Ο Αχμέντ Χασάν δίνει τις σωστές απαντήσεις για... χασογκόλης

14:03 3/7/2020 - Πηγή: Contra

Μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά ο Ολυμπιακός ξεπέρασε το εμπόδιο και του ΟΦΗ για την 5η αγωνιστική των playoffs της Super League. Μια κορυφή που έχει βαφτεί ερυθρόλευκη για την σεζόν 2019-2020. Τα κατορθώματα των Πειραιωτών από τον Φλεβάρη και μετά, η εικόνα τους στο χορτάρι, τα αποτελέσματα σε Ελλάδα

και Ευρώπη, έχουν δημιουργήσει έναν άκρατο ενθουσιασμό. Μια αίσθηση απόλυτης υπεροχής, αγωνιστικής κυριαρχίας και με μοναδικό ερώτημα ποιο είναι το ταβάνι για τον Μαρτίνς και τους παίκτες του.

Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν τόσο αγγελικά πλασμένα στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού μέχρι και τα τέλη Γενάρη. Το πρώτο μισό της σεζόν φέτος κύλησε με πολλή πίεση, μουρμούρα για τον προπονητή, αμφισβήτηση και αβεβαιότητα για το αν οι 'ερυθρόλευκοι' μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους. Ναι, τώρα μπορεί να μοιάζει με ανέκδοτο ή σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως λίγους μήνες πριν αυτή ήταν η πραγματικότητα για τον Ολυμπιακό. Η αμφισβήτηση ήταν το ίδιο έντονη, όταν στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο οι Πειραιώτες μετά τους Μορ και Καφού, αντικαθιστούσαν τον Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο με τον Αχμέντ Χασάν.

Μια επιλογή που ο περισσότερος κόσμος είδε με κακό μάτι, θεωρώντας τον Αιγύπτιο ανεπαρκή, με την στάμπα του... χασογκόλη. Ο Πέδρο Μαρτίνς έψαχνε έναν καλύτερο σκόρερ από τον Ισπανό για μπακ απ του Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Η επιλογή του Αχμέτ Χασάν ήταν safe στο μυαλό του Πορτογάλου τεχνικού, αφού γνώριζε καλά τις απαιτήσεις του και δεν χρειαζόταν χρόνο προσαρμογής. Εξάλλου ο Ολυμπιακός άφηνε έναν φορ με 16 γκολ σε 62 συμμετοχές με τα ερυθρόλευκα, για να πάρει έναν που μετρούσε 15 γκολ σε 32 εμφανίσεις του στην ομάδα του Πειραιά, μόλις την προηγούμενη σεζόν.

Κάθε παίκτης στο ρόστερ μιας ομάδας πρέπει να αποτελεί κομμάτι του παζλ, να συμπληρώνει την μεγάλη εικόνα. Ο τρόπος παιχνιδιού του Ολυμπιακού δεν απαιτούσε πλέον έναν φορ με τα χαρακτηριστικά του Γκερέρο, αλλά κάποιον με αυτά του Αιγύπτιου. Ο Μαρτίνς θεωρούσε πως είτε ως αλλαγή του Ελ Αραμπί, είτε σε διάταξη 4-4-2, ο Χασάν ήταν σε θέση να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στον Μαροκινό. Τα περισσότερα από αυτά, αν όχι όλα, δεν υπήρχαν στην σκέψη όσων αντιδρούσαν στην επιστροφή του 27χρονου φορ στο λιμάνι. Ευτυχώς για τον Ολυμπιακό όμως, ήταν ξεκάθαρα στο μυαλό του προπονητή του.

Η καχυποψία για τον Χασάν αγωνιστικά δεν είχε και πολλή βάση. Ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για εναλλακτική λύση. Φορ στον πάγκο ισάξιο με αυτόν που παίζει βασικός δεν έχουν ομάδες όπως η Λίβερπουλ, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπάγερν Μονάχου... Αν πίστευε κανείς ότι μπορεί να το κάνει ο Ολυμπιακός, τότε ή διαθέτει μεγάλη φαντασία ή ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και την πλάνη.

Ο Χασάν την περσινή σεζόν ήταν ο πιο οικονομικός φορ του πρωταθλήματος, σημειώνοντας 1 γκολ κάθε 3,5 τελικές προσπάθειες. Είχε και την καλύτερη αναλογία στο γκολ/λεπτό, με 1/104'. Ολοκλήρωσε την παρουσία του με 15 τέρματα σε 32 συμμετοχές για όλες τις διοργανώσεις. Και δεν μιλάμε για έναν επιθετικό που μπαίνει και σκοράρει σε 'τελειωμένα' ματς.

Με δικό του τέρμα στις καθυστερήσεις απέδρασε πέρσι ο Ολυμπιακός από τη Νέα Σμύρνη (0-1), με δικό του γκολ πέρασε από το 'Κλεάνθης Βικελίδης' (0-1, 67'). Με δικό του γκολ ο Ολυμπιακός είχε ανοίξει το σκορ κόντρα στην Ντινάμο Κιέβου στο Φάληρο. Ο Αιγύπτιος φορ σήμανε την αντεπίθεση στα προημιτελικά Κυπέλλου με την Λαμία φέτος, όταν ισοφάρισε σε 1-1 στο 60', με τον Ολυμπιακό να ολοκληρώνει την ανατροπή-πρόκριση. Σκόραρε μόλις στο 3' του ημιτελικού της Τούμπας, όπου εντέλει οι Πειραιώτες γνώρισαν μια ήττα... πρόκρισης (3-2), όπως και έγινε στη ρεβάνς του Φαλήρου.

Ήταν αυτός που υπέγραψε ίσως την πιο κομβική νίκη του Ολυμπιακού στη φετινή σεζόν. Υπό την έννοια πως αν οι Πειραιώτες είχαν σκοντάψει στο Περιστέρι στις 2 Φλεβάρη, είναι εξαιρετικά πιθανό να μην βλέπαμε πολλά από όσα συνέβησαν στην συνέχεια. Με 10 παίκτες στο χορτάρι και τον Μαρτίνς να τραβάει στον πάγκο τον Ελ Αραμπί, ο 27χρονος φορ με κεφαλιά στο 90' χάρισε ένα τεράστιο τρίποντο (0-1) στην ομάδα του, στην έδρα του Ατρομήτου. Φτάνοντας στην αναμέτρηση με τον ΟΦΗ, ήταν αυτός που σκόραρε τα δύο τέρματα της νίκης των Πειραιωτών. Ένα στο πρώτο μέρος ως ο μοναδικός κλασικός φορ στην ενδεκάδα και ένα στο δεύτερο ημίχρονο, ως δίδυμο με τον Ελ Αραμπί στην γραμμή κρούσης.

Από τη στιγμή που επέστρεψε στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη, ο Αιγύπτιος έχει αγωνιστεί 239 λεπτά στην Super League, 169 λεπτά στα playoffs και 251 λεπτά στο Κύπελλο Ελλάδας. Σύνολο 659 αγωνιστικά λεπτά, με απολογισμό 6 γκολ (από 2 σε κάθε διοργάνωση) και αναλογία 1 τέρμα ανά 110 λεπτά. Όπως όλοι οι ποδοσφαιριστές, έτσι και αυτός θα ήθελε να παίζει περισσότερο. Όμως έχει αποδεχτεί τον ρόλο του. Όταν κληθεί να ξεκουράσει τον Ελ Αραμπί, το κάνει με επιτυχία. Όταν παίζει παρέα με τον Μαροκινό, προσφέρει λύσεις. Όταν έρχεται η ώρα να επιστρέψει στον πάγκο, κάνει αυτό ακριβώς. Χωρίς μουρμούρα, δίχως να βαρυγκομάει. Έφτασε τα 2352 λεπτά συμμετοχής στις δύο θητείες του με τα ερυθρόλευκα και μετράει 21 τέρματα. Ήτοι, 1 γκολ κάθε 112 λεπτά.

Ο Αχμέτ Χασάν δεν είναι ο φορ που θα εντυπωσιάσει με περίτεχνες ενέργειες. Δεν είναι αυτός που θα εκτελέσει με φαντεζί τρόπο, που θα σηκώσει στο πόδι ένα ολόκληρο γήπεδο. Δεν είναι Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Όμως για τον ρόλο που τον υπολογίζει ο Πέδρο Μαρτίνς διαθέτει ικανοποιητική επαφή με τα δίχτυα, είναι ικανός να ολοκληρώνει επιτυχημένα μια σωστά εκτελεσμένη επίθεση ως ο τελευταίος παίκτης που ακουμπά τη μπάλα πριν αυτή αναπαυθεί στο βάθος της αντίπαλης εστίας. Για... χασογκόλης, ο Αχμέτ Χασάν μάλλον ήταν τελικά μια καλή χειμερινή επιλογή για τα ρεπό του Ελ Αραμπί.

Keywords
Τυχαία Θέματα