Ig Nobel 2024: Περιστέρια που καθοδηγούν πύραυλους και νεκρές πέστροφες που κολυμπούν

Πύραυλοι που καθοδηγούνται από περιστέρια, αρουραίοι και χοίροι που αναπνέουν από τον πρωκτό και νεκρές πέστροφες που μπορούν να κολυμπήσουν. Αυτές είναι μερικές από τις πιο ασυνήθιστες επιστημονικές μελέτες που τιμήθηκαν με τα χιουμοριστικά βραβεία Ig Nobel, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο MIT στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.

Τα Ig Nobel είναι μια

πρωτοβουλία του χιουμοριστικού επιστημονικού περιοδικού «Annals of Improbable Research». Τα βραβεία έχουν σκοπό να «τιμήσουν τα επιτεύγματα που πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελούν, και στη συνέχεια να σκεφτούν». Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε για 34η συνεχή χρονιά απονεμήθηκαν 10 βραβεία σε ερευνητές και επιστημονικές ομάδες από όλο τον κόσμο.

Τα βραβεία για το 2024

Το βραβείο Φυσιολογίας απονεμήθηκε σε μια ερευνητική ομάδα από την Ιαπωνία, η οποία ανακάλυψε ότι τα θηλαστικά μπορούν να αναπνέουν μέσω του πρωκτού. Μια μελέτη του 2021 του Ιατρικού και Οδοντιατρικού Πανεπιστημίου του Τόκιο διαπίστωσε ότι οι χοίροι και τα τρωκτικά έχουν την ικανότητα να αναπνέουν από τον πρωκτό. Η ομάδα εμπνεύστηκε από τα φιδόψαρα, τα γατόψαρα, τα θαλάσσια αγγούρια και τις αράχνες Araneidae, ζώα τα οποία μπορούν να αναπνέουν από τον πρωκτό προκειμένου να επιβιώσουν σε καταστάσεις όπου δεν υπάρχει πολύ οξυγόνο.

(Institute of Research,TMDU)

Ειρήνης: Το έργο του διάσημου εκλιπόντα Αμερικανού ψυχολόγου και πρώην καθηγητή του Χάρβαρντ Μπ. Φ. Σκίνερ (B.F. Skinner) τιμήθηκε με το βραβείο ειρήνης. Το 1960, ο Σκίνερ, ένας κορυφαίος επιστήμονας στον τομέα της μελέτης της συμπεριφοράς, πρότεινε τη χρήση ζωντανών περιστεριών για την καθοδήγηση πυραύλων αέρος-εδάφους, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν συστήματα καθοδήγησης πυραύλων. Το σχέδιο ήταν να βάλουν περιστέρια μέσα σε έναν πύραυλο που ονομαζόταν «Peli-can», ο οποίος θα εκπαιδεύονταν να ακολουθεί χερσαίους και θαλάσσιους στόχους. Το Project Pigeon, όπως ονομάστηκε, τερματίστηκε αργότερα από το Ναυτικό των ΗΠΑ. Το βραβείο παρέλαβε η κόρη του, Τζούλι Σκίνερ Βάρκας.

(B.F. Skinner)

Βοτανικής: Το βραβείο βοτανικής απονεμήθηκε σε δυο ερευνητές οι οποίοι ανακάλυψαν ότι το φυτό Boquila trifoliolata της Νότιας Αμερικής μπορεί να μιμηθεί τα σχήματα γειτονικών τεχνητών φυτών, οδηγώντας τους στο συμπέρασμα ότι η «όραση των φυτών» είναι μια εύλογη υπόθεση.

Ιατρικής: Το βραβείο απονεμήθηκε σε μια διεθνή ερευνητική ομάδα η οποία απέδειξε ότι τα ψεύτικα φάρμακα που προκαλούν επώδυνες παρενέργειες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά από τα ψεύτικα φάρμακα που δεν προκαλούν επώδυνες παρενέργειες.

Φυσικής: Απονεμήθηκε στον Τζέιμς Λιάο James Liao ο οποίος επέδειξε τις κολυμβητικές ικανότητες μιας νεκρής πέστροφας. Το 2004, ο ερευνητής θέλησε να ανακαλύψει πόση ενέργεια χρειαζόταν για να κολυμπήσει μια πέστροφα σε ταραγμένα νερά. Για να το κάνει αυτό, εισήγαγε συρμάτινα ηλεκτρόδια στους μυς μιας νεκρής πέστροφας και κατασκεύασε μοντέλα των κινήσεών της στον υπολογιστή. Διαπίστωσε πως σε ταραγμένα νερά, τα ψάρια πηγαίνουν με το ρεύμα αντί να κολυμπούν.

Πιθανότητας: Απονεμήθηκε στην ομάδα που έδειξε μετά από 350.757 δοκιμές, ότι όταν ρίχνεις ένα νόμισμα τείνει να προσγειώνεται στην πλευρά από την οποία ξεκίνησε.

Χημείας: Μια ομάδα από την Ολλανδία χρησιμοποίησε χρωματογραφία για να διαχωρίζει τα μεθυσμένα από τα νηφάλια σκουλήκια. Στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ το 2022, μια ομάδα ερευνητών θέλησε να δει πώς τα σωματίδια, γνωστά ως «ενεργή ύλη», μπορούν να κινηθούν μόνα τους. Για να το κάνει αυτό, χρησιμοποίησε σκουλήκια Tubifex, τα οποία μέθυσε με αιθανόλη. Στο πείραμα, τα σκουλήκια αντιπροσώπευαν αυτού του είδους τα σωματίδια. Οι ερευνητές κατάφεραν να ταξινομήσουν τα σκουλήκια ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητάς τους σε μια δομή που έμοιαζε με λαβύρινθο και, για πρώτη φορά, να ταξινομήσουν την ενεργή ύλη.

Βιολογίας: Το βραβείο απονεμήθηκε στους δύο επιστήμονες που έσκασαν μια φουσκωμένη χάρτινη σακούλα δίπλα σε μια γάτα που στεκόταν στη ράχη μιας αγελάδας, προκειμένου να δουν αν θα αλλάξει η ροή του γάλακτος. Οι τρομοκρατημένες αγελάδες φάνηκε να απελευθερώνουν λιγότερο γάλα.

ΠΗΓΗ: Independent, Guardian

 

Keywords
Τυχαία Θέματα