Κριμιζής: Καταστρέψαμε αστεροειδή με διαστημόπλοιο

Στο SocialReport του TheCaller Web TV ο Ζαφ Κωνσταντινίδης συνομίλησε με τον καθηγητή διαστημικής του πανεπιστημίου «Τζον Χοπκινς», πρώην εθνικό εκπρόσωπο Ελλάδας στον ευρωπαϊκό οργανισμό διαστήματος, Σταμάτη Κριμιζή, σχετικά με την πρόσφατη καταστροφή αστεροειδούς από διαστημόπλοιο στο πλαίσιο διαστημικής αποστολής.

Ο καθηγητής διαστημικής διευκρίνισε πως η γη δεν απειλούταν και η καταστροφή του αστεροειδούς «Δίδυμου» είχε πειραματικό χαρακτήρα ώστε να

εξακριβωθεί αν διαθέτουμε τα μέσα για να εξουδετερώσουμε έναν αστεροειδή που μπορεί όντως να μας απειλήσει στο μέλλον.

Για την καταστροφή του «διδύμου», χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της κινητικής σύγκρουσης και επετεύχθη ο στόχος της αλλαγής της τροχιάς του.

Σύμφωνα με τον Σταμάτη Κριμιζή τα τελευταία είκοσι έτη, έγινε μια προσπάθεια ταυτοποίησης όλων των αστεροειδών περνούν κοντά από την γη.

Οι αστεροειδείς που επελέγησαν για ταυτοποίηση είναι από 140 μέτρα και πάνω καθώς αυτό είναι το ελάχιστο δυνατό μέγεθος για να καταστραφεί μια ολόκληρη πόλη. Μικροί αστεροειδείς μεγέθους 4 μέτρων συγκρούονται με την γη 1 φορά τον χρόνο αλλά δεν καταφέρνουν να γίνουν απειλητικοί.

Αντίθετα ένας αστεροειδής 7 μέτρων που εμφανίζεται κάθε 5 χρόνια έχει την εκκριτική δύναμη μιας βόμβας της Χιροσίμα. Ένας αστεροειδής με διάμετρο 60 μέτρων έχει δύναμη 100 φορές μεγαλύτερη από την βόμβα της Χιροσίμα, και συγκρούεται με την γη συμβαίνει κάθε 1.000 φορές.

Ο Σταμάτης Κριμιζής επισήμανε πως το 2014 πέρασε ένας αστεροειδής από την πόλη Τσελιαμπλισκ αλλά δεν χτύπησε την γη καθώς πέρασε σε απόσταση 28χλμ , με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια και να γίνουν ζημιές.

Έναν αιώνα όμως, χτύπησε την γη ένας άλλος μεγάλος κομήτης η αστεροειδής στην περιοχή της Σιβηρίας και κατέστρεψε μια τεράστια έκταση, με πολύ πιο καταστροφικές συνέπειες.

Τέλος, ο Σταμάτης Κριμιζής τόνισε πως σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 30.000 αστεροειδείς διαφόρων μεγεθών ενώ 853 εξ αυτών είναι διαμέτρου 1χλμ και μπορούν να απειλήσουν τον πλανήτη μας.

Παρόλα αυτά, με βάση τα μέσα που διαθέτουμε σήμερα δεν μπορούμε να καταστρέψουμε τόσο μεγάλους αστεροειδείς αλλά η προχθεσινή επιτυχία είναι ένα ενθαρρυντικό μεγάλο βήμα για το μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα