Απώλειες στο πεδίο της μάχης για την Ουκρανία – Τι αλλαγές φέρνει η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Μόλις μία εβδομάδα πριν από την πιθανή επανεμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η Ουκρανία προετοιμάζεται για δύσκολες επιλογές τους επόμενους μήνες. Τα στρατεύματά της βρίσκονται σε οπισθοφυλακή έναντι της Ρωσίας σε αρκετά σημεία της μακράς μετωπικής γραμμής, ενώ της λείπουν έμπειροι στρατιώτες. Παράλληλα, είναι αμφίβολο αν η στρατιωτική βοήθεια θα συνεχίσει να φτάνει με τον ίδιο ρυθμό που παρατηρείται σήμερα.

Στο Κίεβο, η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τα μηνύματα από τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον, επαναλαμβάνοντας σχεδόν καθημερινά

την επιθυμία της για μία «δίκαιη ειρήνη». Κάθε σκέψη για ανάκτηση των εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία βρίσκεται σε επ’ αόριστον αναμονή.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι επιτέθηκε σε υποδομές του αγωγού αερίου TurkStream

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι επιτέθηκε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ένα σταθμό διανομής αερίου του αγωγού TurkStream, της μόνης οδού διοχέτευσης ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μετά τη διακοπή, την 1η Ιανουαρίου, της διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους και το σαμποτάζ του Nord Stream το 2022.

«Το καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε να επιτεθεί με εννέα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα» σε σταθμό διανομής αερίου του αγωγού TurkStream στην περιφέρεια του Κρασνοντάρ (νοτιοδυτική Ρωσία) «με στόχο να διακοπούν οι παραδόσεις αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες», ανακοίνωσε ο ρωσικός στρατός διαβεβαιώνοντας ότι όλα τα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν χωρίς να εμποδισθεί η λειτουργία του σταθμού.

Σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση, τα συντρίμμια ενός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν προκάλεσαν ήσσονος σημασίας ζημιές στο κτίριο του σταθμού καθώς και σε εξοπλισμό του, οι οποίες όμως επισκευάσθηκαν γρήγορα.

Νοτιοκορεάτικη υπηρεσία πληροφοριών: 300 νεκροί και 2.700 τραυματίες στρατιωτικοί της Βόρειας Κορέας

Κάπου 300 στρατιωτικοί της Βόρειας Κορέας έχουν σκοτωθεί και άλλοι περίπου 2.700 έχουν τραυματιστεί από το σύνολο των περίπου 10.000 που ανέπτυξε η Πιονγκγιάνγκ στο έδαφος της Ρωσίας για να πολεμήσουν εναντίον δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα νοτιοκορεάτης βουλευτής, επικαλούμενος την υπηρεσία πληροφοριών της Σεούλ.

Οι κυβερνήσεις της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα, κράτος με πυρηνικό οπλοστάσιο, πως έστειλε πάνω από δέκα χιλιάδες μέλη των ενόπλων δυνάμεών της για να βοηθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα στην απώθηση ουκρανικών στρατευμάτων που κατέχουν τομείς της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ.

«Οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν πως ο αριθμός των θυμάτων στις τάξεις των βορειοκορεατικών δυνάμεων έχει ξεπεράσει τα 3.000, εκ των οποίων 300 (είναι) νεκροί και 2.700 τραυματίες», ανέφερε ο βουλευτής Λι Σονγκ-κουάν σε δημοσιογράφους έπειτα από ενημέρωση μελών του κοινοβουλίου από την υπηρεσία πληροφοριών.

Εξάλλου, «σημειώματα που βρέθηκαν πάνω σε νεκρούς στρατιώτες υποδεικνύουν ότι οι βορειοκορεατικές αρχές ασκούν πίεση να αυτοκτονούν», ακόμη και χρησιμοποιώντας «εκρηκτικά» ώστε να μην «αιχμαλωτίζονται», συνέχισε ο βουλευτής Λι.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε το Σάββατο πως δυο βορειοκορεάτες στρατιωτικοί είναι αιχμάλωτοι των ουκρανικών δυνάμεων και ανακρίνονται.

Η φερόμενη εμπλοκή ξένου στρατού χαρακτηρίστηκε μείζων κλιμάκωση του πολέμου που άρχισε με την εισβολή στην Ουκρανία που διατάχθηκε πριν από σχεδόν τρία χρόνια από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πόλεμος θεωρείται πως εισέρχεται σε νέα, κρίσιμη φάση, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα επιστρέφει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Νότια Κορέα αναφέρθηκε σε μονάδες που θεωρούνται «κρέας για τα κανόνια» και πιθανόν στάλθηκαν ώστε να ανταλλαχτούν με ρωσική τεχνολογική βοήθεια, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Πιονγκγιάνγκ να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει τα μέσα των ενόπλων δυνάμεών τους.

Ούτε η Μόσχα, ούτε η Πιονγκγιάνγκ έχουν αναγνωρίσει επίσημα πως αναπτύχθηκαν στο ρωσικό έδαφος βορειοκορεατικά στρατεύματα και πολεμούν τις ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Λι, έγγραφα που βρέθηκαν σε πτώματα αποκαλύπτουν ότι η Βόρεια Κορέα επωφελήθηκε διότι κάποιοι από τους στρατιώτες «έτρεφαν ελπίδες να ενταχτούν στο Κόμμα Εργατών της Κορέας» —το μοναδικό στη χώρα— ή επιδίωκαν «να τους δοθεί αμνηστία» αφού πολεμούσαν. Αυτό το τελευταίο στοιχείο αφήνει να εννοηθεί πως κάποιοι ήταν φυλακισμένοι στη χώρα τους.

Κατά το Κίεβο, οι δυο βορειοκορεάτες στρατιωτικοί που τραυματίστηκαν είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια μαχών στην Κουρσκ, όπου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο αρκετών εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων από τον Αύγουστο, όταν εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση εκεί.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να παραδώσει τους στρατιώτες του Κιμ Γιονγκ Ουν σ’ αυτόν αν μπορέσει να οργανώσει ανταλλαγή με μαχητές μας που κρατούνται στη Ρωσία», ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι μέσω X χθες.

Για όσους «δεν επιθυμούν να επιστρέψουν» στην πατρίδα τους «μπορεί να υπάρχουν άλλες πιθανές επιλογές», πρόσθεσε χθες ο κ. Ζελένσκι: όσοι θέλουν «αφηγηθούν στα κορεατικά την αλήθεια για αυτόν τον πόλεμο θα έχουν την ευκαιρία αυτή».

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών έδωσε στη δημοσιότητα χθες βίντεο —παρατίθεται από τον ουκρανό πρόεδρο στην ανάρτησή του— στο οποίο εικονίζονται οι δυο αιχμάλωτοι σε κουκέτες —πιθανόν νοσοκομείου— με επιδέσμους, ο ένας στο δεξιό χέρι, ο άλλος στο σαγόνι.

Η νοτιοκορεατική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε πως ο ένας από αυτούς είπε κατά την ανάκρισή του πως εκπαιδεύτηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αφού έφθασε στη ρωσική επικράτεια τον Νοέμβριο.

«Στην αρχή νόμιζε πως είχε σταλεί για εκπαίδευση, κατόπιν (…) κατανόησε πως είχε αναπτυχτεί» στο μέτωπο, κατά την ίδια πηγή.

Τον Δεκέμβριο ο ουκρανός πρόεδρος δήλωνε πως είχαν «σκοτωθεί ή τραυματιστεί» σχεδόν 3.000 βορειοκορεάτες στρατιωτικοί, ενώ η Σεούλ τοποθετούσε τον αριθμό αυτό περί τους 1.000.

Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία ενίσχυσαν τη στρατιωτική συνεργασία τους μετά την εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία. Τον Ιούνιο, υπέγραψαν διμερή συνθήκη που προβλέπει κοινή άμυνα και τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Μάχες στο Ντονέτσκ: Η ρωσική προώθηση συνεχίζεται

Παρά τις βαριές απώλειες που έχουν υποστεί, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται αδυσώπητα στην περιοχή του Ντονέτσκ, μία από τις τέσσερις περιοχές που η Μόσχα έχει προσαρτήσει παράνομα και επιδιώκει να καταλάβει πλήρως. Τα καθημερινά τους κέρδη μετρώνται σε χωράφια και δρόμους, καθώς κινούνται αργά προς τη βιομηχανική ζώνη της περιοχής.

Σύμφωνα με τους αναλυτές ανοιχτού κώδικα WarMapper, η Ρωσία κατέχει λίγο πάνω από το 18% της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που είχε καταλάβει πριν από το 2022. Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει περίπου 150 τετραγωνικά μίλια (400 τετραγωνικά χιλιόμετρα) τον Δεκέμβριο.

Ανισορροπία δυνάμεων στα ανατολικά

Οι ουκρανικές μονάδες είναι αριθμητικά κατώτερες στα ανατολικά. Ένας διοικητής δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι μικρές ομάδες ρωσικού πεζικού διεξάγουν επιθέσεις από πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα, καθιστώντας δύσκολο για τις ουκρανικές δυνάμεις να συγκεντρώσουν τα πυρά τους.

«Ενώ ο συσχετισμός δυνάμεων σε τακτικά πυρά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πλήγματα μεγάλης εμβέλειας φαίνεται να μην ευνοεί σημαντικά καμία από τις δύο πλευρές, το ανθρώπινο δυναμικό παραμένει ο βασικός διαφοροποιητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», αναφέρει ο Mick Ryan στο blog Futura Doctrina.

Οι ρωσικές μονάδες βρίσκονται πλέον πέντε χιλιόμετρα από τον κόμβο του Ποκρόβσκ και έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το Κουραχόβε και μέρος της πόλης Τορέτσκ, σύμφωνα με βίντεο γεωγραφικού εντοπισμού.

Ο διοικητής ενός ουκρανικού τάγματος κοντά στο Ποκρόβσκ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς και τα πλήγματα με γλίσχρες βόμβες.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Βίκτορ Τρεγκούμποφ ανέφερε στην ουκρανική τηλεόραση ότι οι μάχες συνεχίζονται γύρω από το Κουραχόβε και ότι τα στρατεύματα αντιστέκονται στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής: «Οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει πλήρως την πόλη. Αλλά, φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος της πόλης έχει μετατραπεί σε ερείπια».

Το ρωσικό «μοντέλο της απλής φθοράς» παραμένει αναλλοίωτο. «Ο εχθρός αναπόφευκτα φθείρεται προτού φθείρει ο ρωσικός ατμομηχανή», όπως σημειώνουν οι αναλυτές Keith D. Dickson και Yurij Holowinsky.

Οι προκλήσεις για την Ουκρανία και οι διεθνείς ισορροπίες

Ο στόχος για το Κίεβο είναι να υπερασπιστεί ό,τι εξακολουθεί να κατέχει. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ δήλωσε σε συνάντηση με συμμάχους της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα ότι οι προτεραιότητες της Ουκρανίας φέτος είναι η σταθεροποίηση της πρώτης γραμμής και η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της.

Τα μέλη της Ομάδας Επαφής έχουν δεσμεύσει περισσότερα από 126 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια ασφαλείας προς την Ουκρανία τα τελευταία τρία χρόνια. Στη συνάντηση στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα υποσχέθηκαν περαιτέρω βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων 30.000 μη επανδρωμένων αεροσκαφών για το επόμενο έτος και περισσότερων συστημάτων αεράμυνας.

Αβέβαιες προοπτικές για το τέλος της σύγκρουσης

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, τόνισε την Παρασκευή: «Πρέπει να συνεχίσουμε να στεκόμαστε ολόψυχα στο πλευρό της Ουκρανίας και να ενισχύσουμε το χέρι της για τις διαπραγματεύσεις που θα φέρουν κάποτε το τέλος του τερατώδους πολέμου του Πούτιν».

Ωστόσο, το «κάποτε» είναι το μεγάλο ερώτημα. Ο Όστιν, αναφερόμενος στην επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, σημείωσε: «Δεν θα κάνω εικασίες σχετικά με την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν».

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, υπαινίχθηκε ότι ενδέχεται να διακοπούν οι συναντήσεις της Ομάδας Επαφής από την επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι αν συμβεί αυτό «θα πρέπει να συνεχιστούν με άλλη μορφή».

Οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης φαντάζουν απίθανες προς το παρόν.

«Ο λόγος είναι απλός. Η Μόσχα δεν είναι έτοιμη για συμβιβασμούς. Παίζει για τη νίκη, όχι για την ισοπαλία», γράφει ο Arkady Moshes στο 19FortyFive.

Πηγή: CNN

Keywords
Τυχαία Θέματα