Μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους κινητήρες ντίζελ και βενζίνης;

14:29 22/11/2024 - Πηγή: Caroto
Μια νέα έρευνα έρχεται να καταρρίψει τις προκαταλήψεις σχετικά με την ανθεκτικότητα των μπαταριών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αποδεικνύοντας ότι διατηρούν τη λειτουργικότητά τους για πολύ περισσότερα χιλιόμετρα από ό,τι πιστεύαμε.

Η ανάλυση περισσότερων από 7.000 ηλεκτρικών οχημάτων, από την εταιρεία τεχνολογικών συμβούλων P3 με έδρα την Στουτγάρδη, δείχνει ότι, ακόμη και μετά από 300.000 χιλιόμετρα, οι μπαταρίες παραμένουν «υγιείς». Και ότι το μεγαλύτερο

ποσοστό της αρχικής τους χωρητικότητας να παραμένει άθικτο, όπως τονίζει το γερμανικό auto-motor-sport.

Υγεία της μπαταρίας μετά από υψηλή χρήση: Ο δείκτης «State of Health» (SoH) είναι το μέτρο που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της κατάστασης μιας μπαταρίας, εκφράζοντας το ποσοστό της αρχικής χωρητικότητας που παραμένει διαθέσιμο. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, οι μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων παραμένουν πάνω από το 80% του SoH για τουλάχιστον 160.000 χιλιόμετρα ή 8 χρόνια. Νέες εγγυήσεις, ωστόσο, επεκτείνονται σε έως και 250.000 χιλιόμετρα ή 10 χρόνια.

Η χωρητικότητα των μπαταριών μειώνεται με την απόσταση που διανύεται – απότομα στην αρχή, αλλά σχεδόν καθόλου καθώς το αυτοκίνητο γερνάει. Κάθε κουκκίδα αντιπροσωπεύει ένα μετρημένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο από τη μελέτη.  Πηγή: P3

Η έρευνα αποκάλυψε ότι, στην πραγματικότητα, οι μπαταρίες διατηρούν κατά μέσο όρο το 87% της αρχικής τους χωρητικότητας ακόμη και μετά από 200.000 ή 300.000 χιλιόμετρα. Για παράδειγμα, αν ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να καλύψει 500 χιλιόμετρα, με SoH στο 90% μετά από 300.000 χιλιόμετρα η αυτονομία του περιορίζεται μόνο στα 450 χιλιόμετρα.

Η διαδικασία γήρανσης της μπαταρίας: Η απώλεια χωρητικότητας δεν είναι γραμμική. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης συμβαίνει κατά τα πρώτα 30.000 χιλιόμετρα, με το SoH να πέφτει στο 95%. Μετά από αυτό το διάστημα, η φθορά επιβραδύνεται σημαντικά. Αυτό οφείλεται σε μια χημική διαδικασία κατά την οποία σχηματίζεται μια σταθερή ηλεκτρολυτική επικάλυψη στην άνοδο της μπαταρίας. Μετά τα πρώτα 100.000 χιλιόμετρα, η πτώση είναι ελάχιστη, με τη μέση μπαταρία να διατηρεί πάνω από το 90% της αρχικής της χωρητικότητας.

Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της μπαταρίας: Η χρήση του αυτοκινήτου παίζει σημαντικό ρόλο στη μακροζωία της μπαταρίας. Οι συχνές πλήρεις φορτίσεις στο 100% της χωρητικότητας, ή χρήση σε πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να επιταχύνουν τη φθορά. Επίσης, η συχνή φόρτιση σε σταθμούς ταχείας φόρτισης με υψηλές εντάσεις ρεύματος μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Βελτίωση των τεχνολογιών και των πρακτικών: Η μελέτη αναδεικνύει τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα των μπαταριών. Τα δεδομένα δείχνουν ότι, με σωστή χρήση και βέλτιστες πρακτικές, οι μπαταρίες μπορούν να διατηρήσουν τη λειτουργικότητά τους για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Εταιρείες όπως η Aviloo έχουν αναπτύξει προηγμένες τεχνικές ελέγχου που επιβεβαιώνουν την κατάσταση της μπαταρίας, δίνοντας στους καταναλωτές μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά οχήματα.

Η αναγνώριση της ανθεκτικότητας των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλάζει το αφήγημα γύρω από τη βιωσιμότητα αυτών των οχημάτων, επιβεβαιώνοντας ότι μπορούν να αποτελέσουν μια αξιόπιστη και μακροχρόνια λύση για τις μεταφορές.

The post Μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων: Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους κινητήρες ντίζελ και βενζίνης; appeared first on caroto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα