Ο πόλεμος στην Ουκρανία τις «ξερίζωσε» – Η Όλγα και η κόρη της όμως δεν σταματούν να ελπίζουν

Άφησε το σπίτι της, τον σύζυγό της και την πατρίδα της. Με μία βαλίτσα στο ένα χέρι και την έφηβη κόρη της στο άλλο, η Όλγα από την Ουκρανία έφτασε μέχρι τη Θεσσαλονίκη, για ένα καλύτερο μέλλον, μακριά από τους βομβαρδισμούς και τη φρικαλεότητα του πολέμου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάγκασε την ίδια και πολλές άλλες γυναίκες και παιδιά από την πατρίδα τους, να αφήσουν τα σπίτια τους και τους αγαπημένους τους ανθρώπους για να ζήσουν σε ένα μέρος με

ειρήνη και ασφάλεια.

Η Όλγα είναι 47 ετών και ήρθε μαζί με τη 15χρονη κόρη της από τη Ζαπορίζια στη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο του 2022, μαζί με το «κύμα» των Ουκρανών προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης, έναν μήνα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 «Άγχος, τρομερό άγχος» είναι αυτό που κυριεύει την Όλγα καθημερινά, όπως εξηγεί μιλώντας στο Thestival, καθώς – παρότι μιλάει πολύ καλά ελληνικά και έχει πλούσιο βιογραφικό – δεν μπορεί να βρει δουλειά και κάνει έναν καθημερινό αγώνα ώστε να συντηρήσει την ίδια και την κόρη της.

Έχοντας ελάχιστα χρήματα στην τσέπη της και νοικιάζοντας ένα μικρό διαμέρισμα στη δυτική Θεσσαλονίκη, η Όλγα εξηγεί ότι πρώτο μέλημά της είναι να έχει φαγητό καθημερινά στο σπίτι για την ίδια και την κόρη της, πληρώνοντας παράλληλα λογαριασμούς και ενοίκια.

«Θέλω ένα Χριστουγεννιάτικο θαύμα»

«Μας βοήθησε πολύ στην αρχή η οργάνωση “Ίριδα” γιατί ήρθαμε σε μία πόλη που δεν ξέραμε τίποτα, όμως τώρα δυσκολευόμαστε οικονομικά» τονίζει η Όλγα καθώς δεν έχει πλέον κανένα εισόδημα.

«Ήρθαν τα Χριστούγεννα, η κόρη μου περιμένει δώρα, θέλει να ζήσει Χριστούγεννα, αλλά εγώ πλέον δεν μπορώ να της προσφέρω τίποτα» λέει η Όλγα, μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα από τα μάτια της, μιας που οι φετινές γιορτές είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που ζούσε κάθε χρόνο: μαζί με τον σύζυγό της και την κόρη της στο σπίτι τους στη Ζαπορίζια.

Παρόλα αυτά, η Όλγα και η κόρη της δεν το βάζουν κάτω. Χαμογελάνε και με καλή διάθεση έχουν μπει στο κλίμα των Χριστουγέννων, προσπαθώντας να είναι χαρούμενες. «Μία Ελληνίδα γειτόνισσα μάς χάρισε ένα δεντράκι, το οποίο στολίσαμε. Υπάρχει εορταστικό κλίμα στο σπίτι και έχουμε ελπίδα για κάτι καλύτερο. Άλλωστε, πώς θα ζούμε χωρίς ελπίδα;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Όλγα,oukrania, olga