Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης: Γιατί χρειαζόμαστε ένα Δίκτυο Πολλαπλής Σκλήρυνσης στην Ελλάδα

Στην ανάγκη ύπαρξης ενός οργανωμένου σχεδίου και δικτύου για την αντιμετώπιση των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες κατά το κλείσιμο του συνεδρίου που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, ο Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ, Διευθυντής της Β Νευρολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ,

κ. Νικόλαος Γρηγοριάδης.

Ο κ. Γρηγοριάδης σημείωσε ότι “δεν είναι μόνο η πρόσβαση στις θεραπείες (σ.σ. σημαντική). Χρειάζεται ένα καλό σχέδιο για να χρησιμοποιούνται όποτε πρέπει, εκεί που πρέπει, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Ήδη βρίσκεται στα σπάργανα ένα δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν 13 κλινικές (πανεπιστημιακές και κρατικές) σε όλη την Ελλάδα, το οποίο έχει ως στόχο να περιορίσει τα οργανωτικά και γεωγραφικά εμπόδια που συναντούν οι ασθενείς με ΠΣ, να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση και στην ενημέρωση των ασθενών, να καταπολεμήσει την έλλειψη των ειδικοτήτων και την αδυναμία πρόσβασης σε εξετάσεις και υπηρεσίες αποκατάστασης κ.ά.

“Μέσα από ένα τέτοιο δίκτυο θα υπάρξει προώθηση της κλινικής έρευνας και ενεργότερη συμμετοχή των ασθενών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στόχοι του δικτύου είναι η βελτίωση της διαχείρισης και κυρίως της ποιότητας ζωής των ασθενών, η ενίσχυση της έρευνας, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και η συλλογή, διαχείριση και αξιοποίηση δεδομένων για την καλύτερη λήψη αποφάσεων για τον νευρολόγο. Έχουμε εργαλεία, δυνατότητες και επιστήμονες απίστευτου επιπέδου που πρέπει να συντονιστούν και να συνεργαστούν για το καλό των ασθενών και την πρόοδο της έρευνας”, πρόσθεσε ο Καθηγητής.

Τα οφέλη του Δικτύου Πολλαπλής Σκλήρυνσης στην Ελλάδα

* Βελτίωση της οργάνωσης και της κατανομής των πόρων στην ΠΣ
* Βελτίωση της πρόσβασης και της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και φροντίδας
* Εξασφάλιση της παροχής κατάλληλης, έγκαιρης, δομημένης εκπαίδευσης σχετικά με τα στάδια και τη διαδικασία διαχείρισης της νόσου σε εξειδικευμένους και μη εξειδικευμένους στην ΠΣ επαγγελματίες υγείας.
* Δυνατότητα πιλοτικής εφαρμογής πολιτικών, μεταρρυθμίσεων και προγραμμάτων παρέμβασης που αφορούν την ΠΣ μέσω του Δικτύου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης, Δίκτυο Πολλαπλής Σκλήρυνσης, Ελλάδα,pagkosmia imera pollaplis sklirynsis, diktyo pollaplis sklirynsis, ellada