Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ψηφιακά την αίτηση τους, έως τις 15 Μαΐου 2022, στην ηλεκτρονική διεύθυνση prosopikosvoithos.gov.gr, ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους θα λειτουργεί helpdesk για αναφορά/επίλυση προβλημάτων και παροχή οδηγιών, τηλεφωνικώς στον αριθμό 210 7000240, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας.

Συγκεκριμένα,

οι αιτούντες μπορούν υποβάλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και να επιλέγουν οι ίδιοι την ημέρα και την ώρα του ραντεβού τους, η οποία θα γίνεται στο σπίτι τους από ειδική διεπιστημονική επιτροπή που έχει οριστεί για τον σκοπό αυτό και θα διερευνά τις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός. Ειδικότερα, η αξιολόγηση θα πραγματοποιείται από κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή και ψυχολόγο.

Στα ωφελούμενα πρόσωπα θα απονέμονται, κατόπιν αξιολόγησής τους, συγκεκριμένες ώρες Προσωπικής Βοήθειας ανά μήνα, που θα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο ποσό. Το ποσό αυτό θα το αξιοποιούν για την πληρωμή Προσωπικού Βοηθού της επιλογής τους.

Επιπλέον, δημιουργείται Μητρώο Προσωπικών Βοηθών, στο οποίο εγγράφονται ενήλικοι έως 67 ετών που επιθυμούν να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί. Της εγγραφής τους θα προηγείται ο έλεγχος του ποινικού μητρώου τους και η επιτυχής ολοκλήρωση εξ αποστάσεως προγράμματος εκπαίδευσης που παρέχεται από το υπουργείο δωρεάν.

Σημειώνεται ότι τα ωφελούμενα άτομα με αναπηρία, στα οποία απονέμονται ώρες Προσωπικής Βοήθειας, θα έχουν πρόσβαση στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών και στο προφίλ αυτών για τον σκοπό αναζήτησης, επικοινωνίας και επιλογής ενός ή περισσότερων Προσωπικών Βοηθών, για τις πάγιες και έκτακτες ανάγκες τους.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας (κινητική, νοητική, αναπτυξιακή, ψυχική, αισθητηριακή), ενώ επιλέξιμοι ωφελούμενοι είναι άτομα, ηλικίας 16 έως 65 ετών, με πιστοποιημένη αναπηρία, βάσει γνωμάτευσης ΚΕΠΑ, με συνολικό ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 67%, οι οποίοι δεν έχουν ατομικό εισόδημα ή έχουν ατομικό εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ.

Αρχικώς, μπορούν να συμμετέχουν κάτοικοι της Αττικής, ενώ, από τον Ιανουάριο, το πρόγραμμα επεκτείνεται και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας. Το 2024, το πρόγραμμα θα επεκταθεί πανελλαδικώς.

Το πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται με 42 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ, κατά την πανελλαδική εφαρμογή, θα χρηματοδοτηθεί, μέσω ΕΣΠΑ, με 320 εκατ. ευρώ.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε:

«Επιτέλους ξεκινάει η υλοποίηση της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού. Με πράξεις και όχι με λόγια, ενισχύουμε την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Για πρώτη φορά, στη χώρα μας, παρέχουμε τη δυνατότητα υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών της ζωής τους και, σύμφωνα με τις ατομικές επιλογές και τα ενδιαφέροντά τους. Βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προσωπικός Βοηθός, ΑμεΑ, Άνοιξε, – Ποιοι,prosopikos voithos, amea, anoixe, – poioi