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε υπέρ της μείωσης κατά 100% των εκπομπών CO2 για όλα τα νέα οχήματα που θα πωλούνται από το 2035. Πέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας και της Σλοβακίας, είχαν ζητήσει επιπλέον πέντε χρόνια για να επιτύχουν τον στόχο του 100%. Αλλά τελικά όλα τα κράτη-μέλη συμφώνησαν να υποστηρίξουν την αρχική πρόταση, καθιστώντας αδύνατη την πώληση ενός οχήματος ΜΕΚ στην Ευρώπη μετά το 2035 και αναγκάζοντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες να στραφούν μαζικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Είναι ένας δύσκολος στόχος. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό», δήλωσε ο Antlitz στο Automotive News Europe σε συνέντευξή του στο συνέδριο Reuters Automotive Europe. «Το πιο δύσκολο θέμα δεν είναι η μετατροπή των γραμμών παραγωγής στα εργοστάσια», εξήγησε. “Το πιο δύσκολο θέμα θα είναι η ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού μπαταριών.”

Αυτή η αλυσίδα εφοδιασμού εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα βασικών υλικών όπως το λίθιο, το νικέλιο, το μαγγάνιο και το κοβάλτιο που χρησιμοποιούνται στις σύγχρονες μπαταρίες EV. Αλλά η τιμή αυτών των ορυκτών έχει ήδη εκτοξευθεί λόγω της υποπροσφοράς κι είναι πιθανό να χειροτερέψει πολύ καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα αρχίσουν να κυκλοφορούν τεράστιες ποσότητες νέων ηλεκτρικών οχημάτων τα χρόνια που προηγούνται της απαγόρευσης των ΜΕΚ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares, έχει προβλέψει ότι ολόκληρη η αυτοκινητοβιομηχανία θα πληγεί από έλλειψη μπαταριών το 2024-25, αναφέρει το Reuters.

The post VW: πού θα βρούμε μπαταρίες για τόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα