Λάρισα: Νέο αίτημα αποφυλάκισης από τον Επιθεωρητή του ΟΣΕ – Γιατί είχε απορρίψει την πρώτη αίτηση το Συμβούλιο Εφετών

Ενώπιον του εφέτη ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη, που διερευνά την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο πρώην Προϊστάμενος του Τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας της Υπηρεσίας Υποστήριξης Κυκλοφορίας (σιδηροδρόμων) Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδος, ο οποίος στα τέλη Μαρτίου μετά την απολογία του, είχε κριθεί προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.

Ο Επιθεωρητής θα βρεθεί σήμερα στο γραφείο του ανακριτή για δύο λόγους.

Ο πρώτος αφορά την κλήση από τον ίδιο τον ανακριτή για να απολογηθεί εκ νέου καθώς έχει επαναπροσδιοριστεί το κατηγορητήριο με βάση

των αριθμό των τραυματιών -181- που έχει πλέον αποσαφηνιστεί.

Για τον ίδιο λόγο αναμένεται να κληθούν το επόμενο διάστημα ο προφυλακιστέος σταθμάρχης και οι σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, όπως αναφέρει το larissanet.gr.

Να σημειωθεί ότι οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο Επιθεωρητής παραμένουν ίδιες.

Δηλαδή το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή και της απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

Ωστόσο ο Επιθεωρητής αναμένεται σήμερα να υποβάλει στον ανακριτή και νέο έτοιμα αποφυλάκισης του και ενώ το προηγούμενο (στην ουσία ήταν η προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης που εκδόθηκε εις βάρος του από τον ανακριτή), τον Απρίλιο, απορρίφθηκε από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών Λάρισας καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό του Συμβουλίου κρίνεται πολύ πιθανό, σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος ο Επιθεωρητής, ακόμη και με περιοριστικούς όρους, ότι θα διαπράξει αξιόποινες πράξεις προκειμένου να συγκαλύψει το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται, εκμεταλλευόμενος την πολυετή του θητεία στον ΟΣΕ και τις διασυνδέσεις του στον συγκεκριμένο οργανισμό.

Θυμίζουμε ότι το κατηγορητήριο για τον Επιθεωρητή αφορά στο γεγονός ότι ως υπεύθυνος βαρδιών τοποθέτησε στη βραδινή βάρδια της 28ης Φεβρουαρίου μόνο του, τον σταθμάρχη ο οποίος ήταν άπειρος και εκείνη τη μοιραία νύχτα τελικά, δρομολόγησε λανθασμένα το Intercity στη γραμμή καθόδου για Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να συγκρουστεί λίγα λεπτά μετά στα Τέμπη με την εμπορική αμαξοστοιχία που κατέβαινε από Θεσσαλονίκη με προορισμό την Αθήνα.

Η απορριπτική πρόταση του  Εισαγγελέα

Στην πρόταση του σχετικά με το αίτημα αποφυλάκισης  του Επιθεωρητή, ο τότε Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας, κ Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα, ανέφερε αρχικά μεταξύ άλλων ότι: «ο προσφεύγων είχε κατά το κρίσιμο διάστημα του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2023 τις προαναφερθείσες ιδιότητες.

Πρωτίστως ως Προϊστάμενος του Τμήματος Επιθεώρησης Λάρισας της Υπηρεσίας Υποστήριξης Κυκλοφορίας (σιδηροδρόμων) Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδος και ως ειδικότερα υπεύθυνος για την κατανομή βαρδιών του προσωπικού κυκλοφορίας και την κατάρτιση του προγράμματος των υπηρεσιών των εκτελούντων υπηρεσία σταθμαρχών στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας είχε απόλυτη γνώση των συνθηκών εργασίας στο χώρο αυτό. Γνώριζε άριστα ότι υπήρχε ουσιαστική διάσταση μεταξύ των τυπικών υποχρεώσεων ως προς το ωράριο της υπηρεσίας τους των υπηρετούντων σταθμαρχών, τις οποίες αυτός καταρχήν κατήρτιζε και του πράγματι ισχύοντος και εφαρμοζόμενου στην πράξη από αυτούς».

Γνώριζε δηλαδή ο Επιθεωρητής ότι οι σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας που έπρεπε τυπικά να ολοκληρώσουν τη βάρδια τους στις 11 μ.μ. στην ουσία θα έφευγαν αρκετά νωρίτερα αφήνοντας μόνο του τον σταθμάρχη της βραδινής βάρδιας.

Επίσης, όπως αναφέρει ο Εισαγγελέας, ο Επιθεωρητής  είχε «πλήρη γνώση, ενόψει της ελάχιστης έως μηδαμινής εμπειρίας» του σταθμάρχη ότι τα καθήκοντα που του όρισε να υλοποιήσει μόνος του σε ένα «δύσκολο και νευραλγικό, σιδηροδρομικό σταθμό, όπως αυτός της Λάρισας, που είναι κομβικός με συχνή διασταύρωση μεγάλου αναλογικά αριθμού αμαξοστοιχιών» ήταν «δυσχερή έως πολύπλοκα» για το «ιδιαίτερα χαμηλό γνωστικό και εμπειρικό επίπεδο» του.

Ο Εισαγγελέας φτάνοντας εν τέλει στο αίτημα αποφυλάκισης, πρότεινε αυτό να απορριφθεί καθώς, όπως ανέφερε στην πρόταση του, με δεδομένη την πολυετή υπηρεσία του Επιθεωρητή στον ΟΣΕ, «αν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα, προκειμένου να οργανώσει, σχεδιάσει και πετύχει τη συγκάλυψη περαιτέρω αποδεικτικών στοιχείων, που τεκμηριώνουν αποδεικτικά το κακούργημα για το οποίο του ασκήθηκε η ανωτέρω ποινική δίωξη και του απαγγέλθηκε κατηγορία από τον Εφέτη-Ανακριτή του Εφετείου Λάρισας».

Σημειώνει δε ο Εισαγγελέας ότι ο κατ’οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση «δεν αρκεί να τον αποτρέψει από την τέλεση εγκλημάτων με τον παραπάνω σκοπό συγκάλυψης, όπως λ.χ. υπεξαγωγή εγγράφων ή ηθική αυτουργία σ’ αυτή,  ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση με άσκηση πιέσεων σε υπαλλήλους του ΟΣΕ ή πλαστογραφία (νόθευση) ή ηθική αυτουργία σε αυτή κ.λ.π… ουδόλως αποκλείεται ή περιορίζεται η με οποιοδήποτε τρόπο επικοινωνία του οποτεδήποτε με πρώην συνεργάτες του στον ΟΣΕ ή άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του οργανισμού αυτού, ή με άλλα πρόσωπα, μέσω των οποίων είναι εύκολο με την επικοινωνία αυτή να οργανώσει και πετύχει τέλεση εγκλημάτων συγκάλυψης του κακουργήματος για το οποίο κατηγορείται.

Η διάπραξη αυτών αποκλείεται ή περιορίζεται επαρκέστατα και δραστικά μόνο με την για τους λόγους αυτούς επιβεβλημένη συνέχιση της προσωρινής του κράτησης».

Απόρριψη και από το Συμβούλιο Εφετών

Τελικά στις 24 Απριλίου, το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών Λάρισας αφού μελέτησε τη σχετική δικογραφία και σκέφθηκε κατα το νόμο, απέρριψε την προσφυγή του Επιθεωρητή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης που εκδόθηκε εις βάρος του από τον ανακριτή, επισημαίνοντας στο σκεπτικό του μεταξύ άλλων ότι «ενόψει και της μακράς θητείας του προσφεύγοντος στην υπηρεσία του, και των φιλικών και υπηρεσιακών σχέσεων, τις οποίες έχει αναπτύξει με τους υφισταμένους του, είναι δυνατόν να προβεί σε ηθική αυτουργία παράνομων πράξεων προκειμένου να συγκαλύψει το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος».

Επίσης το Συμβούλιο έκανε ειδική μνεία και στο περιστατικό με τον γιατρό στο Βόλο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ο Επιθεωρητής:  «αμέσως μετά την τέλεση του αδικήματος για το οποίο κατηγορείται, και ενόψει της ενδεχόμενης πειθαρχικής και ποινικής του δίωξης, έσπευσε και κατάφερε να αποσπάσει, με την μεσολάβηση τρίτου, από ιατρό του Νοσοκομείου Βόλου, αναρρωτική άδεια ενός μηνός, χωρίς προηγουμένως να εξεταστεί ως προς την πάθηση την οποία επικαλούνταν από ιατρό εντός του παραπάνω Νοσοκομείου όπως προκύπτει από το με αριθμό πρωτοκόλλου ΕΜΠ ../…-..-2023 πόρισμα ΕΔΕ της 5ης ΥΠε».

Σήμερα απολογείται και ο δεύτερος γενικός διευθυντής του ΟΣΕ

Μέχρι στιγμής λοιπόν, ο Επιθεωρητής μαζί με τον σταθμάρχη, είναι οι μόνοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των Τεμπών που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους στον ανακριτή.

Θυμίζουμε ότι συνολικός αριθμός των ατόμων στους οποίους έχει ασκηθεί δίωξη για το δυστύχημα, ανέρχεται στους 12 και ενώ σήμερα αναμένεται επίσης να προσέλθει για να απολογηθεί στον ανακριτή ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου του ΟΣΕ από 21-3-2017 έως και 15-11-2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λάρισα, Νέο, Επιθεωρητή, ΟΣΕ –, Συμβούλιο Εφετών,larisa, neo, epitheoriti, ose –, symvoulio efeton