Κεφαλογιάννη: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα – πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και σημείο αναφοράς μεγάλων τουριστικών επενδύσεων»

Πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης φιλοδοξεί να καταστήσει τη χώρα με το έργο που αναπτύσσει το υπουργείο Τουρισμού, ενώ ταυτόχρονα οργανώνει τη στόχευσή του γύρω από την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, αξιοποιώντας πόρους κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), αλλά και προωθώντας θεσμικές παρεμβάσεις για την προσέλκυση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων.

Ήδη, με τον νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα «Διατάξεις για την Ενίσχυση της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης» γίνεται ένα πρώτο αλλά απαραίτητο βήμα για την υλοποίηση της νέας στρατηγικής με ορίζοντα δεκαετίας

για τουριστική ανάπτυξη με μέτρο, ισορροπία και όρους βιωσιμότητας.

Όπως σημειώνει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, μετά την πρώτη αυτή νομοθετική πρωτοβουλία, το υπουργείο ήδη δρομολογεί και επεξεργάζεται την εισαγωγή ενός νέου νομοθετικού πλαισίου περί απλοποίησης των διαδικασιών που αφορούν στην αδειοδότηση των τουριστικών υποδομών της χώρας, όπως μαρίνες, τουριστικούς λιμένες, ιαματικές πηγές κλπ, κατά τα πρότυπα μίας συνεκτικής συλλογιστικής, σύμφωνα με την οποία απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης όλων των τουριστικών καταλυμάτων, με τους νόμους 4179/2013 & 4276/2014, οι οποίοι έδωσαν το έρεισμα για δυναμική επανεκκίνηση της τότε τουριστικής αγοράς που είχε καίρια πληγεί από την οικονομική κρίση.

Ήταν τότε μάλιστα που δημιουργήθηκε το ευέλικτο επενδυτικό πλαίσιο με την ενίσχυση του ρόλου της Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων, ως υπηρεσίας one stop shop στο Υπουργείο Τουρισμού για να ευδοκιμήσουν επενδύσεις, όπως αυτή της πολυτελούς αλυσίδας One&Only στα αστέρια της Γλυφάδας.

Αντίστοιχα, λοιπόν, σήμερα, όπως σημειώνει η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, που εκδηλώνεται ήδη έντονο ενδιαφέρον και από πολύ μεγάλους “επενδυτικούς παίκτες”, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν ενδιαφερθεί ποτέ για την Ελλάδα, πάντα στο σκέλος των υποδομών (Μαρίνες, Τουριστικοί λιμένες και Ιαματικές πηγές κλπ), δουλεύουμε για να δημιουργήσουμε και σε αυτό το πεδίο επενδυτική άνθιση.

Άλλωστε, «όταν μιλάμε για βιωσιμότητα θα πρέπει να δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση όχι μόνο στο κομμάτι των καταλυμάτων αλλά και σε όλο το φάσμα των επενδύσεων που αφορούν τις τουριστικές υποδομές», αναφέρει. Μάλιστα εξηγεί ότι «μέσα από την ευόδωση τέτοιων επενδύσεων, σε μαρίνες, τουριστικούς λιμένες και ιαματικές πηγές αναδεικνύονται ταυτόχρονα οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που με τη σειρά τους εμπλουτίζουν το εύρος των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών μας.

Για τον ελληνικό τουρισμό έκλεισε ένας 10ετης κύκλος που ανέδειξε την Ελλάδα σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, και έτσι στηρίχθηκε και στηρίζεται ενεργά η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Πλέον, πυξίδα της νέας στρατηγικής του υπουργείου Τουρισμού είναι το μέτρο, η ισορροπία και η βιωσιμότητα».

Περαιτέρω, η υπουργός Τουρισμού μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στάθηκε και σε θέματα της τρέχουσας τουριστικής ατζέντας, η εξέλιξη των οποίων θα έχουν αντίκτυπο στην τουριστική δραστηριότητα των εμπλεκομένων.

Τήρηση νομιμότητας: Σαφάρι ελέγχων και από το υπουργείο Τουρισμού

Το υπουργείο Τουρισμού έχει ψηλά στην ατζέντα του την τήρηση της νομιμότητας σε όσους ασκούν τουριστική δραστηριότητα, όπως σημειώνει η κυρία Κεφαλογιάννη και ανακοίνωσε ότι ήδη έχει συνεργασία με εμπλεκόμενα υπουργεία για τον εμπλουτισμό των ελεγκτικών μηχανισμών σε μικτά κλιμάκια επιθεωρήσεων με στελέχη του υπουργείου Τουρισμού.

Βραχυχρόνια Μίσθωση: Επιτέλους θεσμοθετείται ένα πλαίσιο λειτουργία της

Εστιάζοντας στις πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση της αγοράς της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που όπως είπε είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι επιτέλους θεσμοθετείται ένα πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη για αυστηροποίηση των ελέγχων και σε καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, πάντα με γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Τουρισμού θα παρακολουθεί στενά τη λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς, και αν χρειαστεί, θα κινήσει διαδικασίες για διορθωτικές κινήσεις.

Τέλος διαμονής: Θα έχει ανταποδοτικότητα στον τουρισμό

Σε ό,τι αφορά το τέλος διαμονής επεσήμανε ότι αυτό αναστέλλεται για τους 4 χειμερινούς μήνες και πλέον θα έχει ισχύ από τον Μάρτιο του 2024. Την ίδια στιγμή. παρέμβαση του υπουργείου Τουρισμού πέτυχε το τέλος διαμονής να έχει ανταποδοτικότητα στον τουρισμό. Το υπουργείο τουρισμού μάλιστα κατήρτισε ένα κατάλογο έργων για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, όπου το εν λόγω κονδύλι θα μπορεί να διοχετευτεί σε αυτά.

Πήλιο – Θεσσαλία: Στα σκαριά “pass”

Η κυρία Κεφαλογιάννη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες πλημμύρες, αναφέροντας ότι στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι και η στήριξή τους, μέσα από ένα ειδικά εξειδικευμένο σχέδιο, τόσο στο πεδίο της επικοινωνίας – προώθησης – προβολής, όσο και με την υλοποίηση ειδικού pass, όπως έγινε και στην Εύβοια.

“Τουρισμός για Όλους”: Περισσότεροι δικαιούχοι – περισσότερα κοινωνικά κριτήρια

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους” (δράση του υπουργείου Τουρισμού) η Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι ήδη μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος με περισσότερους πόρους, (αφού τα αδιάθετα κονδύλια θα προστεθούν στο νέο πρόγραμμα, όπως προβλέφθηκε στον νέο τουριστικό νόμο), με περισσότερους δυνητικούς δικαιούχους (διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια), αλλά και νέες, ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, που θα μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος, όπως είναι οι Πολύτεκνοι. Από την υπουργό επισημάνθηκε εδώ ότι ο νέος κύκλος του προγράμματος θα απλώνεται στις δύο χειμερινές περιόδους που έπονται, ώστε η ζήτηση από Έλληνες πολίτες να απλωθεί σε εξαιρετικά μέρη της χώρας μας που ελκύουν τουρισμό σε περιόδους με χαμηλότερη έως σήμερα επισκεψιμότητα.

Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό: Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωσή του

Παραμένοντας στο επενδυτικό μέτωπο, η κυρία Κεφαλογιάννη στέλνει μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα ότι το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό θα ολοκληρωθεί στο α’ τρίμηνο του επόμενου έτους, αφού βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας. «Είναι σαφές ότι σε συνδυασμό με το πλέγμα δράσεων που περιγράφηκε προηγουμένως, προχωράμε, σε μία ολοκληρωμένη επενδυτική βάση, που θα μας επιτρέψει να προσβλέπουμε σε μια νέα εποχή άνθισης σε τουριστικές επενδύσεις».

Δυνατότητα στους απόφοιτους του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ να γίνουν ξεναγοί

Διέξοδο στους απόφοιτους του τμήματος ιστορικού αρχαιολογικού του ΕΚΠΑ να προστεθούν στο δυναμικό των ξεναγών δίνει το υπουργείο Τουρισμού. Απαντώντας έτσι στο ισχυρό ενδιαφέρον των αποφοίτων της συγκεκριμένη σχολής να ασκούν το εν λόγω επάγγελμα. Αυτό, όπως αναφέρει η Ολγα Κεφαλογιάννη, θα γίνει με την προϋπόθεση οι απόφοιτοι να παρακολουθήσουν ειδικά προγράμματα μαθημάτων.

Όπως αναφέρει, το υπουργείο Τουρισμού είναι σε συνεννόηση με το ΕΚΠΑ, που ξεκινά άμεσα τέτοια επιμορφωτικά προγράμματα, όπως και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αλλά και με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που το νέο έτος θα προσφέρει αντίστοιχα προγράμματα. Η κυρία Κεφαλογιάννη χαιρετίζει μια τέτοια εξέλιξη αφού, όπως αναφέρει, μαζί με τους απόφοιτους των σχολών ξεναγών και οι απόφοιτοι του τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ αναβαθμίζουν τις υπηρεσίας ξενάγησης στην Ελλάδα.

Τέλος να σημειωθεί ότι τις επόμενες ώρες η Ολγα Κεφαλογιάννη θα είναι παρούσα στη μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση WTM 2023 που πραγματοποιείται στο Λονδίνο από τις 6 εως τις 8 Νοεμβρίου. Στο πρώτο μεγάλο διεθνές ραντεβού των παικτών της παγκόσμιας τουριστικής σκηνής θα δώσει σαφές στίγμα για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού και για το πώς θα απαντήσει το αρμόδιο υπουργείο στις νέες προκλήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα