Καμπανάκι από τον ΠΟΥ: Κυβερνήσεις και βιομηχανία πρέπει να λάβουν μέτρα για τη μείωση του αλατιού

Υπερδιπλάσια ποσότητα αλατιού από αυτήν που θα έπρεπε να καταναλώνουμε (10,8 γραμμάρια έναντι των συνιστώμενων 5 γραμμαρίων) λαμβάνουμε καθημερινά, ανοίγοντας τον δρόμο για καρκίνο του στομάχου, παχυσαρκία, οστεοπόρωση και νεφρική νόσο.

Αυτοί οι αριθμοί ανάγκασαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κρούσει νέο καμπανάκι κινδύνου προς τις κυβερνήσεις των χώρων μελών του, ώστε να επιταχύνουν

τη διαμόρφωση και την υιοθέτηση πολιτικών για τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού και τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεών της. Η έκκληση απευθύνεται και στη βιομηχανία, με το αίτημα της μείωσης του αλατιού στα προϊόντα τους.

Τα στοιχεία της πρώτης σχετικής αναφοράς του ΠΟΥ που μόλις δημοσιεύθηκε, είναι απογοητευτικά:

Μόλις 5% των χωρών μελών του ΠΟΥ (και συγκεκριμένα η Βραζιλία, η Χιλή, η Τσεχία, η Λιθουανία, η Μαλαισία, το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία, η Ισπανία και η Ουρουγουάη) έχουν υιοθετήσει υποχρεωτικές πολιτικές μείωσης του αλατιού, ενώ το 73% των χωρών απέχουν πολύ από κάτι τέτοιο.

Αν και αναγκαίο, το αλάτι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς η υπερβολική κατανάλωσή του συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εμφραγμάτων και πρόωρου θανάτου.
Υπολογίζεται ότι η υιοθέτηση πολιτικών μείωσης του νατρίου θα μπορούσε να σώσει 7.000.000 ζωές παγκοσμίως έως το 2030.

«Η ανθυγιεινή διατροφή είναι η κύρια αιτία θανάτου και ασθενειών παγκοσμίως και η υπερβολική πρόσληψη νατρίου είναι ένας από τους κύριους ενόχους», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Αυτή η έκθεση δείχνει ότι οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει υποχρεωτικές πολιτικές μείωσης του νατρίου, αφήνοντας τους πολίτες τους σε κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας. Ο ΠΟΥ καλεί όλες τις χώρες να εφαρμόσουν πολιτικές για τη μείωση του νατρίου και τους παρασκεύασαν τροφίμων να εφαρμόσουν τα κριτήρια αναφοράς του ΠΟΥ για την περιεκτικότητα των τροφών σε νάτριο».

“Υπάρχουν μέτρα που μπορούν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις και σημαντικές καινοτομίες, όπως τα άλατα χαμηλά σε νάτριο. Πρέπει να ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα, διαφορετικά πολλοί άνθρωποι θα βιώσουν αναπηρία ή μπορεί να οδηγηθούν και στον θάνατο από καρδιαγγειακά επεισόδια που μπορούν να προληφθούν“, τόνισε με τη σειρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Resolve to Save Lives, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εργάζεται για την πρόληψη 100 εκατομμυρίων θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα σε διάστημα 30 ετών, Δρ Tom Frieden.

X. Δημοσθενόπουλος: Ανεκπλήρωτος ο στόχος του ΠΟΥ

“H παγκόσμια έκθεση του ΠΟΥ για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου (αλατιού) δείχνει ότι ο παγκόσμιος στόχος για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου κατά 30% έως το 2025 θα μείνει ανεκπλήρωτος στόχος. Το νάτριο αν και αποτελεί ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, την ίδια στιγμή ως συστατικό του NaCl, του αλατιού δηλαδή, που βρίσκεται φυσικά ή προστίθεται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για την υγεία μας. Το αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα και στη σύγχρονη διατροφή βρίσκεται «κρυμμένο» είτε ως ενισχυτικό γεύσης, είτε ως φυσικό συντηρητικό σε πάρα πολλά τρόφιμα και μάλιστα καθημερινής κατανάλωσης, όπως το ψωμί, οι φρυγανιές, τα αρτοσκευάσματα, το τυρί και όλα τα τυποποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αλμυρά αλλά και γλυκά. Δεδομένου ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν σε μεγάλο βαθμό αντικαταστήσει τα φυσικά τρόφιμα στην καθημερινή μας διατροφή και η τυποποίηση έχει επηρεάσει καταλυτικά τις διατροφικές μας επιλογές, απαιτούνται πολύ δυναμικές λύσεις και πολιτικές παρέμβασης στη βιομηχανία τροφίμων για να επιτευχθεί η μείωση του νατρίου από τη διατροφή μας“, σημειώνει ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, MMedSci. PhD, Κλινικός διαιτολόγος-Βιολόγος, Scientific Secretary of Diabetes Nutrition Sturdy Group (DNSG).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καμπανάκι, ΠΟΥ, Κυβερνήσεις,kabanaki, pou, kyverniseis