Ο Γ. Αργείτης για το βιβλίο του «Keynes, Κεϊνσιανισμός και Σοσιαλδημοκρατία»: «Η προστασία της κοινωνίας είναι το πρώτιστο για τον Θεσμικό Κεϊνσιανό οικονομολόγο»

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) φιλοξενήθηκε στο στούντιο του TheCaller WEB TV, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «Keynes, Κεϊνσιανισμός και Σοσιαλδημοκρατία», από τις Εκδόσεις «Παπαζήση».

Μιλώντας για το βιβλίο του που παρουσιάζεται την Πέμπτη, στις 18.00, στο βιβλιοπωλείο

«ΙΑΝΟΣ», στην οδό Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Αργείτης ανέφερε πως πρόθεση του βιβλίου είναι να συμβάλλει στη συζήτηση για τις ιδεολογικές μεταστροφές και την κρίση της Σοσιαλδημοκρατίας, που ακολούθησε τον συμβατικό κεϊνσιανισμό.

Εν συνεχεία, ο Γ. Αργείτης ανέλυσε τις διαφορές του Κεϊνσιανισμού με την Μαρξιστική και φιλεύθερη πολιτική οικονομία, ενώ απαντώντας αν εκφράστηκε ποτέ πραγματικά ή εφαρμόστηκε η οικονομική και πολιτική φιλοσοφία του Keynes, απάντησε κατηγορηματικά: «Στο σύνολό τους όχι».

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ υποστήριξε –επί της ουσίας- πως μέσα στις δυσμενείς – οικονομικά και κοινωνικά- συνθήκες που ζουν μεγάλα μέρη του πληθυσμού με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, η υιοθέτηση ενός άλλου οικονομικού μοντέλου, βασισμένου στον θεσμικό κεϊνσιανισμό θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, αν η ασκούμενη πολιτική βασιζόταν στον θεσμικό κεϊνσιανισμό, πιθανώς να μη φτάναμε στην κρίση χρέους το 2010 και εξήγησε το γιατί.

Παράλληλα, ο Γιώργος Αργείτης ανέδειξε την «παγίδα», στην οποία υπέπεσε η Σοσιαλδημοκρατία, προσπαθώντας να εφαρμόσει την κεϊνσιανή οικονομική θεωρία και πως μπορεί να αναταχθεί, υιοθετώντας στο πολιτικό πρόγραμμά της και τον δημόσιο λόγο της, τις βασικές αρχές της πολιτικής οικονομίας, υπό το πρίσμα του θεσμικού κεϊνσιανισμού.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο συγγραφέας του βιβλίου, «η προστασία της κοινωνίας είναι το πρώτιστο για τον Θεσμικό Κεϊνσιανό οικονομολόγο», κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί και βασικό στοιχείο των προγραμμάτων των Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα