BMW: Και υβριδική, και ηλεκτρική η νέα M3

14:31 21/10/2024 - Πηγή: Caroto
Η BMW σχεδιάζει να παρουσιάσει την επόμενη γενιά της εμβληματικής M3 το 2028, με σημαντικές αλλαγές στα συστήματα πρόωσης.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες η νέα M3, που θα κυκλοφορήσει μετά από μια τριετία από σήμερα θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις: μια mild υβριδική με κινητήρα εσωτερικής καύσης και μια πλήρως ηλεκτρική έκδοση, ενσωματώνοντας την τάση της αυτοκινητοβιομηχανίας προς την εξηλεκτρισμένη κίνηση.

Σε αντίθεση με την plug-in υβριδική M5, η νέα

M3 θα χρησιμοποιεί ένα ήπιο-υβριδικό σύστημα 48V με εν σειρά εξακύλινδρο κινητήρα. Έτσι ώστε να διατηρηθεί το συνολικό βάρος χαμηλότερο και η συμπεριφορά του αυτοκινήτου πιο εστιασμένη στις επιδόσεις.

Το ήπιο υβριδικό σύστημα προσφέρει μικρή αύξηση της ισχύος, αλλά ο κύριος στόχος του είναι να βελτιώσει την απόκριση του κινητήρα και να μειώσει τις εκπομπές ρύπων.

Η επιλογή αυτή φαίνεται συνειδητή, καθώς η BMW θέλει να αποφύγει το πρόσθετο βάρος που θα έφερνε μια plug-in υβριδική έκδοση (PHEV), το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις και τη σπορ αίσθηση του μοντέλου.

Η εταιρεία θεωρεί ότι η προσθήκη μεγάλης ηλεκτρικής αυτονομίας, απαραίτητη για ένα PHEV, δεν είναι προτεραιότητα για το συγκεκριμένο μοντέλο, καθώς η M3 επικεντρώνεται περισσότερο στην οδηγική απόλαυση και τις επιδόσεις.

Όσον αφορά την απόδοση, αν και οι ακριβείς αριθμοί ισχύος δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη, αναμένεται ότι η νέα M3 θα ξεπερνά τους 550 ίππους, πολύ πάνω από την τρέχουσα γενιά της, ειδικά στις κορυφαίες εκδόσεις. Το υβριδικό σύστημα θα συμβάλλει στη βελτίωση της απόκρισης του turbo και στην καλύτερη συνολική οδηγική αίσθηση, χωρίς να προσθέτει το επιπλέον βάρος που θα προέκυπτε από μια μεγαλύτερη μπαταρία PHEV.

Παράλληλα με την mild υβριδική έκδοση, η ηλεκτρική M3 θα κάνει την εμφάνισή της το 2027. Αυτή η έκδοση θα βασίζεται στην πλατφόρμα Neue Klasse, την ειδική πλατφόρμα της BMW για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει υψηλή απόδοση και ευελιξία στην ηλεκτροκίνηση, με τα πρώτα πρωτότυπα να υποδεικνύουν ότι η ηλεκτρική M3 θα διαθέτει διάταξη με τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, κάτι που ενδέχεται να προσφέρει ισχύ άνω των 1.000 ίππων.

Αυτή η τετρακινητήρια διάταξη θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στις επιδόσεις του μοντέλου, προσφέροντας πρωτοφανή επίπεδα επιτάχυνσης και σταθερότητας. Η πλήρως ηλεκτρική M3 αναμένεται να απευθύνεται σε όσους αναζητούν απόλυτες επιδόσεις με μηδενικές εκπομπές ρύπων, ενώ παράλληλα θα εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα της άμεσης απόκρισης των ηλεκτροκινητήρων.

Το τμήμα M της BMW προβλέπει ότι μέχρι το 2030, το 80% των πωλήσεών του θα προέρχεται από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, γεγονός που δείχνει τη στροφή της εταιρείας προς τον εξηλεκτρισμό. Με την ηλεκτρική M3, η BMW επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να συνεχίσει να προσφέρει κορυφαία μοντέλα επιδόσεων, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές αξίες της σπορ οδήγησης με τις τεχνολογίες του μέλλοντος.

The post BMW: Και υβριδική, και ηλεκτρική η νέα M3 appeared first on caroto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα