Snack World: The Dungeon Crawl Gold - Review

Η Roguelike πρόταση της Level-5.

Το στούντιο της Level-5 απέκτησε αναγνωρισιμότητα στη δυτική αγορά μέσα από τίτλους όπως οι Dark Cloud, Rogue Galaxy, Jeanne d’Arc, Ni no Kuni κ.α., οι οποίοι κάλυπταν αρκετές και διαφορετικές προτιμήσεις. Ωστόσο, σε αυτή τη φαρέτρα ιστορικού περιεχομένου υπήρχαν και τίτλοι που παρέμειναν περισσότερο προσανατολισμένοι/ εστιασμένοι στην ιαπωνική αγορά. Ένας από αυτούς του τίτλους ήταν το Snack World, το οποίο αν και είχε αποκτήσει

προβολή στην ιαπωνική αγορά, μέσω μορφής manga και τηλεοπτικής anime σειράς, δεν κατάφερε να έρθει στη δυτική αγορά. Έτσι, αρχικά είχε κυκλοφορήσει μόνο στην Ιαπωνία και αποκλειστικά στο Nintendo 3DS.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το Snack World: The Dungeon Crawler Gold για το Switch αποτελεί μια επανέκδοση του αρχικού τίτλου, ο οποίος -εκτός των οπτικών και τεχνικών βελτιώσεων- συνοδεύεται και με όλο το επιπρόσθετο περιεχόμενο που είχε κυκλοφορήσει για την αρχική του έκδοση. Η ιστορία του τίτλου, λοιπόν, βρίσκει τον ήρωα ή την ηρωίδα (που δημιουργούμε στην εκκίνηση του παιχνιδιού) σε μια κρίσιμη κατάσταση υγείας, έξω από τις πύλες του βασιλείου Tutti-Frutti. Οι κάτοικοι του βασιλείου περιθάλπουν τις πληγές του χαρακτήρα μας, ωστόσο, ο ήρωάς μας, λόγω της κρίσιμης κατάστασής του, έχει χάσει τις αναμνήσεις του. Οπότε, ο βασιλιάς της Tutti-Frutti εκμεταλλεύεται την κατάσταση και μας συνιστά να γίνουμε adventurer, ώστε να ικανοποιήσουμε τα διάφορα θελήματα/ καπρίτσια της κόρης του, της Melonia. Έχουμε, λοιπόν, έναν τίτλο που στην αφήγησή του προβάλλεται με ένα ανάλαφρο και κωμικό ύφος. Και αυτό γίνεται περισσότερο αντιληπτό από τη θεματολογία του.

Συγκεκριμένα, από το βασίλειο, αν και προβάλλεται μέσα από ένα μεσαιωνικού ύφους εικαστικό, στο οποίο βλέπουμε κάστρα, φρουρούς, αυτοκράτορα και πριγκίπισσα, δεν απουσιάζουν και τα χαρακτηριστικά της φαντασίας αλλά και του μοντέρνου πολιτισμού. Δηλαδή, μέσα στο βασίλειο θα συναντήσουμε και τέρατα, τα οποία συγκατοικούν με τους ανθρώπους της πόλης, ενώ δεν απουσιάζουν και τα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως κινητά τηλέφωνα, ρομπότ και αλλά χαρακτηριστικά μοντέρνας τεχνολογίας.

Όλα αυτά συνδέονται όμορφα, αφού ο τίτλος αποδίδει τα γεγονότα του υπό τη μορφή παραμυθιού, μέσα από το οποίο βέβαια βρίσκει την ευκαιρία και σατιρίζει το ύφος άλλων, γνωστών δυτικών παραμυθιών και ιστοριών. Σε παρόμοιο ύφος θεματολογίας κυμαίνονται τα dungeons και οι περιοχές που ταξιδεύουμε. Συγκεκριμένα, οι περιοχές έχουν μικρή έκταση και χωρίζονται σε δασικές, χιονισμένες και διάφορες άλλες θεματικές ενότητες. Τα Dungeons, από την άλλη πλευρά, εμπεριέχουν τρεις ορόφους, και έχουν και αυτά διάφορες θεματικές ενότητες, όπως ορυχείο, σπηλιά σε ένα απομακρυσμένο νησί και διάφορα άλλα, που, όμως θα αφήσουμε να ανακαλύψετε μόνοι σας.

Το σύστημα μάχης ακολουθεί action ύφος, και προσφέρει εναλλαγή όπλων ανά πάσα στιγμή, ώστε να αποκτήσουμε το αντίστοιχο πλεονέκτημα.

Για να ταξιδέψουμε και να εξερευνήσουμε αυτές τις περιοχές και τα dungeons, πρέπει να επιλέξουμε την αποστολή μέσα από τις δύο λίστες των Story και Side Quests. Όμως, πριν ξεκινήσουμε να αναπτύσσουμε τις εντυπώσεις μας από το σύστημα μάχης, καλό είναι να ξεκινήσουμε από τη φύση του τίτλου. Το Snack World, λοιπόν, σε πρώτη φάση μπορεί εύκολα να θυμίσει το δημοφιλές franchise Monster Hunter της Capcom. Αυτό προκύπτει από τη φύση του Snack World, η οποία περιλαμβάνει ταξίδια σε περιοχή ή dungeon και συλλογή υλικών ώστε να δημιουργήσουμε καλύτερους εξοπλισμούς. Δηλαδή, έχουμε έναν παρόμοιο κύκλο “hunt-loot-craft”. Ωστόσο, ο τίτλος της Level-5 απέχει άρδην από τη δημοφιλή σειρά της Capcom.

Αυτό είναι λογικό, αφού το Snack World διαθέτει roguelike μηχανισμούς, πράγμα που σημαίνει πως ο τυχαίος παράγοντας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο (και στα αντικείμενα αλλά και στη δομή των dungeons), που με τη σειρά του σημαίνει ότι για να βρούμε το αντικείμενο που αναζητάμε, θα ξοδέψουμε αρκετές ώρες. Οι πόλεις λειτουργούν ως hub, όπου μπορούμε να αποκτήσουμε quests κατόπιν της συνομιλίας μας με τους κατοίκους. Επίσης, μας παρέχεται η δυνατότητα να αγοράσουμε υλικά και εξοπλισμό, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ή να ενισχύσουμε τον εξοπλισμό μας, με στόχο να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε.

Αφού προετοιμαστούμε κατάλληλα, επιλέγουμε το quest που επιθυμούμε και ταξιδεύουμε στην αντίστοιχη περιοχή ή dungeon. Κάθε φορά, λοιπόν, που ταξιδεύουμε σε ένα dungeon, το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε είναι η τυχαία δημιουργία τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει κάθε φορά να βρίσκουμε διαφορετικά σημεία και τρόπους εξόδου. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να υπενθυμίσουμε πως τα dungeons πάντα έχουν τρεις ορόφους, οπότε, για να προχωρήσουμε σε κάποιον όροφο, θα πρέπει να βρούμε ένα συγκεκριμένο πλήθος διακοπτών, ή να νικήσουμε κάποιον εχθρό που θα έχει το κλειδί της πόρτας, ενώ κάποιες άλλες φορές υπάρχουν "μυστήριες" πόρτες, που οδηγούν είτε σε θησαυρό είτε σε boss fight.

Στα dungeons και τις περιοχές περιπλανώνται διάφορα τέρατα, τα οποία αποδίδονται με το χιουμοριστικό ύφος που χαρακτηρίζει το στούντιο της Level-5. Το σύστημα μάχης ακολουθεί action ύφος, και προσφέρει εναλλαγή όπλων ανά πάσα στιγμή ώστε να αποκτήσουμε το αντίστοιχο πλεονέκτημα. Δηλαδή, έχουμε τον γνώριμο μηχανισμό "πέτρα-ψαλίδι-χαρτί" μέσα από τα διάφορα όπλα (ξίφος, δόρυ, στιλέτο, τόξο και άλλα) του παιχνιδιού.

Στη μάχη ελέγχουμε μόνο τον ήρωά μας -έχοντας τον προαναφερθέντα εξοπλισμό- ο οποίος συνοδεύεται από επιπλέον τρία μέλη. Στις περιοχές συχνά εμφανίζονται, ανά σημεία, εχθροί ενώ στο περιβάλλον δεν απουσιάζουν και διάφορες παγίδες, οι οποίες αποτυπώνονται ως διακόπτες, που αν τις πατήσουμε, ενεργοποιούνται και μας προκαλούν δηλητηρίαση, γλίστρημα, τύφλωση και αλλά αρνητικά στατιστικά τα οποία δυσκολεύουν την πρόοδό μας.

Η δυσκολία του The Snack World κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή, το κάθε quest προβάλλει το επίπεδο που καλό είναι να έχουμε ώστε να ολοκληρώσουμε την αποστολή με ευκολία. Επίσης, όταν οι εχθροί πραγματοποιούν ισχυρή επίθεση, αποτυπώνεται στο περιβάλλον, ώστε να μπορέσουμε να την αποφύγουμε. Εκτός αυτού, αν χρονοτριβούμε αρκετά σε κάθε περιοχή, εμφανίζεται ένα τέρας υπό τη μορφή "Θεριστή", ο οποίος εάν μας χτυπήσει με το δρεπάνι του, μας οδηγεί στην αποτυχία του quest. Η αποτυχία συνοδεύεται με το άμεσο ταξίδι μας στο hub/ πόλη, με αποτέλεσμα να χάνουμε ορισμένα υλικά που αποκτήσαμε στο πρόσφατο ταξίδι μας.

Η ροή της μάχης έχει γρήγορο και απλό ρυθμό, δηλαδή το κάθε πλήκτρο συνδέεται με μία ενέργεια, όπως επίθεση, αποφυγή (roll), φίλτρα ίασης και ενίσχυσης στατιστικών, τα οποία ωφελούν τον παίκτη ώστε να επαναλαμβάνει τις αποστολές με γοργό ρυθμό. Ακόμη, στο τμήμα της μάχης, αν νικήσουμε έναν εχθρό αρκετές φορές, μας παρέχεται η δυνατότητα να απαθανατίσουμε τη στιγμή της νίκης μας μέσω της φωτογραφικής κάμερας του κινητού του ήρωά μας. Αυτή η ενέργεια έχει ως αποτέλεσμα να αποκτάμε τα λεγόμενα ως "Snacks", τα οποία είναι τα τέρατα που νικήσαμε, και μέσω των snack cards μπορούμε να τα καλέσουμε στη μάχη ή να τα τοποθετήσουμε ως party members. Οπότε, ο τομέας του replayabillity βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αφού εκτός από την αναζήτηση/ συλλογή και δημιουργία των υλικών, έχουμε και τη στρατολόγηση τεράτων.

Το σημείο όπου το Snack World χάνει πόντους, είναι το σύστημα μάχης, το οποίο είναι αρκετά ρηχό. Και αυτό διότι το κάθε όπλο προσφέρει μόνο τρεις κινήσεις, εκ των οποίων οι δύο πραγματοποιούνται με πλήρωση μπάρας. Συγκεκριμένα, η ισχυρότερη μπάρα επίθεσης γεμίζει κατόπιν της ζημιάς που προκαλούμε σε εχθρούς και η δεύτερη ισχυρή επίθεση έχει χρόνο επαναφόρτισης (cool down). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πραγματοποιούμε τη μάχη με ένα μόνο πλήκτρο, λειτουργία που αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως "button mashing" (αφού έχουμε μπάρα αντοχής), δεν υπάρχει συνδυασμός επιθέσεων (combos) στη χορογραφία επιθέσεων και η μπάρα της αντοχής επηρεάζει μόνο το εκάστοτε όπλο που χειριζόμαστε. Αυτό σημαίνει πως αν αλλάξουμε όπλο, η αντοχή μας επανέρχεται σε κανονικά επίπεδα.

Το μειονέκτημα των φτωχών animaton/ χορογραφιών της μάχης είναι εμφανέστερο κατά την απόκτηση καινούργιων οπλών, τα οποία έχουν τις ίδιες παραπάνω τρεις επιθέσεις/ animation με τους αδύναμους προκατόχους τους (παλαιότερα όπλα). Ακόμη, παρόμοια ρηχό ύφος έχει και η διαχείριση της ομάδας, όπου δεν υπάρχει κανένα σύστημα εντολών παρόλο που η φιλική Α.Ι. κινείται σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Mια ακόμη δυσνόητη επιλογή της Level-5 έχει να κάνει με το online ή local co-op τμήμα. Το Snack World γίνεται πιο ευχάριστο με παρέα, αφού η ομάδα αποτελείται μόνο από πραγματικούς παίκτες, που ανταλλάσουν κάρτες τεράτων και λαμβάνουν μέρος σε αποστολές. Όμως αυτό το τμήμα λειτουργεί μόνο στα Side Quests. Και εδώ τίθεται το εύλογο ερώτημα: Γιατί αυτή η λειτουργία να μην υπάρχει και στα Story Quests, ώστε το παιχνίδι να παίζεται εξ ολοκλήρου με παρέα; Πρόκειται για μια χαμένη ευκαιρία.

Οι πόλεις λειτουργούν ως hub, όπου μπορούμε να αποκτήσουμε quests κατόπιν της συνομιλίας μας με τους κατοίκους.

Το βασικό περιεχόμενο του Snack World περιέχει δέκα κεφάλαια, τα οποία μπορούν να ολοκληρωθούν σε περίπου είκοσι ώρες, ενώ από εκεί και πέρα -με το επιπλέον περιεχόμενο και τα collectibles (harvest, crafting, monster recruiting)- μπορεί να αγγίξει διπλάσιες ή και παραπάνω ώρες.

Εν κατακλείδι, το Snack World: The Dungeon Crawl Gold είναι ένας τίτλος που έχει την ποιότητα και το απαραίτητο υλικό για να μπορέσει να κερδίσει το ενδιαφέρον και τον χρόνο σας. Το "ανάλαφρο" εικαστικό του, το πλούσιο περιεχόμενο και το replayabillity, είτε μόνοι σας είτε με παρέα, εγγυώνται πολλές απολαυστικές ώρες με το Nintendo Switch στο χέρι. Ωστόσο, αν το σύστημα μάχης δεν σας ελκύσει από την αρχή, τότε μάλλον όλα όσα προαναφέρθηκαν δεν θα καταφέρουν να σας στρατολογήσουν ως adventurer.

Το Snack World: The Dungeon Crawl Gold θα είναι διαθέσιμο για το Nintendo Switch από τις 14/2.

switch
Keywords
Τυχαία Θέματα