Lemonostifel – “Lemonostifel”

Καταβάλλεις φιλότιμη προσπάθεια στην ταξινόμηση του δεύτερου άλμπουμ των Lemonostifel και δε σου προσφέρει λύση ούτε η σχολαστική κατηγοριοποίηση στην αρχειοθήκη με τα MP3s; Πίεσε απλώς το play και άφησε τη διεισδυτική αύρα των δώδεκα συνθέσεών του να σε κατακλύσει.

Η πολυπρισματική οπτική των εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενων Lemonostifel θα αφιχθεί αρχικά στο στούντιο του Θανάση Παπακωνσταντίνου,

για να πλέξει μετέπειτα στο δεύτερο αυτό δίσκο, που φέρει το όνομα του γκρουπ όπως και το ντεμπούτο του, μια αναζωογονητική αλληλουχία ηλεκτρακουστικών στιγμών. Οι απαραίτητες συστάσεις συμπληρώνονται αν εστιάσει κανείς στον ποικιλόμορφο “γενετικό κώδικα” του προκείμενου επταμελούς σχήματος, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του οποίου περιδιαβαίνουν χίλια μύρια μουσικά στερεώματα. Οι άνευ στίχων αναπτύξεις του θα επισύρουν αναφορές σε, τεξ-μεξ, πάσης φύσεως δυτική φολκ, σουίνγκ, τζαζ, σκα, ερημικά μπλουζ, εναλλακτικό ροκ. Σε συνδυασμό, δε, με τις επικρατούσες μεσογειακές και βαλκανικές καταβολές του, θα συγκροτήσουν ένα αρμονικό χαρμάνι μελωδιών, αρωμάτων, γεύσεων, τοπίων.

Η συνεννόηση μεταξύ των οργάνων στο εν λόγω ηχογράφημα λειτουργεί λες και ασπάζεται τους μηχανισμούς του ανταλλακτικού εμπορίου. Για να το θέσω σε συγκεκριμένο κατανοητό πλαίσιο, φανταστείτε τα όργανα ως μέρη μιας συνδιαλλαγής. Συνεπώς, το καθένα παρέχει τις υπηρεσίες του σε ένα άλλο και δέχεται πίσω μια αντίστοιχη αυτών ποσότητα άυλων αγαθών. Τούτο το δεδομένο επιδρά καταλυτικά στο συνολικό αποτέλεσμα, στο οποίο δεν πρωτοστατεί κάποιο πνευστό, έγχορδο, κρουστό, αλλά όλα μαζί ως ενιαίο σώμα τοποθετούνται στο επίκεντρο ώστε να καταθέσουν ένα ομοιογενές και συνεκτικό έργο, παρά την ευρύτητά του και τα ετερόκλητα συστατικά απ’ τα οποία αυτό απαρτίζεται. Και μολονότι οι κλιμακώσεις ακόμα και στη διάρκεια του ίδιου κομματιού είναι απανωτές (λ.χ. στο υπέροχο “Είχα πάρει χάπια για να κοιμηθώ”), η ενότητα δεν διαρρηγνύεται σε κανένα χρονικό σημείο.

Κι αναρωτιέμαι, πως μπορεί κάποιος να διαλέξει υλικά μέσα απ’ αυτό το θεόρατο μουσικό καλάθι, αφού οι προεκτάσεις κάθε σύνθεσης δε διακρίνονται μονομιάς. Οι επαναληπτικές ακροάσεις είναι αυτές που καταφθάνουν ώστε να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, κατευθύνοντας επαρκώς τον ακροατή. Είτε μιλώντας για πνευστές περιπλανήσεις σε σκονισμένες αναμνήσεις (“Το σπίτι είναι έρημο”, “Γλυκό του κουταλιού”) και νοσταλγικές βουτιές με πανταχού παρόν το ελληνικό στοιχείο (“Γιαγιά”), είτε έχοντας ως άξονα συζήτησης τις ρυθμικές εξάρσεις (“Ραδιοκέφαλος”, “Χειμωνιάτικη μύγα”) και τις συνεσταλμένες ερμηνείες που καταλήγουν σε ξέφρενα πανηγύρια (“Άνθος αραβοσίτου”).

Προτού κοπάσει ο αναβρασμός των οργανοπαικτών και των πολυπληθών οργάνων τους, θα προφτάσει να διαμορφώσει υποδειγματικά, χορευτικά σεργιάνια (“Τσάλα Μοργκάνα”), αυτοσχέδιους δρόμους που απορρέουν από χατζιδακικές διδαχές και εξελίσσονται σε μέρος ενός δικού τους Reflections(“Μπας και… αλλά μπα”), γαλήνια αγναντέματα παραλιακών προδιαγραφών (“Φακίστρα”, “Ήταν νύχτα κι είχε ήλιο”). Με την απαραίτητη σύμπραξη στην παραγωγή των ιδιαίτερα πολύπειρων Τίτου Καργιωτάκη και Χρήστου Χαρμπίλα…

Οι Lemonostifel φτιάχνουν ένα απολαυστικό άλμπουμ, χωρίς το άγχος του επαναπροσδιορισμού κάποιου ιδιώματος ή, αν θέλετε, της όποιας νύξης πρωτοτυπίας. Δε χρειάζεται, άλλωστε, να έρθεις σε ρήξη με οτιδήποτε έχει ειπωθεί για να αρθρώσεις στέρεα άποψη. Τέτοια καλλιτεχνικά προϊόντα που προάγουν τη συναισθηματική ευφορία και στυλώνονται σε παροτρύνσεις ανακούφισης, είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενα στην εποχή της απόλυτης κατήφειας, την οποία βιώνουμε όλο κι εντονότερα.

Label: All Together Now

Track(s) For Your Mixtape: “Είχα πάρει χάπια για να κοιμηθώ”, “Ραδιοκέφαλος”, “Άνθος αραβοσίτου”

Keywords
Τυχαία Θέματα