Πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν μια συνέντευξη για εργασία

Το έχουμε περάσει όλες και όλοι: ιδρωμένες παλάμες, λίγο τρέμουλο στη φωνή, και εκείνη η αίσθηση ότι θα σε ρωτήσουν το πιο απλό πράγμα κι εσύ θα έχεις ξεχάσει ακόμα και πώς σε λένε.

Οι συνεντεύξεις για δουλειά μπορούν να είναι δύσκολες. Μην ανησυχείς όμως! Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση μιας συνέντευξης, και είναι στο χέρι σου να τα διαχειριστείς και να διαπρέψεις. Πάμε να τα δούμε!

1.  Η πρώτη εντύπωση μετράει (πολύ!)

Έχεις ακούσει ποτέ τη φράση: “You never get a second chance to make a first impression”; Ε, ισχύει! Από την εμφάνισή

σου μέχρι τη χειραψία, όλα παίζουν ρόλο. Καλώς ή κακώς, ακόμα και τα ρούχα που φοράς ή ο τρόπος που έχεις βαφτεί μπορούν να επηρεάσουν (ακόμα και υποσυνείδητα) τα άτομα που θα συναντήσεις.

Η λύση; Απόφυγε τις υπερβολές: ένα παντελόνι γυναικείο σε μαύρο χρώμα, ένα τοπ που σε κάνει να νιώθεις ο εαυτός σου κι ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια είναι υπέρ αρκετά. Αν δεν φοράς τακούνια γενικά στη ζωή σου, αυτή θα ήταν μια λάθος στιγμή να ξεκινήσεις. Και θυμήσου: ένα χαμόγελο μπορεί να κάνει θαύματα!

2.  Η έρευνα σώζει ζωές

Πριν μπεις στη συνέντευξη, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μάθεις πέντε πράγματα για την εταιρεία. Τι κάνουν; Ποια είναι τα πρόσφατα επιτεύγματά τους; Γενικά, δείξε ότι θέλεις πραγματικά να δουλέψεις εκεί, όχι ότι έκανες apply στην τύχη! Αυτό θα σου κερδίσει πολλούς πόντους, καθώς δείχνεις αποφασισμένος/η για τα βήματά σου και την καριέρα σου.

3.  Η γλώσσα του σώματος μιλάει πιο δυνατά από τις λέξεις

Όλοι έχουμε άγχος αλλά μην το αφήσεις να σε καταβάλει. Αντιθέτως, δείξε αυτοπεποίθηση ακόμα και μέσα από τον τρόπο που στέκεσαι: μην καμπουριάζεις, διατήρησε οπτική επαφή και πρόσεχε τα νευρικά τικ (όπως το να παίζεις με το στυλό σου). Αν μοιάζεις ήρεμος/η και συγκεντρωμένος/η, ακόμα κι αν από μέσα σου τρέμεις, θα φανείς πιο σίγουρος/η για τον εαυτό σου.

4.  Οι ερωτήσεις είναι το μυστικό σου όπλο

Θυμάσαι αυτό που είπαμε παραπάνω για την προετοιμασία; Ναι, δεν είσαι εκεί μόνο για να απαντήσεις ερωτήσεις. Μπορείς (και πρέπει) να ρωτήσεις! Πολλές φορές μπορεί να σε οδηγήσει η ίδια η συζήτηση σε follow up questions, αλλά είναι καλή πρακτική να έχεις ετοιμάσει κάποιες από πριν, οι οποίες μπορούν να αφορούν τη θέση, την εταιρεία και πολλά άλλα. Απλώς απόφυγε ερωτήσεις τύπου “Πόσες μέρες άδεια θα έχω;” από την πρώτη στιγμή.

5.  Η διαχείριση του στρες είναι παιχνίδι

Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχεις άγχος. Το θέμα είναι να μην σε καταβάλει. Πάρε βαθιές αναπνοές πριν μπεις, και αν νιώσεις ότι “κολλάς” σε κάποια ερώτηση, μη φοβηθείς να πάρεις μερικά δευτερόλεπτα για να το σκεφτείς. Κανείς δεν περιμένει να είσαι άνθρωπος-ρομπότ με έτοιμες απαντήσεις.

6.  Δώσε βάση στα μικρά αλλά σημαντικά

Προσοχή στην ώρα! Φτάσε πέντε με δέκα λεπτά νωρίτερα, όχι μισή ώρα πριν ούτε δύο λεπτά μετά. Και, φυσικά, έχε το κινητό σου στο αθόρυβο. Ό,τι κι αν κάνεις, όμως, μην ξεχνάς να πιστεύεις στον εαυτό σου. Αν δεν το κάνεις εσύ, πώς περιμένεις να το κάνουν οι άλλοι; Αν έχεις προετοιμαστεί, είσαι ένα βήμα μπροστά. Δείξε ότι είσαι εκεί για να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό, όχι για να “επιβιώσεις” απλώς από τη συνέντευξη.

Τελικά, μια συνέντευξη δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια συζήτηση. Πάρε μια βαθιά ανάσα, φαντάσου ότι μιλάς σε έναν φίλο, και δώσε τον καλύτερό σου εαυτό. Ακόμα κι αν τα πράγματα δεν πάνε όπως θες, κάθε συνέντευξη είναι μια εμπειρία και μια ευκαιρία να γίνεις καλύτερος/η. Καλή επιτυχία!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πράγματα,pragmata