Μήνυμά ενεργειακής αναβάθμισης από Μητσοτάκη – Στην Αλεξανδρούπολη για τον νέο τερματικό σταθμό LNG

Ο πρωθυπουργός θέλει να περάσει το μήνυμά ότι η χώρα μας αναβαθμίζεται αλλά και θωρακίζεται ενεργειακά.

Μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και οι ηγέτες των γειτονικών βαλκανικών χωρών και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ και Κίριλ Πέτκοφ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Την κατασκευή του έργου έχουν αναλάβει η ελληνική εταιρία Gastrade και η βουλγαρική BEH. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης

και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου ετησίως.

Για τη σημασία του νέου τερματικού σταθμού Αλεξανδρούπολης μίλησε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας:

«Την Τρίτη, μαζί με άλλους ηγέτες της Βαλκανικής, θα βρεθώ στην Αλεξανδρούπολη, στον νέο σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα μας έχει δώσει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε Φυσικό Αέριο, όχι μόνο της πατρίδας μας, αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου. Η Ελλάδα, λοιπόν, γρήγορα και πολύ μεθοδικά, μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά, ταυτόχρονα, και σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά».

Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας ΕΕ: Ενότητα και αλληλεγγύη μπροστά στις ενεργειακές προκλήσεις

Η απόφαση της Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, με τον τρόπο που απαιτεί πλέον η Μόσχα, και η κοινή ευρωπαϊκή θέση απέναντι σε αυτή την πρόκληση -δεδομένου ότι οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ δεν αφορούν άμεσα το φυσικό αέριο ήταν από τα κύρια αντικείμενα της συνεδρίασης των υπουργών.

Η αρμόδια Επίτροπος Κάντρι Σίμσον δήλωσε ότι τυχόν πληρωμές σε ρούβλια θα συνιστούν παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. Σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες οι υπηρεσίες της ΕΕ θα ετοιμάσουν πιο σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες σε ό,τι αφορά τις πληρωμές για το ρωσικό αέριο, ώστε να παραμένουν πιστές στο πλαίσιο των κοινοτικών κυρώσεων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, «κάλεσα τους ομολόγους μου να υιοθετήσουμε μια ρεαλιστική και προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο». 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εφαρμόσουν μια ρεαλιστική στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία δεν θα παραβιάζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Τόνισε επίσης την ανάγκη άμεσης λήψης συντονισμένων μέτρων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, ιδίως των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τις εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας. Επανέφερε τις προτάσεις  του πρωθυπουργού για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα.

Ο κ. Σκρέκας μετέφερε τη θέση της Ελλάδας και του πρωθυπουργού για αλληλεγγύη προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία ενώ ταυτόχρονα ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει να διοχετεύει ποσότητες φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα, κάτι που αναγνώρισε και η Επίτροπος Σίμσον, η οποία παράλληλα αναγνώρισε την μεγάλη σημασία του αγωγού IGB.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μήνυμά, Μητσοτάκη –, Αλεξανδρούπολη, LNG,minyma, mitsotaki –, alexandroupoli, LNG