Ελισάβετ Κάλμπαρη: Στην Αγγλία δεν γίνεσαι γιατρός αν δεν έχεις ενσυναίσθηση

"Ενσυναίσθηση είναι η κατανόηση του συναισθήματος από άνθρωπο σε άνθρωπο, χωρίς κριτική και είναι πολύ σημαντική για τους επαγγελματίες υγείας και κάτι που ζητούν και θέλουν οι ασθενείς", τονίζει η ψυχολόγος, Σύμβουλος Ανάπτυξης Επαγγελματιών, Ιδρύτρια της Self Balance, κυρία Ελισάβετ Κάλμπαρη, μιλώντας στην εκπομπή Health Matters του The Caller.

“Η ενσυναίσθηση δεν είναι κάτι που το έχεις ή δεν το έχεις, είναι μια δεξιότητα, ένας συναισθηματικός μυς

που χρειάζεται εξάσκηση”, σημειώνει η ειδικός, ωστόσο συχνά συναντά αντίσταση από τους γιατρούς, που “δεν βρίσκουν τον λόγο να εκπαιδευτούν”, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δεξιότητα θα τους προστατεύσει από το burnout και θα βελτιώσει την επικοινωνία τους με τον ασθενή.

Μελέτες δείχνουν πως όταν ο γιατρός έχει ενσυναίσθηση, η πορεία της υγείας του ασθενούς μπορεί να αλλάξει, ενώ μπορεί να αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο ο ασθενής θα δεχθεί τη θεραπεία του.

“Δεν είμαστε πια στην εποχή που ο γιατρός θα πει και ο ασθενής θα ακολουθήσει”, τονίζει η κυρία Κάλμπαρη.

“Στην Αγγλία”, συνεχίζει, “για να σπουδάσει κάποιος Ιατρική, περνά από κάποιο τεστ που δείχνει αν έχει ενσυναίσθηση. Δεν γίνεται γιατρός εκείνος που έχει τους καλούς βαθμούς. Ξέρουν ότι αν μπεις και δεν έχεις ενσυναίσθηση, δεν θα έχεις καλά αποτελέσματα στο NHS, θα αρχίσουν τα ιατρικά λάθη, οι αντιδικίες από ασθενείς και η έλλειψη συμμόρφωσης στη θεραπεία”.

Συναισθηματική Νοημοσύνη

Η ενσυναίσθηση βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της Συναισθηματική Νοημοσύνης, του πώς αντιλαμβάνομαι τον ίδιο μου τον εαυτό και πώς αντιλαμβάνομαι και διαχειρίζομαι τους άλλους ανθρώπους γύρω μου. Σε όλα τα επαγγέλματα, η Συναισθηματική Νοημοσύνη θεωρείται απαραίτητη, γιατί βοηθά στη συνεργασία, στην ομαδικότητα, στο αποτέλεσμα και στην ευτυχία. Μου κάνει εντύπωση που η ενσυναίσθηση στις Ιατρικές Σχολές είναι μάθημα επιλογής.

Πώς αφήνουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πόνο, τις δυσκολίες, τους ανθρώπους, να μην θωρακίζονται με τεχνικές και μοντέλα, ώστε να βγουν πιο δυνατοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε συναίσθημα; Δεν μπορεί ο ασθενής να λογοδοτεί επειδή φοβάται ή επειδή κλαίει”.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελισάβετ Κάλμπαρη, Αγγλία,elisavet kalbari, anglia