Κ. Ζέρβας: Ως Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης εξαίρω για άλλη μια φορά τη σοφία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας απηύθυνε χαιρετισμό στην εναρκτήρια εκδήλωση του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για τα 30 χρόνια διακονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα (26/5) το απόγευμα στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

εξήρε το πολυσχιδές έργο του κ. Βαρθολομαίου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει συμβάλει καθοριστικά «στην προώθηση του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού διαλόγου με πνεύμα καταλλαγής, αλληλεγγύης και ειρήνης».

Ο κ. Ζέρβας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη για την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση επίλυσης του εκκλησιαστικού ζητήματος της Εκκλησίας των Σκοπίων με την αναγνώρισή της με τον τίτλο της «Αρχιεπισκοπής Αχρίδος».

«Ως Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, της πρωτεύουσας πόλης της Μακεδονίας, εξαίρω για άλλη μια φορά τη σοφία, τη σύνεση αλλά και την υπεύθυνη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αφενός να αποκρούσει και να αποβάλει από το σώμα της Εκκλησίας τον κίνδυνο του εθνοφυλετισμού, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ουκρανίας, αφετέρου να προασπίσει το ιστορικό δίκαιο της Μακεδονίας», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

Ο ίδιος έκανε ξεχωριστή αναφορά στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, απευθύνοντας τις ευχαριστίες του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τον ζήλο «να αναζωογονήσετε τις ρωμαίικες κοινότητες και να ανάψετε ξανά το καντήλι της πίστης αλλά και της μνήμης στους ναούς, τα μοναστήρια, τα προσκυνήματα του γένους, από τη Σουμελά στον Πόντο και την αγιοτόκο Καππαδοκία έως τις ερειπωμένες και κατεστραμμένες μας εκκλησιές στη Σμύρνη, στην Τρίγλια, στα Παράλια, στην Πόλη».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Ζέρβας μίλησε με θερμά λόγια για τις ενέργειες του κ. Βαρθολομαίου αναφορικά με τη διαφύλαξη των ιστορικών κεκτημένων του Οικουμενικού  Πατριαρχείου, όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σημειώνοντας ότι αυτές «εκκινούν από τον σεβασμό του δικαιώματος της ετερότητας και του κηρύγματος για ειρηνική συνύπαρξη και συναδέλφωση των λαών και των εθνών, που υπηρετεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόσο πιστά όλα αυτά τα χρόνια από το μαρτυρικό Φανάρι».

Keywords
Τυχαία Θέματα