To Palaiopaido: To κανάλι που παρουσιάζει τα προϊστορικά «τέρατα» που πάτησαν στην γη

Στο SocialReport αυτής εβδομάδας, για το TheCaller WEB TV, ο Ζαφ Κωνσταντινίδης φιλοξένησε τον Αντώνη Aβρίθη, δημιουργό του παλαιοντολογικού καναλιού «To Palaiopaido» όπου μίλησαν για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα ζώα με βάση την δαρβινική θεωρία, τους λόγους εξαφάνισης τους και τα προϊστορικά ζώα που έζησαν στην Ελλάδα και τα απολιθώματα.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Αβρίθη ενασχόληση του με την παλαιοντολογία ξεκίνησε μέσα από την ανακάλυψη ενός απολιθώματος

που έκανε στην Κω, κάτι που τον ώθησε να ασχοληθεί με την παλαιοντολογία του νησιού και την συγκέντρωση περισσότερων απολιθωμάτων που αποτελεί και τον λόγο που τον γοητεύει η παλαιοντολογία.

Η δημιουργία του καναλιού αποσκοπούσε στην πραγματοποίηση του ονείρου του το οποίο είναι να σπουδάσει παλαιοντολογία καθώς προέρχεται από σπουδές δημόσιες διοίκησης και γεωλογίας.

Όπως λέει ο Αντώνης Αβρίθης, η δαρβινική θεωρία είναι κοινά αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα σύμφωνα με την οποία η αλλαγή του κλίματος ή και άλλοι παράγοντες δημιουργεί τυχαίες μεταλλάξεις στα «άτομα ενός πληθυσμού» και με την σειρά τους επιβιώνουν η αναπαράγονται περισσότερο όσα των όποιων η μετάλλαξη τα βοηθά να προσαρμοστούν καλύτερα, στο νέο περιβάλλον.

Η εξέλιξη ενός είδους δημιουργεί απογόνους αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι μπορεί το προγονικό είδος να συνεχίσει να ζει και συνυπάρξει με το νέο. Ακόμη, ο λόγος που τα προϊστορικά ζώα ήταν μεγαλύτερα από τους σημερινούς συγγενείς τους είναι ότι πριν την εμφάνιση του ανθρώπου, η τροφή ήταν περισσότερη βοηθώντας στην ανάπτυξη τους.

Η εξαφάνιση συγκεκριμένων ειδών οφείλεται στην αδυναμία τους να προσαρμοστούν στην αλλαγή του περιβάλλοντος ή βίαια συμβάντα όπως πτώση ενός αστεροειδή και σήμερα η παρέμβαση και απόλυτος έλεγχος του ανθρώπου στην πανίδα και χλωρίδα.

Σίγουρα, η άνοδος των θηλαστικών οφείλεται στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων που αποτελούσαν την κυρίαρχη ομάδα ζώων πριν.

Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν λόγω της πτώσης του μετεωρίτη στο Μεξικό πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια εξαιτίας των φυσικών καταστροφών που προκάλεσε είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής που προέκυψε.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Αβρίθη πολλά από τα προϊστορικά είδη ονομάστηκαν με λέξεις που παραπέμπουν σε κάποια από τα σημερινά ζώα, χωρίς ωστόσο να συγγενεύουν μαζί τους κάτι που οφείλεται στην λανθασμένη ερμηνεία των επιστημόνων των προηγούμενων αιώνων που απέδιδαν την συγγένεια μόνο στα μορφολογικά χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην επαναφορά προϊστορικών ζώων στην ζωή μέσω της μεταφοράς γωνιώματος σε συγγενή σημερινά είδη στο πλαίσιο επιστημονικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται, ο Αντώνης Αβρίθης ξεκαθάρισε ότι τα είδη που θα προκύψουν δεν θα είναι ακριβώς ίδια με τα προϊστορικά και θα έχουν περισσότερο υβριδική υπόσταση.

Ο ιδιοκτήτης του καναλιού «To Palaiopaido» τόνισε πως κάποτε οι κλιματολογικές συνθήκες στην Ελλάδα ήταν αντίστοιχές της Σαβάνας κάτι το οποίο διαμόρφωσε ένα περιβάλλον με πλούσια πανίδα με  τα περισσότερα από τα γνωστά προϊστορικά ζώα να έζησαν στην χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα