H Mπάγερν έκανε κλοπή (από την Τσέλσι) με τον Τζαμάλ Μουζιάλα

18:14 3/7/2020 - Πηγή: Contra

Δυο παιχνίδια πριν ολοκληρωθεί η φετινή Bundesliga -αυτό με τη Φράιμπουργκ- και ενώ η Μπάγερν είχε εξασφαλίσει το όγδοο συναπτό silverware, ο Χάνσι Φλικ σήκωσε ένα παιδί από τον πάγκο, για να αντικαταστήσει τον Τόμας Μίλερ.

Πριν σου πω για αυτόν, θα σου πω κάτι άλλο: το 2019 η Μπάγερν έφαγε έξι μήνες από τη 'ζωή' της για να πείσει την Τσέλσι να της πουλήσει το Κάλουμ Χάντσον-Όντοϊ, με τους 'μπλε' να υπερβαίνουν εαυτούς για να μην επιτρέψουν την έξοδο 'σε ένα από τα καλύτερα νέα

ταλέντα που εμφανίστηκε στην ακαδημία τους, τα τελευταία χρόνια', όπως έγραψε το Goal. Οι Βαυαροί έκαναν τέσσερις προτάσεις. Η τελευταία έφτασε στα 42 εκατομμύρια ευρώ και τη φανέλα με το Νο10. Το Σεπτέμβρη, η Τσέλσι ανακοίνωσε το πενταετές συμβόλαιο του 19χρονου, για 197.000 ευρώ την εβδομάδα. Δεν είχαν υπολογίσει στο ότι η Μπάγερν είχε ήδη κινήσει τη διαδικασία 'αρπαγής' άλλου: του, γεννημένου στις 26/2 του 2003, Τζαμάλ Μουζιάλα.

Μιλούσε που μιλούσε ο αθλητικός διευθυντής του οργανισμού, Χασάν Σαλιχάμιντζιτς με το πρακτορείο First Access Sports για τον Χάντσον-Οντόι, ρωτούσε και τον Μουζιάλα (ανήκει επίσης, εκεί) και όταν ήλθε η ώρα, έγινε το 'χτύπημα'. Εν αντιθέσει με τον Χάντσον-Οντόι, ο Μουζιάλα δεν δέχθηκε το πολυτελές συμβόλαιο της Τσέλσι. Προτίμησε να επιστρέψει στη χώρα όπου γεννήθηκε.

Το παιδί αυτό είδε για πρώτη φορά το φως στη Στουτγάρδη. Η μητέρα του είναι από τη Γερμανία. Ο πατέρας του είναι από τη Νιγηρία και έχει βρετανική υπηκοότητα. Πριν καν πάει ο πρωταγωνιστής μας στο σχολείο, η οικογένεια μετακινήθηκε στην πόλη Φούλντα (είναι κοντά στην Φρανκφούρτη), για τις σπουδές της Καρολίν (της μητέρας του Τζαμάλ), με τον μικρό να ασχολείται με το ποδόσφαιρο στην TSV Lehnerz. Η μεγαλύτερη επιτυχία αυτού του συλλόγου, ήταν η πρόκριση στην πέμπτη τη τάξει κατηγορία, το 2013.

Τρία χρόνια νωρίτερα, ο επτάχρονος Τζαμάλ είχε καταφέρει να γίνει γνωστός και εκτός συνόρων. Τότε ήταν που η Καρολίν χρειάστηκε να κάνει ένα εξάμηνο στην Αγγλία και την ακολούθησαν όλοι. Μοιραία, ο Τζαμάλ συνέχισε να παίζει μπάλα στη Σαουθάμπτον -αυτή ήταν η ομάδα της περιοχής. Ποτέ δεν έπαιξε με το δικό του ηλικιακό γκρουπ. Τον έβαζαν συνέχεια σε μεγαλύτερης ηλικίας. Και μέσα σε τέσσερις μήνες (ένα χρόνο μετά τη μετανάστευση) άρχισαν οι προτάσεις. Τον 'κέρδισε' η Τσέλσι που του έδωσε και μια θέση στο Whitgift School, όπου φοίτησε και ο Χάντσον-Όντοϊ με τον Βίκτορ Μόουζες και τον Μπερντράντ Τραορέ. “Σκέφτηκα ότι θα ήταν η καλύτερη επιλογή, γιατί η ομάδα αυτή είναι γνωστή για την ακαδημία της”. Δεν περίμενε πως θα περάσει τα επόμενα 8 1/2 χρόνια της ζωής του εκεί. Προφανώς μαζί με την οικογένεια του. Έκανε ντεμπούτο με την U18 των 'μπλε' δυο μήνες αφότου είχε 'κλείσει' τα 15 (2 μήνες και 13 μέρες).

Όπως είπε στην Fuldaer Zeitung , τον περασμένο Φλεβάρη “πέρασα πολύ ωραία στην Αγγλία” όπου συνεχίζει να ζει ο πατέρας του. H πορεία του Τζαμάλ στις εθνικές ομάδες, άρχισε στην Αγγλία (κλήθηκε στην U15 όταν ήταν 13 και συνέχισε στην U16), συνεχίστηκε στη Γερμανία (για δυο παιχνίδια με την U16) και μετά έγινε η επιστροφή στα 'τρία λιοντάρια'. Μάλιστα, σε φιλικό ματς με τη 'νασιοναλμανσάφτ' φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Τελικά, τι είναι;

“Υπερήφανος για το ρόλο μου. Τα γερμανικά μου δεν είναι τέλεια, αλλά καταλαβαίνω τη γλώσσα. Για αυτό και η οικογένεια μου δεν δίστασε να γυρίσει στη Γερμανία, για προσωπικούς λόγους”. Ένας ήταν το Brexit. Πολλοί τον διεκδικούσαν, επέλεγε όμως, την Μπάγερν και χάριν του ανθρώπου που 'χε για σύμβουλο. Ήταν ο Μπράντλι Χάντσον-Όντοι, αδελφός του Κάλουμ. “Η Βαυαρία μου άρεσε από όταν ήμουν μικρός. Και όταν σε θέλει ένα τόσο μεγάλο club, δεν λες όχι”.

Από το καλοκαίρι του 2019, το FC Bayern campus, το υπερσύγχρονο κέντρο της Μπάγερν, αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ που 'χτίστηκε' στο κέντρο του Μονάχου, κοντά στην Allianz Arena έγινε το σπίτι του. Αυτό στο οποίο κοιμάται είναι στα 20 λεπτά μακριά. Εκεί δεν είναι μόνος. Είναι και η μητέρα του με τα αδέλφια του.

Με την U17 είχε ένα γκολ ή μια ασίστ κάθε 105 λεπτά

Η πορεία του άρχισε από την ομάδα U17. Του έδωσαν το Νο10 και ο Μίροσλαβ Κλόζε (ο γνωστός) ανέλαβε την εξέλιξη του. “Στην αρχή δεν είχα καλή φυσική κατάσταση. Δουλέψαμε επ' αυτής και επί της συμπεριφοράς μου στην άμυνα. Η αλήθεια είναι πως μπορείς να μάθεις πολλά από έναν παγκοσμίου βεληνεκούς επιθετικό. Όπως ό,τι αφορά την αποφασιστικότητα και την ηρεμία μπροστά στο τέρμα”.

Σκόραρε στα τρία πρώτα ματς. Μετά τα πρώτα 12 (είχε 6 γκολ και 2 ασίστ) τον έβαλαν -το Δεκέμβρη- στην U19, κατά την προσφιλή τακτική του οργανισμού να προωθεί στο επόμενο επίπεδο τους καλύτερους παίκτες, κάθε γκρουπ, για να δώσουν στα ταλέντα τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες εξέλιξης. Με την U19 δεν συνέχισε να σκοράρει κατά ριπάς. Έκανε όμως, άλλα που κέντριζαν το ενδιαφέρον.

Από το χειμώνα ήταν μέλος της A-junior ομάδας, που είχε για υπευθύνους τους Μάρτιν Ντεμικέλις (Αργεντινός βετεράνος κεντρικός αμυντικός) και Ντάνι Σβαρτς, της εμπειρίας από Bundesliga, πρωτάθλημα νέων και Champions League νέων. Ο επιθετικός μέσος έγινε δεξί εξτρέμ και διαπίστωσε ότι 'η ένταση ήταν πολύ μεγαλύτερη από όλες τις άλλες ομάδες, στις οποίες είχα παίξει. Στην Αγγλία, έως την U18 δίνεις φιλικά και μετέχεις σε τουρνουά. Στη Γερμανία, είναι διαφορετικά'.

Ο στόχος του ήταν να κατακτήσει τα πάντα, με την παρέα του. Και ήταν μέσα σε όλους τους στόχους, έως το lockdown. Η προτεραιότητα του δεν ήταν να γίνει επαγγελματίας 'αλλά να εξελιχθώ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη φυσική κατάσταση και τις κεφαλιές'. Για αυτό και δούλευε δυο φορές τη μέρα, συν την επίσκεψη στην αίθουσα με τα βάρη. Πρόσθεσε και τα μαθήματα του -δεν έχει πάρει ακόμα απολυτήριο λυκείου- και καταλαβαίνεις ότι αν μη τι άλλο, η μέρα του είναι γεμάτη.

Πλέον έχει ένα επιπλέον task: τις προπονήσεις με την πρώτη ομάδα. Είχε κληθεί στη δεύτερη -που αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία-, με το restart. Έκανε ντεμπούτο εναντίον της Preussen Munster. Έπαιξε για 10 λεπτά. Έξι μέρες μετά, στην τρίτη συμμετοχή σκόραρε. Ο προπονητής του, Σεμπάστιαν Χένες τον χαρακτήρισε ως 'ψυχρό', αφότου είχε γίνει ο δεύτερος μικρότερος, σε ηλικία σκόρερ της ομάδας -μετά τον Νταβίντ Αλάμπα. Σημείωσε πως έχασε το ρεκόρ για 45 μέρες.

“Πριν τα ματς είναι τόσο συγκεντρωμένος που δεν ακούει τίποτα και δεν λέει τίποτα. Όταν μπαίνει στο γήπεδο, εκρήγνυται. Είναι ό,τι θέλουμε να βλέπουμε από τα νέα παιδιά. Να βγάζουν ψυχή και να είναι θαρραλέα. Ξέρουμε πως ο Τζαμπάλ έχει εξαιρετικές ικανότητες, με την μπάλα. Μας βοηθά πολύ και αξίζει την ευκαιρία”, πρόσθεσε ο κόουτς του.

Η Μπάγερν έχει ήδη κατακτήσει τον τίτλο (τον κράτησε για 8ο σερί χρόνο), οπότε ο Φλικ δεν είχε κάτι να χάσει, όταν κάλεσε τον 17χρονο στην πρώτη ομάδα. Τουναντίον, είχε μόνο να κερδίσει. Κατ' αρχάς, τον κάλεσε στο ματς με την Γκλάντμπαχ -κατά το οποίο δεν σηκώθηκε από τον πάγκο. Μια εβδομάδα αργότερα, εναντίον της Φράιμπουργκ, ο Μουζιάλα έγινε το νεαρότερο μέλος της Μπάγερν που 'χει πατήσει ποτέ το πόδι του στην Bundesliga (17 χρόνων και 115 ημερών - ο προκάτοχος Πιερ Εμιλ Χόιμπεργκ είχε κάνει ντεμπούτο στα 17 χρόνια και τις 251 ημέρες, στις 13/4 του 2013), ως αλλαγή στο 88ο.

Τι είναι όμως, αυτό το παιδί.

“Είναι 1.86, με φυσικές ικανότητες για να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο, παρ' ότι χρειάζεται δουλειά τα προσεχή χρόνια για να μπορεί να τα βάλει με παίκτες που 'χουν τη διπλάσια ηλικία. Είναι δεξιοπόδαρος -είναι αποτελεσματικός και με το αριστερό- και μπορεί να μετακινηθεί από κεντρικός επιθετικός σε επιθετικός μέσος ως μια πιο ψηλή έκδοση του Φιλίπε Κουτίνιο. Έχει δοκιμαστεί και ως box-to-box μέσος ή ως Νο8, με την Αγγλία να κάνει ό,τι μπορεί για να τον πείσει να τους ενισχύσει στο επίπεδο των ανδρών”.

Keywords
Τυχαία Θέματα