Πότε η διαφήμιση μπήκε στη Formula 1

13:36 10/11/2024 - Πηγή: Caroto
Η σύγχρονη Formula 1 είναι γεμάτη από εντυπωσιακά λογότυπα χορηγών που κοσμούν τα μονοθέσια και προσελκύουν τα βλέμματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, αυτή η «έκρηξη» χρωμάτων και εμπορικών σημάτων ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, με μια μικρή, σχεδόν ξεχασμένη ομάδα από τη Νότια Αφρική: την Team Gunston.

Η Formula 1 δεν ήταν πάντα η διαφημιστική μηχανή

που γνωρίζουμε σήμερα. Όταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της F1 ιδρύθηκε το 1950, οι ομάδες αγωνίζονταν με τα παραδοσιακά χρώματα της χώρας τους.

Για παράδειγμα, τα μονοθέσια της Ιταλίας ήταν κόκκινα, της Γερμανίας λευκά, της Γαλλίας μπλε, ενώ της Μεγάλης Βρετανίας πράσινα. Όμως, η εμφάνιση της Team Gunston στο Rhodesian Grand Prix του 1967 στην Μπουλαβάγιο της Ζιμπάμπουε έμελλε να φέρει μια αλλαγή.

Η αρχή έγινε το 1968, όταν οι οδηγοί John Love και Sam Tingle έγραψαν ιστορία στο Grand Prix της Νότιας Αφρικής, με μονοθέσια διακοσμημένα στα χρώματα της καπνοβιομηχανίας Gunston.

Η Gunston, μια νοτιοαφρικανική εταιρεία τσιγάρων, αποφάσισε να διαφημίσει τα προϊόντα της μέσω ενός μοοθεσίου, παρακάμπτοντας τους παραδοσιακούς κανόνες που απαγόρευαν τις εμπορικές χορηγίες πάνω στα μονοθέσια.

Το Brabham BT20 της ομάδας βάφτηκε σε πορτοκαλί και καφέ χρώματα, βασισμένο στο εμπορικό σήμα της Gunston, και όχι σε εθνικά χρώματα. Έτσι, η Team Gunston έγινε η πρώτη ομάδα της F1 που έφερε εμπορικό λογότυπο πάνω σε μονοθέσιο, δημιουργώντας προηγούμενο.

Μάλιστα, αυτή η κίνηση ήταν πρωτοποριακή για την εποχή και έθεσε τις βάσεις για τη σταδιακή μετατροπή του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε έναν παγκόσμιο διαφημιστικό «χρυσωρυχείο».

Η Team Gunston στελέχωσε τους νοτιοαφρικανούς οδηγούς John Love και Sam Tingle. Στον πρώτο τους αγώνα, ο Love κέρδισε το Rhodesian Grand Prix, ενώ ο Tingle εγκατέλειψε. Αυτό το ντεμπούτο τράβηξε την προσοχή της F1 κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του Colin Chapman, ιδιοκτήτη της Lotus.

Η Lotus αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, καθώς μεγάλοι χορηγοί όπως οι BP και Shell είχαν αποσυρθεί από το πρωτάθλημα.

Αντιμέτωπη με το οικονομικό αδιέξοδο, η FIA αποφάσισε να άρει την απαγόρευση εμπορικών χορηγιών και την ίδια χρονιά, η Lotus του Colin Chapman άφησε το παραδοσιακό πράσινο-κίτρινο χρώμα της για το κόκκινο, λευκό και χρυσό της μάρκας τσιγάρων Gold Leaf στο Ισπανικό Grand Prix.

Έτσι, η Lotus έγινε η πρώτη επίσημη ομάδα F1 που υιοθέτησε εμπορικά χρώματα, με το κόκκινο και χρυσό της εταιρείας τσιγάρων Gold Leaf. Η κίνηση της Lotus άνοιξε το δρόμο για την είσοδο των καπνοβιομηχανιών στην F1, με την Marlboro να χορηγεί την ομάδα BRM και να ακολουθούν πολλές άλλες συνεργασίες.

Από το 1984 έως το 2007, κάθε μονοθέσιο που κατέκτησε το πρωτάθλημα έφερε λογότυπο εταιρείας τσιγάρων. Η σύνδεση της F1 με τη βιομηχανία καπνού προκάλεσε αντιδράσεις, με τους επικριτές να αποκαλούν τα μονοθέσια «κινούμενα πακέτα τσιγάρων».

Κάτι που δημιούργησε αντιδράσεις, ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι τηλεοπτικοί σταθμοί BBC και ITV είχαν αυστηρούς περιορισμούς στη διαφήμιση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορούσε προϊόντα καπνού.

Η ένταση αυτή κορυφώθηκε όταν ο σχολιαστής του BBC, Peter Dimmock, δήλωσε ότι η συνεργασία της Lotus με τη Gold Leaf παραβίαζε την κυβερνητική απαγόρευση στη διαφήμιση καπνού στην τηλεόραση. Ο Chapman εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι δεν είχε προηγηθεί καμία επικοινωνία μαζί του από την τηλεόραση για το ζήτημα αυτό.

Τελικά, η διαμάχη επιλύθηκε τον Αύγουστο του 1968, επιτρέποντας την κάλυψη του δεύτερου τίτλου του Graham Hill χωρίς περιορισμούς.

Η έναρξη αυτής της περιόδου οδήγησε σε μια πραγματική «πλημμύρα» χορηγών, καθώς πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι STP και Elf άρχισαν να υποστηρίζουν ομάδες όπως οι March και Matra στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ωστόσο, η αντιπαράθεση γύρω από τη διαφήμιση δεν τελείωσε εκεί.

Το 1976, οι Βρετανοί φίλαθλοι έχασαν τον επικό τίτλο που διεκδίκησαν ο Niki Lauda και ο James Hunt, επειδή η ομάδα Surtees διαφήμιζε προφυλακτικά, κάτι που το BBC θεωρούσε ακατάλληλο για οικογενειακή θέαση.

Ακόμη και στο ποδόσφαιρο, οι ομάδες συνάντησαν αντιστάσεις όταν άρχισαν να τοποθετούν λογότυπα χορηγών στις φανέλες τους. Η FIA το επέτρεψε το 1977, αλλά οι τηλεοπτικοί σταθμοί αντιδρούσαν.

Μάλιστα, το BBC ανάγκασε τη Coventry City να σχεδιάσει μια ειδική εμφάνιση για τα τηλεοπτικά παιχνίδια, καθώς οι γραμμές σε σχήμα T στις φανέλες τους θύμιζαν υπερβολικά την τοπική αυτοκινητοβιομηχανία Talbot, ακόμη και χωρίς το λογότυπο. Οι περιορισμοί αυτοί στην προβολή χορηγών αίρονταν σταδιακά, με πλήρη απελευθέρωση να έρχεται το 1986.

Συνοψίζοντας: Η ιστορία της Team Gunston δείχνει πώς μια μικρή ομάδα από τη Νότια Αφρική άλλαξε την εικόνα της F1, μετατρέποντάς την από ένα άθλημα με αυστηρά εθνικά χρώματα σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο γεμάτο χορηγούς και εμπορικά σήματα.

Η Team Gunston αγωνίστηκε συνολικά σε επτά αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, χωρίς να καταφέρει να κερδίσει βαθμούς. Ωστόσο, κατάφερε να αλλάξει για πάντα την F1, ανοίγοντας το δρόμο για τις εμπορικές χορηγίες. Παρόλο που η ίδια η ομάδα αποχώρησε το 1975, η κληρονομιά της παραμένει ζωντανή, καθώς σήμερα η F1 είναι ένα από τα πιο εμπορικά αθλήματα στον κόσμο.

Η Formula 1 μετατράπηκε από έναν αγώνα αγνής ταχύτητας σε ένα παγκόσμιο «χρυσωρυχείο» διαφήμισης, προσελκύοντας εταιρείες από διάφορους κλάδους. Οι χορηγίες όχι μόνο εξασφάλισαν την οικονομική βιωσιμότητα των ομάδων αλλά διαμόρφωσαν και την εικόνα της F1 ως έναν από τους πιο προσοδοφόρους αθλητικούς θεσμούς παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης: Ποιές είναι οι καλύτερες διαφημίσεις της Porsche

Gunston cigaretters formula 1 advert 1978

Podium_for_Lotus_F1_Team_in_Spanish_Grand_Prix

Suzuka , Japan 8th - 10th October 2004Michael Schumacher, Ferrari F2004 is cheered across the line by his team as he takes victory.World Copyright:Charles Coates/LAT Photographic ref: 35mm Image: A17
2004 Japanese Grand Prix.

Hexagon_Charity_evening_celebrating_the_life_of_Ayrton_Senna

2004 Japanese Grand Prix.Suzuka , Japan 8th - 10th October 2004Michael Schumacher, Ferrari F2004. Action. World Copyright:Peter Spinney/LAT Photographic ref: 35mm Image: A12
2004_Japanese_Grand_Prix

Lotus_F1_on_The_Grand_Avenue

1985 Portuguese Grand Prix.

Hazel_Chapman_with_Elio_De_Anglis_and_Ayrton_Senna_Spa_1985_-_Copyright_The_Colin_Chapman_Foundation

1993 European Grand Prix.Donington Park, England.9-11 April 1993.Ayrton Senna (McLaren MP4/8 Ford) 1st position at Redgate Corner.Ref-93 EUR 32.World Copyright - LAT Photographic
Hexagon_Charity_evening_celebrating_the_life_of_Ayrton_Senna (1)

Max Verstappen driving the RB15 at the 2019 Austrian Grand Prix

Alonso driving the F2012 at the 2012 Malaysian Grand Prix

Jenson Button driving the BAR 006 at the 2004 United States Grand Prix

Eddie Irvine driving the Jaguar R3 at the 2002 United States Grand Prix

Renault's return in 2002 saw the traditional yellow combined with the light blue of Mild Seven. This is Jarno Trulli driving the Renault R23 in 2003

An Alfa Romeo 182B from 1982 with Marlboro livery

Giedo van der Garde driving the CT03 at the 2013 Malaysian Grand Prix.

An Arrows A1 from 1978 at Silverstone Classic 2012

Satoru Nakajima demonstrating his Lotus 101

Thirerry Boutsen driving for Arrows at the 1985 European Grand Prix

A 1973 BRM in Marlboro Livery

Räikkönen driving the MP4-17D in 2002

From 2007 until 2013 inclusive, McLaren's title sponsor was Vodafone

Michael Schumacher driving the Ferrari 248 F1 at the 2006 Monaco Grand Prix with Marlboro sponsorship clearly seen on the car

53032150224_13828d4e96_b

1985 an Alfa Romeo 184TB in Benetton livery

Derek Warwick driving his Renault in the 1984 Dallas Grand Prix

McLaren had no title sponsor in 2006 but the Johnnie Walker logo was used on the side pods

Jarno Trulli driving the Renault R24 at the 2004 United States Grand Prix.

Ποιές είναι οι καλύτερες διαφημίσεις της Porsche;

The post Πότε η διαφήμιση μπήκε στη Formula 1 appeared first on caroto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα