Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας–Ουκρανίας: Παρών και ο Αμπράμοβιτς – Το μήνυμά Ερντογάν

Οι δύο αντιπροσωπείες κάθονται απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τις αντιπροσωπείες δηλώνοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν “νόμιμες ανησυχίες”, ενώ τόνισε ότι “εναπόκειται και στις δύο πλευρές να τερματίσουν αυτή την τραγωδία”.

Απευθυνόμενος στους διαπραγματευτές ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα οι συνομιλίες να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές “να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία”.

Σύμφωνα

με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στις συνομιλίες συμμετέχει και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας — οι πρώτες που διεξάγονται διά ζώσης εδώ και περισσότερες από δεκαπέντε ημέρες– αναμένεται να είναι δύσκολες και δεν υπάρχουν πολλές προσδοκίες ότι θα έχουν αποτελέσματα.

 Το Βελιγράδι πρόθυμο να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες Μόσχα – Κιέβου

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε πρόθυμος να διοργανώσει στο Βελιγράδι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία. Ο Βούτσιτς, σχολιάζοντας την αναφορά, που έκανε χθες, Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, στο ενδεχόμενο να αποτελέσει η σερβική πρωτεύουσα έδρα των ειρηνευτικών συνομιλιών, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Αυτό θα ήταν μία θαυμάσια εξέλιξη. Αν κάποιος πιστεύει ότι το Βελιγράδι είναι το καλύτερο μέρος για διαπραγματεύσεις, η Σερβία είναι έτοιμη να το προσφέρει στους Ουκρανούς και τους Ρώσους φίλους μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την συμμετοχή του σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού.

Ο Βούτσιτς αποκάλυψε ότι και στο παρελθόν, το 2014, πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι μυστικές συναντήσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία με αφορμή την κρίση στην Κριμαία.

Σημειώνεται ότι η Σερβία δεν επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενώ με καθυστέρηση έξι ημερών καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία, με έμμεσο τρόπο, υποστηρίζοντας σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα