Ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική – Ξεκίνησαν οι δοκιμές με στόχο την πλήρη λειτουργία τον ερχόμενο Μάιο

Οι δοκιμές για τη λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Κρήτης και Αττικής είναι σε πλήρη εξέλιξη, μετά και από την κατασκευαστική της ολοκλήρωση, προκειμένου το έργο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στον Μάιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του ypodomes.com. Μάλιστα το έργο αυτό είναι το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, προϋπολογισμού που ξεπερνάει το 1,1 δις

ευρώ.

Συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη οι προκαταρκτικές δοκιμές εξοπλισμού και οι λειτουργικές δοκιμές των υποσυστημάτων που ξεκίνησαν από το φθινόπωρο του 2024 και, μετά την ολοκλήρωση τους, θα ακολουθήσουν οι δοκιμές αποδοχής συστήματος, που αποτελούν και το τελευταίο βήμα ελέγχου για να μπορέσει το έργο να ηλεκτριστεί.

Ειδικότερα, τους μήνες που προηγήθηκαν, ολοκληρώθηκε, όπως έχει κάνει γνωστό ο ΑΔΜΗΕ, η εγκατάσταση του εξοπλισμού στους σταθμούς μετατροπής (βαλβίδες μετατροπής, μετασχηματιστές, πρωτεύον και δευτερεύον εξοπλισμός). Επίσης, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του συνόλου του καλωδιακού συστήματος 500kV (335km x2 υποβρύχια καλώδια, υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών, 32km χ2 υπόγεια καλώδια στην Αττική και 11km χ 2 υπόγεια καλώδια στην Κρήτη) από το σταθμό μετατροπής Αττικής έως το σταθμό μετατροπής στην Κρήτη.

Ανάδοχοι των εργολαβιών ήταν τα σχήματα: NEXANS, PRYSMIAN, K/Ξ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ, Κ/Ξ SIEMENS-ΤΕΡΝΑ. Τα έργα δημοπρατήθηκαν το 2019 και συμβασιοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2020.

Την άνοιξη, όταν το έργο θα ηλεκτριστεί, θα σηματοδοτήσει μεταξύ άλλων και την πλήρη ένταξη της Κρήτης στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, καθώς με το καλώδιο Κρήτη – Πελοπόννησος, το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, καλύπτεται περίπου το 30% των αναγκών του σε ρεύμα.

Παράλληλα, μέσω της οριστικής παύσης λειτουργίας των συμβατικών μονάδων παραγωγής θα επιτευχθεί σημαντική μείωση εκπομπών CO2 που ξεπερνά τους 500.000 τόνους ετησίως, ενώ θα προκύψει σημαντικό οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές μέσω της μείωσης των ΥΚΩ.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Η ονομαστική τάση του συνδέσμου είναι 525 kV με μεταφορική ικανότητα ισχύος 1.000 MW, χρησιμοποιώντας τεχνολογία VSC (Voltage Source Converter) και στις δύο πλευρές, Αττική και Κρήτη.

Ο σταθμός μετατροπής Αττικής, AC/DC (400kV / 500kV), διπολικής σχεδίασης και ονομαστικής ισχύος 2×500 MW βρίσκεται βόρεια του υφιστάμενου υποσταθμού υπερυψηλής τάσης 400 kV Κουμουνδούρου. Το άλλο άκρο του συνδέσμου, στην πλευρά της Κρήτης, είναι ο σταθμός μετατροπής (150kV / 500kV) που βρίσκεται στην περιοχή της Δαμάστας. Στην Κρήτη έχει κατασκευαστεί επίσης υποσταθμός υψηλής τάσης GIS 150 kV AC για τη σύνδεση του σταθμού μετατροπής Δαμάστας με το υφιστάμενο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 150 kV Κρήτης.

Οι δύο σταθμοί μετατροπής συνδέονται με το καλωδιακό σύστημα, το οποίο διακρίνεται στα ακόλουθα κύρια υποέργα:

– 2 υποθαλάσσια καλώδια τεχνολογίας εμποτισμένου χάρτου (Mass Impregnated) HVDC 525kV και μήκους 335 χλμ το καθένα.

– 2 υπόγεια καλώδια τεχνολογίας εμποτισμένου χάρτου (Mass Impregnated) HVDC 525kV μήκους 32 + 11 χλμ (Αττική και Κρήτη αντίστοιχα) το καθένα.

– 2 υποθαλάσσια και 2 υπόγεια καλώδια οπτικών ινών συνολικού μήκους 378 χιλιομέτρων έκαστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ηλεκτρική, Κρήτης, Αττική – Ξεκίνησαν, Μάιο,ilektriki, kritis, attiki – xekinisan, maio