Σε Σαλαμίνα και Ρεβυθούσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τα μέτρα για την ενίσχυση ευάλωτων πολιτών

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η οδική σύνδεση της Σαλαμίνας, καθώς και η αναβάθμιση των σχολικών κτιριακών υποδομών. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η πορεία εκτέλεσης του έργου της υποθαλάσσιας σήραγγας της Σαλαμίνας.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο νησί της Ρεβυθούσας, μαζί με τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας του εν λόγω σταθμού

με την προσθήκη μίας ακόμη πλωτής δεξαμενής.

«Πολιτικές που στρέφουν το βλέμμα σε αυτούς που έχουν ανάγκη είναι πραγματικά προοδευτικές»

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στη Νίκαια στην τελευταία προσυνεδριακή συζήτηση πριν το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Κοινωνική Πολιτική & Ισότητα», δίνοντας το μήνυμά της κοινωνικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για να δώσει ανάσα στα ελληνικά νοικοκυριά.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για την κοινωνική πολιτική: Αποτελεσματική κοινωνική πολιτική για ένα λαϊκό και ευρύ κόμμα, όπως η Νέα Δημοκρατία, είναι να μπορείς να στρέφεις το βλέμμα σου σε αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη στην κοινωνία μας. Τέτοιες πολιτικές πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία. Είναι πραγματικά προοδευτικές πολιτικές.

Για τη μείωση της  ανεργίας: Στόχος μας είναι να φέρουμε την ανεργία κάτω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η πιο σημαντική, η πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική για εμάς, είναι η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία νέων καλών θέσεων απασχόλησης.

Αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου τον Ιούλιο του 2019 με την ανεργία στο 17,2%. Μεσολάβησαν πολλά, μια πανδημία, επιθέσεις στον Έβρο, μεγάλες ταραχές στο Αιγαίο, μια μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση, έκρηξη του πληθωρισμού.

Και μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον έχουμε καταφέρει να μειώσουμε την ανεργία από το 17,2% στο 12,8% και να δημιουργήσουμε παραπάνω από 200.000 νέες θέσεις απασχόλησης.

Το κάναμε δίνοντας χώρο στην επιχειρηματικότητα, προσελκύοντας επενδύσεις, μειώνοντας τους φόρους. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα είναι στη σωστή πορεία. Δεν μας ικανοποιεί αυτό το αποτέλεσμα. Δεν θα έχω θεωρήσει ότι έχουμε επιτελέσει την αποστολή μας εάν δεν φέρουμε την ανεργία κάτω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτός είναι ο επόμενος στόχος.

Για τον κατώτατο μισθό: Με την επόμενη μεγάλη πολιτική παρέμβαση, την 1η Μαΐου θα αυξηθεί σημαντικά ο κατώτατος μισθός. Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να διανέμεται δίκαια σε όλους, όχι μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά και στους εργαζόμενους, πρωτίστως σε αυτούς οι οποίοι βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Θα συνυπολογίσουμε προφανώς την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά θα λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι ο πληθωρισμός σήμερα ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων και οφείλουμε να σταθούμε δίπλα σε αυτούς ο οποίοι είναι  στον κατώτατο μισθό, ειδικά στα νέα παιδιά τα οποία ξεκινούν τώρα την επαγγελματική τους διαδρομή.

Για την αγορά εργασίας: Με το νόμο που ψηφίσαμε πριν από λίγες μέρες με τίτλο, «Δουλειές ξανά» επιχειρούμε μία επανεκκίνηση των πολιτικών εργασίας. Ένας άνεργος ο οποίος  βρίσκει δουλειά, θα εξακολουθεί να εισπράττει το ήμισυ του επιδόματος ανεργίας μέχρι που να συμπληρωθεί ο χρόνος που θα το έπαιρνε  ως άνεργος. Ένα πρόσθετο κίνητρο σε έναν άνεργο να διεκδικήσει να ξαναμπεί στην αγορά εργασίας με πρόσθετες πια απολαβές.

Πολύ σημαντική μεταρρύθμιση είναι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Υπάρχουν εργοδότες οι οποίοι καταστρατηγούν τις εργασιακές σχέσεις και θέλω να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι με την ψηφιακή καταγραφή του εργασιακού χρόνου μπαίνει οριστικό τέλος στην εκμετάλλευση του εργαζόμενου από εργοδότες. Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται πραγματικά για τις ώρες τις οποίες εργάζονται.

Για τις παρεμβάσεις σε πτυχές της κοινωνικής πολιτικής: Έχουμε κάνει πολλές σημαντικές παρεμβάσεις σε πολλές πτυχές της κοινωνικής μας πολιτικής. Στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού έχει γίνει μια πολύ σημαντική διυπουργική δουλειά. Έχει γίνει ένα σπουδαίο έργο  σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Θεσμοθετήσαμε  τον προσωπικό βοηθό. Δίνουμε τη  δυνατότητα σε άτομα με βαριά αναπηρία να έχουν μαζί τους έναν βοηθό, ο οποίος θα τους υποστηρίζει με δαπάνη του Κράτους. Ξεκινάμε από την Αττική, με τους πρώτους 1.000 συμπολίτες μας.

Για την ενίσχυση ευάλωτων πολιτών

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση διέθεσε πάνω από 4 δις ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις.

Αυτό το μήνα διατίθενται πάνω από 1 δισ. ευρώ, για αυξημένη επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου, για έκτακτη συνδρομή 200 ευρώ στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, για επιδότηση του πετρελαίου κίνησης και της βενζίνης, για έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί, για σειρά μέτρων  ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου.

Η έκτακτη ενίσχυση για τη στήριξη των πιο ευπαθών συμπολιτών μας καταβάλλεται αύριο και μεθαύριο. Συγκεκριμένα:

Τη Μ. Τετάρτη θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα, ύψους 200 ευρώ. (περίπου 135 εκατ. ευρώ).Τη Μεγάλη Πέμπτη θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα σε δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, ως εξής:

138.515 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ. Ποσό πληρωμής: 21,7 εκατ. ευρώ.

32.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ. Ποσό πληρωμής: 6,8 εκατ. ευρώ.

223.529 δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλή δόση του επιδόματος. Ποσό πληρωμής: 46,4 εκατ. ευρώ.

580.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού θα λάβουν προσαυξημένο το επίδομα: Ποσό πληρωμής: 90 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ύψος της παρέμβασης εκτιμάται σε 324 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1,7 εκατ. δικαιούχους, περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαλαμίνα, Ρεβυθούσα, Κυριάκος Μητσοτάκης –,salamina, revythousa, kyriakos mitsotakis –