Τρισδιάστατα εκτυπωμένο κέλυφος ηλεκτρικών μονάδων κίνησης από την Porsche

Η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing) συνεχίζει να βρίσκει ποικίλες εφαρμογές στη σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία -και πλέον και στο μαγικό κόσμο της ηλεκτροκίνησης- προσφέροντας σε όσους την υιοθετούν αρκετά πλεονεκτήματα.

Εν προκειμένω, το νέο περίβλημα, στο οποίο «ενσωματώνονται» τόσο ο ηλεκτροκινητήρας όσο και το σύστημα μετάδοσης δύο σχέσεων της Porsche, μειώνει το συνολικό βάρος της μονάδας κίνησης κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο συμβατικό, χυτού τύπου, κέλυφος.

Χάρη στις ειδικές κατασκευαστικές

δομές που έχουν καταστεί εφικτές με την αρωγή της τρισδιάστατης εκτύπωσης, η ακαμψία του συγκεκριμένου περιβλήματος σε περιοχές στις οποίες ασκείται υψηλή πίεση έχει διπλασιαστεί. Ένα άλλο πλεονέκτημα της εν λόγω τεχνολογίας είναι η δυνατότητα ενσωμάτωσης σε αυτών διαφορετικών επιμέρους μερών, γεγονός που μειώνει σημαντικά τη διαδικασία συναρμολόγησης.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα τα δεδομένα του σχεδιασμού του κελύφους να μπορούν να τροφοδοτηθούν στον εκτυπωτή απευθείας από τον υπολογιστή, χωρίς ενδιάμεσα βήματα, όπως η κατασκευή ειδικών εργαλείων. Τα μέρη του εξαρτήματος εν συνεχεία δημιουργούνται στρώμα με στρώμα από σκόνη κράματος αλουμινίου. Αυτό καθιστά δυνατή την κατασκευή διαφόρων σχημάτων αλλά και την ενσωμάτωση τμημάτων, όπως οι αγωγοί ψύξης σε σχεδόν οποιαδήποτε σχήμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο περίβλημα κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας τη γνωστή διαδικασία σύντηξης μετάλλων με χρήση λέιζερ (Laser Metal Fusion - LMF).

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα