Σερφάροντας...

Μια εικόνα χίλιες λέξεις, λοιπόν και διαβάζω και ξανά διαβάζω το κείμενο του Χ.Α. για τη νέα GT86 που όποτε ήθελε προκύψει.

Σε τραβάει η εικόνα με τις 3 κόκκινες Toyota στο twitter και αμέσως μπουκάρεις στο site για να διαβάσεις. Λεπτομέρεια η εξέλιξη. Άλλωστε, αρκεί ένα turbo στον κινητήρα της

σύγχρονης GT που ξέρουμε, ώστε να προκύψει η εξέλιξη όπως θα την ήθελε ο ΠΟ. Να ταξιδέψουμε, όμως, στο χθες και, αν στην ΑΕ 86 αναφερθήκαμε, νιώθουμε πολύ όμορφα που έχουμε άποψη και για τη 2000 GT.

Ο... Τογιοτισμός σε έκδοση αρχοντιάς

Ήταν Μάρτιος του 1995. Έκθεση Γενεύης. Προσκεκλημένοι της Toyota Ελλάς, με οικοδεσπότη τον Νίκο Κάτρη. Γνήσιος, σημαντικός… Toyota man, γνώστης και ειλικρινής, όσο και έντιμος, τα στοιχεία που δεν αποτελούν πλεονέκτημα όταν δε διοικούν Έλληνες τις πολυεθνικές, αλλά αυτό από μόνο του αποτελεί μια ξεχωριστή ιστορία. Στη Γενεύη λοιπόν, με Ν.Κ. κ.ά., μέσω Λωζάνης, όπου μέναμε σε εξάστερο, και στη συνέχεια, οι δυο μας στο Λονδίνο. Λάτρευε και το περιοδικό μας ο Νίκος, έχοντας και σεβασμό και αγάπη εκτός ορίων για τον Κ.Κ.. Ζητούμενο η 2000 GT, σε μια προσπάθεια να μυηθούμε υποδειγματικά από έναν γνώστη για ό,τι αγαπούσε πραγματικά. Αν θεωρήσουμε συντηρητικά τα αξιόπιστα Toyota, οι άνθρωποι που δένονται μαζί τους είναι επιπέδου Alfa Romeo. Φανατικοί και λάτρεις σε βάθος. Συνδεδεμένοι και με την κουλτούρα του κολοσσού Ιάπωνα κατασκευαστή, που πρέπει να πας στην Ιαπωνία για να αντιληφθείς το μέγεθός του. Σε κάθε διάσταση. Εμείς γνωρίζαμε και σεβαστήκαμε Corolla και Starlet, μας άρεσε η Celica, λιώναμε για τη Supra, υποκλιθήκαμε στο RAV4. Αντίστοιχα, διασκεδάζαμε με τις γωνίες που έπαιρνε η Carina, αργότερα Avensis. Προτάσεις σεντάν, τύπου… το πιο αδιάφορο αυτοκαταστρέφεται. Υπήρχε όμως βάθος και αν έχεις βιώσει Toyota βλέποντας στους αγώνες ΚΕ 35 με ΡΟΝ σε κατηφόρα και ΑΕ 86 με Γιαγνίση στο χώμα, Starlet με Παναγιωτόπουλο ή Τανούση, Ζήβα με Corolla FWD και Κoκκίνη με Celica ή έχεις φίλο τον Γκάλο, ο σεβασμός χτυπάει κόκκινο. Τεράστιοι οι παραπάνω, όπως και άλλοι λάτρεις, σημαιοφόροι της Toyota, με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα να έχει δυο όψεις: μονοπώλιο Toyota στις πωλήσεις, αλλά και στους αγώνες, σε κλάσεις φωτιά.

Η 2000 GT

Κόκκινη, όπως αυτή της φωτογραφίας. Με τα αναμμένα φώτα να προσθέτουν στυλ στο χαρακτήρα της. Φτάσαμε Λονδίνο, λοιπόν, και να ‘μαστε σε δίλιτρη, περίπου μπλε Celica, αυτή με τον κωδικό ST205. Ακόμα δεν είχε έρθει στην Ελλάδα, όπου αργότερα έγινε και η παρουσίασή της, ευρωπαϊκού μάλιστα επιπέδου. Στα Ζαγοροχώρια, μετά συζύγων-συντρόφων, παρακαλώ.

Στο τιμόνι της Celica (χωρίς φτερούγα) ο Βρετανός τότε εμπορικός διευθυντής, αργότερα πρόεδρος της Toyota UK, πίσω ο Νίκος, που από την αγωγή του ξέρει τις προδιαγραφές της φιλοξενίας. Συνοδηγός στο αριστερό κάθισμα της δεξιοτίμονης, η αφεντιά μου. Προορισμός, το σπίτι -εκτός Λονδίνου- ενός Βρετανού αγρότη, κατόχου μιας 2000 GT. Σε πρώτο πρόσωπο, να παραδεχτώ πως δεν είχα ιδέα για την κατασκευή, με δεδομένο ότι τότε δεν υπήρχε η επιλογή… googlάρω. Ωστόσο, νομίζω πως έμαθα. Είπαμε, είχαμε δάσκαλο μαζί μας. Όταν λέμε γνώστης ο Κάτρης, εννοούμε ότι έχει γνώση της ιστορίας και της κουλτούρας του συγκεκριμένου Ιάπωνα.

Ο τέλειος, ο σπάνιος συνδυασμός. Αυτοκίνητο του 1967, με δίλιτρο 6κυλινδρο κινητήρα 150 ίππων και πεντάρι κιβώτιο. Σχεδίαση με ιταλική φιλοσοφία GT, όπως άλλωστε και η διάταξη κινητήρας-μετάδοση. Εμπρός-πίσω, λοιπόν και βγήκε από το γκαράζ η λευκή «δική» μας, ως καλά φυλασσόμενο είδος, με το Βρετανό να εκπλήσσεται από το ενδιαφέρον και να μας την εμπιστεύεται. Η ευθύνη στο κόκκινο και είναι η διαδικασία που δίνει υπεραξία στην αποστολή. Αν αρχικά είχαμε αντιμετωπίσει επιεικώς χαλαρά την ιδέα-πρόταση, επί τόπου ανατριχιάσαμε. Το αυτοκίνητο που σε γοήτευε, αλλά και ο τρόπος, η αντίδραση των ανθρώπων στη σχέση τους μαζί του. Όπως εκεί, ποτέ ξανά και πουθενά, σε σχέση με την Toyota όσον αφορά το σεβασμό, αλλά και το συναίσθημα αντικρίζοντας την GT. Είναι γεγονός: Έτρεξα με Corolla WRC (έργο Ιερωνύμου, με σφραγίδα Αραβανή), ταξίδεψα πολλάκις με τον Πρόεδρο (ένας είναι ο καθηγητής κ. Τάκης Αθανασόπουλος), ενώ οδήγησα με Γιάννη Βιτάλη στο Νίρμπουργκρινγκ εργοστασιακή Celica Gr. B. Η αίσθηση ήταν πάντα εξαιρετική, με στοιχεία ευγνωμοσύνης στους παραπάνω συντελεστές. Όμως, το έργο στην Αγγλία, με τον Νίκο Κάτρη για τη 2000 GT ήταν αλλιώς και το αντιλαμβάνεσαι σήμερα, 25 χρόνια μετά. Τότε, στο δρόμο και με πρόσημο την εμπιστοσύνη, είχες να γράψεις και να πεις για ένα ιαπωνικό GT με την αξιοπιστία να συνδυάζεται με το στυλ του αμαξώματος. Ήσουν περίπου 40άρης, ήταν σχεδόν 30άρα και τότε, δύσκολα προσαρμοζόσουν στο άλλοτε αν δεν συνδυαζόταν με τα εμβλήματα της Porsche, της Jaguar και της Mercedes. Τα βιώματα σου και μέχρις εκεί. Δεν τη σνομπάραμε, αλλά παραδεχόμαστε δυσκολία ώστε να αντιληφθούμε το μέγεθός της, το βάρος που τη χαρακτήριζε μέσα από τη γλυκιά ποιότητα κύλισης και τον αντίστοιχο σε χαρακτήρα ήχο του κινητήρα, με την εξαιρετική ελαστικότητα. Επιλογέας με μικρή διαδρομή, θέση οδήγησης χαμηλά και από μακριά, μεγάλα όργανα Toyota, παντού δέρμα και κάθισμα περισσότερο λειτουργικό παρά κατασκευασμένο για να σε στηρίζει-προστατεύει.

Το GT σε ευρωπαϊκή διάσταση, με ιαπωνική αξιοπιστία και χαρακτήρα Toyota, που αν δεν ζήσεις μαζί τους, δύσκολα τον αξιολογείς. Σε κάθε περίπτωση, θυμάμαι πως αν η σκέψη ήταν συνδεδεμένη με πλαγιολισθήσεις, εν τέλει η σχέση είχε να κάνει με τη διαχείριση της ήρεμης δύναμης, όπως την εξέφραζε με ένα δικό της τρόπο. Ήταν η διαδικασία που σε κρατούσε σε εγρήγορση λόγω εμπιστοσύνης, αλλά και η εμπειρία που έμεινε αποθηκευμένη στη μνήμη.

Μετά από 25 χρόνια

Θα πλήρωνα για εξερεύνηση της τέλειας διαδρομής, στη μια κατεύθυνση με την Toyota 2000GT και στην επιστροφή με το Nissan, Datsun 240Z του boss (ένας είναι, ο Τάκης Θεοχαράκης).

Συμπέρασμα για νιοστή φορά: και οι Ιάπωνες έχουν ψυχή._ Σ. Χ.

Διαβάστε επίσης: Toyota 2000 GT - o πρόγονος της Supra

Keywords
Τυχαία Θέματα