ΙΦΝΕ: Ο ρόλος της ψυχολογίας και της διατροφής

Σημαντικό παράγοντα εμφάνισης φλεγμονωδών νόσων του εντέρου αποτελεί η διατροφή και γενικότερα ο τρόπος ζωής μας, τόνισε ο Γαστρεντερολόγος- Διευθυντής ΕΣΥ ΓΝΑ Ο Ευαγγελισμός κ. Νικόλαος Βιάζης, στη διάρκεια εκδήλωσης ενημέρωσης που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Ομάδα Μελέτης Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ) και ο Σύλλογος Ατόμων με νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδος, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ.

Ο κ. Βιάζης σημείωσε  ότι η υιοθέτηση του δυτικού τρόπου διατροφής στην Κίνα συνοδεύεται

από αύξηση της συχνότητας των ΙΦΝΕ, ενώ αναφέρθηκε και σε στοιχεία που δείχνουν ότι οι μετανάστες δεύτερης γενιάς στον Καναδά, προερχόμενοι από την Ασία, αποκτούσαν την ίδια συχνότητα σε αυτά τα νοσήματα με τους Καναδούς.

Όπως πρόσθεσε ο Γαστρεντερολόγος και οι ίδιοι οι ασθενείς με ΙΦΝΕ θεωρούν, σε ποσοστό 70% ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την κατάστασή τους, ενώ σε ποσοστό 60% αποδίδουν στη διατροφή τις εξάρσεις της νόσου. Επιπλέον, ένα 16% αποδίδει στη διατροφή την έναρξη της νόσου. Οι μελέτες παρατήρησης φαίνεται να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό ότι ο δυτικός τρόπος ζωής μπορεί να φέρει μπροστά τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Πράγματι, όπως εξήγησε ο κ. Βιάζης, “τα κορεσμένα λίπη όπως και το κόκκινο κρέας προάγουν τη φλεγμονή. Επιπλέον, μία διατροφή πλούσια σε ζάχαρη, με μείωση των φυτικών ινών συμβάλλει στη μείωση της επιθηλιακής βλέννας και στην προαγωγή της φλεγμονής στο έντερο”. Ακριβώς αντίθετη δράση έχoυν σύμφωνα με τον ειδικό τα ω-3 λιπαρά οξέα.

Διατροφικές ελλείψεις 

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ΙΦΝΕ είναι οι διατροφικές ελλείψεις, κυρίως σε σίδηρο, σε φυλλικό οξύ, σε βιταμίνη Β12 και σε βιταμίνη D, τόσο λόγω δυσαπορροφήσεων, απώλειας αίματος από το πεπτικό, χαμηλής πρόσληψης, όσο και λόγω της φαρμακευτικής αγωγής.

Κατάθλιψη & άγχος

Ο ψυχολόγος υγείας στο Γ.Ν.Ν. Άγιος Παντελεήμων, Δρ Γεώργιος Λυράκος αναφέρθηκε στο άγχος και στην κατάθλιψη που εμφανίζουν σε αυξημένη συχνότητα οι ασθενείς με Chron, σημειώνοντας ότι οι ασθενείς με ΙΦΝΕ έχουν αυξημένη συχνότητα γενικότερα ψυχιατρικών διαταραχών, γεγονός που αποδίδεται σε αλληλεπιδράσεις που υπάρχουν μεταξύ του άξονα εγκεφάλου και εντέρου, καθώς και σε ανοσολογικές διαταραχές που συμβάλλουν στην παθοφυσιολογία των ψυχιατρικών διαταραχών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λυράκος, σε μελέτες έχει καταγραφεί επιπολασμός της κατάθλιψης 34,5% και του άγχους 18,5 % στους ασθενείς με ΙΦΝΕ, έναντι ποσοστών 5% και 2% αντίστοιχα στην ομάδα ελέγχου.

Πρόσθεσε επίσης ότι παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί, φαίνεται ότι το στρες προκαλεί και επιδεινώνει την πορεία και τα συμπτώματα των ΙΦΝΕ, και μπορεί να θεωρηθεί και ως παράγοντας υποτροπής.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρεί ο Δρ Λυράκος την αντιμετώπιση του στρες και της κατάθλιψης, καθώς όταν οι ασθενείς δουλεύουν το στρες τους, η πορεία τους είναι καλύτερη. Το στρες υπογράμμισε ο ειδικός, έχει τόσο άμεση επίδραση στον οργανισμό, όσο και έμμεση, καθώς επιδρά στη συμμόρφωση. Το distress συνδέεται με κακή προσαρμογή και κακή συμμόρφωση στη θεραπεία, εξήγησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα