Τα πολιτικά διλήμματα του σήμερα

Οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου εξαμήνου δείχνουν ότι η διαδικασία αποκατάστασης της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ  με το κομμάτι εκείνο των προοδευτικών πολιτών που την προηγούμενη δεκαετία είχε απομακρυνθεί από το Κίνημα συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Ο διπλασιασμός των δημοσκοπικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μετά τις εκλογές του

‘19  αντικατοπτρίζει την υπεύθυνη αντιπολίτευση που ασκούν συντονισμένα τα στελέχη του όλο αυτό το διάστημα.

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ οφείλει στην ιστορική του διαδρομή και στον κόσμο που έμεινε στο πλευρό του στα δύσκολα  χρόνια να συνεχίσει να δίνει πολυμέτωπη μάχη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και για την εκ νέου ανάδυση του ως κύρια πολιτική δύναμη του τόπου.

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πρέπει να γίνει ο πρωταγωνιστής και όχι ο ειδικός  ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων.

Αυτό φυσικά προϋποθέτει την επεξεργασία και παρουσίαση ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού σχεδίου που θα απευθύνεται κυρίως στα μεσαία και λιγότερα ευνοημένα στρώματα που επλήγησαν περισσότερο από τις απανωτές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Η επίκληση της σοσιαλδημοκρατίας από μόνη της χωρίς την απαραίτητη κοινωνικοπολιτική εμβάθυνση μοιάζει με αδειανό πουκάμισο, με βερμπαλισμό προηγούμενων εποχών.

Το πολιτικό σχέδιο πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις με προοδευτικό πρόσημο που θα στοχεύουν αφενός στην άμβλυνση των ανισοτήτων και στην ενίσχυση της κοινωνικής κινητικότητας και αφετέρου θα θέτουν καθαρά στο τραπέζι του διαλόγου σημαντικά πολιτικά διλήμματα.

Παράδειγμα σημαντικού πολιτικού διλήμματος που απαιτεί περίσκεψη από τους πολίτες, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για την ενεργειακή κρίση και την πράσινη μετάβαση.

Το δίλημμα απλό: Από την μια μεριά η κυβέρνηση των ελίτ της ΝΔ με την απόφαση της να χρηματοδοτήσει με κρατικό χρήμα την αισχροκέρδεια των παρόχων.

Από την άλλη η αντιπολίτευση των λαϊκιστών που επανενεργοποιεί «προγράμματα Θεσσαλονίκης» και υπόσχεται μηδενικά τιμολόγια με μαγικές μεθόδους. Η απάντηση είναι όχι και στους δύο.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ;

Βάζουμε πλαφόν στην λιανική τιμή και μοιράζεται το κόστος  ο πάροχος, το κράτος και οι καταναλωτές, μέχρι να ξεπεραστεί η διεθνής καταιγίδα και μέχρι να περάσουμε πιο ομαλά στο νέο ενεργειακό μοντέλο.

Άλλο παράδειγμα πολιτικού διλήμματος που απασχολεί και θα μας απασχολήσει ακόμη πιο έντονα τα επόμενα χρόνια, η δημοκρατική κόπωση και η άνοδος των αυταρχικών κυβερνήσεων.

Το δίλημμα απλό: από την μια μεριά, οι λάτρεις ενός μεταδημοκρατικού μοντέλου τεχνοκρατικής διακυβέρνησης που επιβάλλει την αρχή του ενός ανδρός όσον αφορά την λήψη των σημαντικών αποφάσεων, επενδύοντας όχι στον συλλογικό χαρακτήρα διαχείρισης των κοινών αλλά στις ικανότητες του «χαρισματικού», πολλές φορές και απομονωμένου ηγέτη.

Λογικές που υιοθετεί και η ΝΔ, με τον ανέγγιχτο πρωθυπουργό και το επιτελείο Μαξίμου να αποφασίζει πίσω από κλειστές πόρτες για όλα, να καταρτίζει ύποπτες λίστες χρηματοδότησης των ΜΜΕ και παράλληλα με κάθε δυνατή ευκαιρία να αυξάνει με τις παλινωδίες της το έλλειμα αξιοπιστίας των δημοκρατικών θεσμών. Από την άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ με την σταδιακή εκδίπλωση του σχεδίου «την δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς», με το κλείσιμο του ματιού σε κάθε μορφή αντισυστημικής διαμαρτυρίας/αμφισβήτησης, με τις απόπειρες ελέγχου της δικαιοσύνης και του Τύπου (ο περίφημος έλεγχος των «αρμών της εξουσίας»), με αστήριχτα κατηγορητήρια κατά πολιτικών αντιπάλων.

Η απάντηση είναι και πάλι όχι και στους δύο. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ;

Προκειμένου να αναστραφεί η πορεία προς τον αυταρχισμό χρειάζεται η ενδυνάμωση του βασικού οργάνου διαφάνειας και λογοδοσίας μιας δημοκρατίας, του κοινοβουλίου.

Παράλληλα, λήψη μέτρων ενδυνάμωσής της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, επέκταση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του κράτους, ανοιχτές διαδικασίες προς τους πολίτες και εκτεταμένη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς πριν την λήψη των μεγάλων αποφάσεων.

Τέλος, περισσότερα κίνητρα στις νέες γενιές για να παραμείνουν στην χώρα τους, μέτρα για την κατοικία των νέων ζευγαριών, επέκταση του κοινωνικού κράτους για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Δεν υπάρχει ισχυρή δημοκρατία χωρίς νέους ανθρώπους και χωρίς κίνητρα και ευκαιρίες για ποιοτική καθημερινότητα.

Η Ευρώπη έχει μπει σε νέα εποχή και οι διεθνείς εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό σε κανέναν επίπεδο. Τα πολιτικά διλήμματα θα γίνονται όλο και πιο επιτακτικά και οι απαντήσεις σε αυτά θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας τις επόμενες δεκαετίες.

Η προοδευτική παράταξη με κύριο εκφραστή το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ  μπορεί να αποτελέσει ασφαλή πλοηγό σε ένα δυσμενές παγκόσμιο τοπίο, με μετριοπάθεια, με σαφές πρόγραμμα, βασισμένο στις αρχές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.

Οι επόμενες εκλογές ας γίνουν αφετηρία για δημοκρατική και κοινωνική αναγέννηση.

*O Κώστας Πανδής είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής και μέλος της Γραμματείας της πολιτικής κίνησης Ανανεωτική Αριστερά

Keywords
Τυχαία Θέματα