Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς είναι ο Μπέντζαμιν Μπάτον του ποδοσφαίρου

12:39 3/11/2020 - Πηγή: Contra

Στις 3 Οκτωβρίου 'έκλεισε' τα 39. Αλλά δεν θα τον έλεγες συνηθισμένη περίπτωση 39χρονου. Πόσο μάλλον, 39χρονου επαγγελματία αθλητή που παίζει στην ελίτ. Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς σου 'χει πει (πολλές φορές) πως είναι μια κατηγορία μόνος του -σε διάφορα επίπεδα. Και έχει ασχοληθεί επισταμένως με αυτό που στην αλλοδαπή είναι γνωστό ως 'putting your action where your mouth is'. Φροντίζει δηλαδή, να αποδεικνύει διαρκώς τη μοναδικότητα του. Εντός (πχ μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα έως 32.45 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ στα 39 έχει περισσότερα γκολ

από παίκτες που είναι 10 και 15 χρόνια νεότεροι) και εκτός γηπέδων.

Σε επτά παιχνίδια που 'χει δώσει για την αγωνιστική περίοδο 2020-21 με τη Μίλαν, έχει σκοράρει 8 φορές (βλ. επτά γκολ σε τέσσερα ματς της ιταλικής λίγκας -πέντε στα τρία παιχνίδια μετά τη διάγνωση του με Covid-19 και την επιστροφή του). Το τελευταίο γκολ διαμόρφωσε το 2-1 επί της Ουντινέζε (το έβαλε στο 83'), ομάδα που μετά την 6η αγωνιστική της Serie A είναι στην επικίνδυνη ζώνη. Αυτή του Ζλάταν είναι στην κορυφή (με δυο πόντους περισσότερους από τη Σασουόλο και τέσσερις από τη Γιουβέντους και την Αταλάντα), ως αήττητη. Κι αυτό είναι έργο Ιμπραχίμοβιτς, ο οποίος ήταν αυτός που έδωσε την ασίστ στο πρώτο γκολ. ¨οπως έγραψε ως σχόλιο της φωτογραφίας με το ανάποδο ψαλίδι, στις σελίδες του στα social media 'γιατί να περπατήσεις, αφού μπορείς να πετάξεις;'. Μετά έβαλε μια φωτογραφία του με τη φανέλα της εθνικής και σχόλιο 'long time no see'. Και κατόπιν όλων αυτών, το Planet Football τον βάπτισε 'Μπέντζαμιν Μπάτον του ποδοσφαίρου'.

Θα σκέφτεσαι 'σιγά τα αβγά', μάλλον γιατί θυμάσαι το προ επταετίας ανάποδο ψαλίδι, σε φιλική συνάντηση της Σουηδίας με την Αγγλία, που εκείνο το βράδυ εμφάνισε έξι νέα πρόσωπα, ηλικίας από 17 έως 31. Το ένα ήταν ο έφηβος Ραχίμ Στέρλινγκ.

Αν κάνεις τα μαθηματικά, ο Ζλάταν ήταν τότε 32. Και αν κοιτάξεις τον εαυτό σου, θα διαπιστώσεις πως αλλιώς ήταν το σώμα σου στα 32, αλλιώς σήμερα. Αν είσαι μικρότερος, να είσαι βέβαιος ότι στα 32 δεν θα είσαι ο ίδιος, αν δεν το επιδιώξεις. Αν δηλαδή, δεν προσπαθήσεις. Βέβαια, άλλο είναι το δικό σου 'προσπαθώ' και άλλο του Ιμπραχίμοβιτς. Δες λίγο ένα απλό πρόγραμμα που ακολούθησε τον περασμένο Αύγουστο, ενώ ήταν σε σκάφος -γιατί όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος.

Το σώμα είναι το εργαλείο της δουλειάς κάθε αθλητή που θέλει να λέγεται επαγγελματίας (ή σοβαρός). Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις, αν θες να έχεις την ίδια ταχύτητα, την ίδια έκρηξη, το ίδιο άλμα και εν πάση περιπτώσει ό,τι άλλο χρειάζεσαι για να είσαι αποτελεσματικός. Η βάση της δουλειάς που κάνουν όσοι ξέρουν καλύτερα, είναι να μειώνουν -μέσω του τρόπου που χειρίζονται το σώμα τους- το ρίσκο των τραυματισμών, που -θα ξέρεις πως- αυξάνεται όσο αυξάνονται οι καταπονήσεις και μειώνονται οι φυσικές αντιστάσεις του μηχανισμού που λέγεται 'ανθρώπινο σώμα'.

Να σου δείξω λίγο, το ανάποδο ψαλίδι σε θάλασσα editiοn που έκανε τον περασμένο Αύγουστο και συνεχίζουμε.

Τον Ιούνιο του 2018 το ESPN είχε καλέσει τον άνθρωπο αυτόν να εμφανιστεί στο Body Issue, την ειδική έκδοση που 'βγάζει' κάθε χρόνο το περιοδικό. Ο Ζλάταν φιλοξενήθηκε στην επέτειο των 10 χρόνων, ως σταρ της αμερικανικής λίγκας ποδοσφαίρου, όπου απασχολείτο τότε. Ρίξε μια ματιά και συνεχίζουμε.

Εκεί ο τότε 37χρονος είχε διευκρινίσει πως όταν κάνει κάτι, το κάνει με όλη του τη δύναμη. “Δεν με ενδιαφέρει η ομορφιά -όλοι μπορούν να δείχνουν όμορφοι. Αλλά δεν μπορούν να δείχνουν όλοι δυνατοί”. Είχε ενημερώσει ότι για να μπορεί να είναι δημιουργικός στη δουλειά του “πρέπει να είμαι θυμωμένος. Τότε βλέπω πράγματα όπως 'τρύπες' στο παιχνίδι που μπορώ να εκμεταλλευτώ, τι θα γίνει πριν γίνει”. Τον ρώτησαν τι του δίνει κίνητρο, ώστε να μένει στο τοπ επίπεδο όσα χρόνια και αν περάσουν. Είχε απαντήσει “οι haters. Αυτοί μου δίνουν ενέργεια. Είναι κάτι που είχα σε όλη μου την καριέρα -πάντα υπήρχαν άνθρωποι που δεν πίστευαν σε εμένα. Με έκριναν πριν καν δοκιμάσω να κάνω κάτι. Έγιναν η ενέργεια μου, πριν προκύψει ένα πρόβλημα: τους έκανα φαν μου. Άρα χρειάζομαι νέους haters. Θα τους βρω με κάποιον τρόπο”.

Και τώρα καταλαβαίνεις έναν από τους λόγους που τον ώθησαν να αγοράσει πακέτο μετοχών στη Χάμαρμπι, ορκισμένο εχθρό της Μάλμε όπου μεγάλωσε και έγινε ποδοσφαιριστής.

Τον ρώτησαν ποιο σημείο του σώματος του πιστεύει ότι είναι το 'δυνατό' του. Απάντησε “όλο το πακέτο. Δεν υπάρχουν αδυναμίες. Είμαι σαν το κρασί. Γίνομαι καλύτερος όσο παλιώνω. Η ηλικία είναι ένας αριθμός. Όλα είναι στο μυαλό, το πόσο δυνατός είσαι, το πόσο νέος είσαι και το πώς μπορείς να προετοιμάσεις τον εαυτό σου. Προπονούμαι πολύ, προετοιμάζω τα πάντα και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει. Δεν είμαι ποτέ ικανοποιημένος με το πόσο καλά νιώθω. Θέλω να νιώσω καλύτερα”.

Τον Απρίλιο του 2017 είχε διαλύσει το γόνατο. Θα μπορούσε να πει 'αρκετά έως εδώ'. Δεν του έλειπε δηλαδή, κάτι. Επίσης, θα μπορούσε να ρίξει και τόνους στη γυμναστική. “Έπεισα τον εαυτό μου ότι δεν είχα τραυματιστεί. Προσπάθησα να περπατήσω, μετά τον τραυματισμό. Όταν οι εξετάσεις έδειξαν άλλα και άκουσα διάφορους να λένε 'τελείωσε το ποδόσφαιρο για εκείνον', αποφάσισα ότι εγώ θα είμαι αυτός που θα επιλέξω το πότε θα αποσυρθώ και πώς θα τελειώσει η ιστορία μου”. Η αποθεραπεία ήταν βαρετή “αλλά ήταν κάτι που έπρεπε να κάνω. Είχα δίπλα ανθρώπους που με πίστευαν και μου έδωσαν εξτρά δύναμη. Όταν με υπέγραψε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αύγουστος του 2017) είχα ρωτήσει τον Μουρίνιο πώς θα μπορούσα να κάνω από μακριά την αποθεραπεία, γιατί αν έβλεπα τους συμπαίκτες μου κάθε μέρα θα τρελαινόμουν. Γιατί; Επειδή ήθελα να είμαι μαζί τους. Είμαι τέτοιος τύπος. Όταν με χρειάζεται ο προπονητής, ό,τι και αν έχω, θέλω να είμαι εκεί, να 'βάλω' πλάτη”. Έκανε την αποθεραπεία από μακριά “και τώρα να 'μαι”. Καλά, δεν ήταν όσο εύκολο ακούγεται. Αλλά ας πάμε παρακάτω. Δηλαδή, σε μια απλή, ταπεινή, καθημερινή προπόνηση, αφού σου δείξει τον κορμό του.

H Mίλαν πόσταρε στην επίσημη σελίδα της στο Facebook μια... ιδέα από όσα κάνει ο Ζλάταν κάθε μέρα στο γυμναστήριο, για να 'χεις μια εικόνα του πώς διατηρείται. Και δεν θέλω να ξεχνάς πως κάνει και προπονήσεις στο γήπεδο. Εχει πει ότι υπάρχουν μέρες που βαριέται -αφάνταστα- να κάνει τα ίδια και τα ίδια, αλλά ξέρει πως “όταν δεν είσαι 15 και 20 χρόνων, δεν προσπερνάς την προθέρμανση ή τη δουλειά που πρέπει να γίνει, για να αισθάνεσαι καλύτερα”. Πληρώνει για να έχει τη δική του ομάδα, ώστε να μπορεί να δουλεύει το σώμα του όλες τις μέρες του χρόνου, βάσει συγκεκριμένου προγράμματος και επιτήρησης.

Προφανώς συνδυάζει τη γυμναστική με τη διατροφή, για να παίρνει το μάξιμουμ αποτέλεσμα. Όχι για όταν θέλει να κάνει εξώφυλλο, αλλά όταν θέλει να είναι αποτελεσματικός στο γήπεδο. Μέσα στα χρόνια έχει αλλάξει πολλές φορές τη διατροφή του, ανάλογα με τις ανάγκες που 'χε σε κάθε φάση της καριέρας -και της ηλικίας του. Είχε ομολογήσει πως στην αρχή δεν έδινε την παραμικρή σημασία, ενώ είναι αλήθεια πως στην Παρί Σεν Ζερμέν είχε απαιτήσει καλύτερη ποιότητα υλικών και λιγότερη επανάληψη -με το club να απολύει τους σεφ και να προσλαμβάνει άλλους. Την τελευταία 15ετια είναι πιο προσεχτικός, μολονότι λατρεύει τα ιταλικά εδέσματα δεν του επιτρέπει να τα απολαμβάνει τόσο συχνά, γιατί έχουν πολλές θερμίδες. Το αυτό συμβαίνει και με το αγαπημένο του σουηδικό λουκάνικο (falukorv). Όσοι έχουν δουλέψει μαζί του, εξηγούν πως όσο αυστηρός και προσηλωμένος είναι στο πρόγραμμα γυμναστικής, είναι και στη διατροφή. Γιατί όπως σε όλα, εκείνος θα αποφασίσει τι θα τρώει, τι θα πίνει και τελικά, πόσο θα θέλει να είναι στην παγκόσμια σκηνή του ποδοσφαίρου -πριν βρει άλλον τρόπο να διαπρέψει, καθώς ξεκάθαρα ό,τι και αν κάνει μετά, θα διαπρέψει.

Keywords
Τυχαία Θέματα