Metal Gear Solid: Snake Eater 3D
Ο Snake επιστρέφει για πρώτη φορά σε 3D μορφή.
Το Metal Gear Solid: Snake Eater ήταν το τρίτο κεφάλαιο (και συνολικά το έβδομο κατά σειρά παιχνίδι) της ομώνυμης σειράς του πολυτάλαντου game designer Hideo Kojima. Λειτουργεί ως prequel όλων των υπολοίπων και έχει ως συνέχεια τα Metal Gear Solid: Portable Ops,
Οκτώ χρόνια μετά την επιτυχημένη παρουσία του στο PlayStation 2, η Konami αποφασίζει να επανακυκλοφορήσει τον τίτλο για το 3DS, παρακινώντας ένα ευρύτερο κοινό να βιώσει από πρώτο χέρι την ιστορία του Naked Snake σε ένα ρεαλιστικότερο 3D περιβάλλον. Από αυτή την κίνηση προκύπτουν ερωτήματα όπως εάν αυτή η προσθήκη θα είναι αντάξια της σειράς και αν θα ταιριάζει στη φορητή κονσόλα της Nintendo. Άραγε εκμεταλλεύεται τα προτερήματα του 3DS ή έχει παραμείνει αυτούσιο;
Ψυχρός πόλεμος για θερμούς παίκτες
Το Metal Gear Solid: Snake Eater 3D έχει την ίδια ακριβώς ιστορία με την πρώτη του έκδοση. Κύριος πρωταγωνιστής είναι ο τότε αρχάριος πράκτορας της CIA, γνωστός ως “Naked Snake”. Αργότερα μετονομάζεται σε “Big Boss” και παρέχει το γενετικό του υλικό στον κύριο ήρωα της σειράς, Solid Snake. Οι χαρακτήρες είναι λεπτομερώς σκιαγραφημένοι και η πλοκή τόσο συναρπαστική που θα συνεπάρει ακόμα και τους νέους στη σειρά Metal Gear. Οι αναφορές σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα του ψυχρού πολέμου κάνουν το παιχνίδι να φαίνεται ολοκληρωμένο και πιο αληθινό.
Φυσικά το Snake Eater 3D ακολουθεί το μοτίβο της σειράς όπου οι χαρακτήρες φλυαρούν συνεχώς, παραθέτοντας τις απόψεις τους για όλα τα θέματα που τους έρχονται στο μυαλό. Δεν έχει τα cutscenes του Metal Gear Solid 4 με τους μαραθώνιους διαλόγους, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει δυστυχώς να προσπεράσετε μερικά σημεία για να καταφέρετε να παίξετε. Αξίζει φυσικά να δείτε τα βίντεο αν είστε fan της σειράς, αλλά κάποια στιγμή θα θέλετε να δείτε και λίγο gameplay ανάμεσα στα βίντεο.
Παρ’ όλα αυτά το Snake Eater 3D είναι εθιστικό ακόμα και μετά από μία δεκαετία. Το σύρσιμο ανάμεσα σε χόρτα, φίδια και ανυποψίαστους εχθρούς δεν θα γεράσει ποτέ. Οι μάχες με τους αρχηγούς είναι επικές -ίσως οι καλύτερες της σειράς- και παράδειγμα προς μίμηση για τα παιχνίδια του μέλλοντος. Όμως η απουσία του ρεαλισμού σε μερικά σημεία, όπως όταν οι στρατιώτες από προγραμματιστικό λάθος είναι...αλεξίσφαιροι, στερούν την χαρά του αιφνιδιασμού.
Field commando
Εκτός από το κομμάτι του stealth, οι μηχανισμοί του Snake Eater είναι βασισμένοι στην εκτέλεση πρώτων βοηθειών, στην αλλαγή του καμουφλάζ και τα όσα μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε την stamina του χαρακτήρα υψηλή. Η λεπτομέρεια της κάλυψης του Snake είναι μακράν η καλύτερη ιδέα που είχαν οι δημιουργοί του, αφού σε αυτή την έκδοση μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες με την κάμερα της κονσόλας και να φτιάξετε την κάλυψή σας. Σπάνια είναι καλύτερη από αυτές που προϋπάρχουν αλλά αξίζει τον κόπο να την δοκιμάσετε.
Η ιατρική περίθαλψη στο συγκεκριμένο Metal Gear Solid είναι αρκετά πιο προσεγμένη από τα υπόλοιπα φέρνοντας το στοιχείο της επιβίωσης στο προσκήνιο. Μερικά τραύματα δεν επιτρέπουν την θεραπεία χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, ρίχνοντας έτσι το stamina σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι να τα γιατρέψετε. Επίσης, θα πρέπει να ικανοποιείτε και τις βασικές ανάγκες του Snake, σε αυτή την περίπτωση την πείνα, εκμεταλλευόμενοι την χλωρίδα και την πανίδα. Τίποτα από τα παραπάνω δεν υπάρχει σε υπερβολικό βαθμό ώστε να επηρεάζει αρνητικά την εμπειρία που σας προσφέρει αυτό το Metal Gear. Όλα λειτουργούν υπέροχα προσδίδοντας βάθος και περιεχόμενο στην ιστορία.
The movement in the jungle
Ο χειρισμός είναι μία περίεργη υπόθεση στο Metal Gear Solid: Snake Eater 3D. Τεχνικά αυτή η έκδοση έχει καλύτερη διαμόρφωση σε σχέση με τις προηγούμενες. Σημαδεύετε και πυροβολείτε με τα κουμπιά L και R καθώς επίσης μπορείτε να κινήσετε το όπλο σας όταν είστε σκυφτός. Η οθόνη αφής επιτρέπει την άμεση πρόσβαση στις ιατρικές προμήθειες, στο φαγητό και τα όπλα. Όμως χωρίς τον πρόσθετο μοχλό Circle Pad Pro, ο χειρισμός μπορεί να γίνει εκνευριστικός ακριβώς επειδή θα πρέπει να κινείτε την κάμερα με τα βασικά κουμπιά X,Y, A και Β. Αυτό το αξεσουάρ είναι απαραίτητο για να απολαύσετε το Snake Eater 3D γιατί τις περισσότερες φορές θα πασχίζετε να συνηθίσετε την κάμερα.
Η κίνηση του Snake είναι περιορισμένη και αρκετές φορές μοιάζει ρομποτική. Να είστε προετοιμασμένοι ότι θα δυσκολευτείτε να σέρνεστε στο έδαφος με αυτό τον χειρισμό και να κινείτε ταυτόχρονα την κάμερα. Τα περιβάλλοντα είναι γεμάτα από αυθαίρετους περιορισμούς. Η επιμονή του Snake να σκαρφαλώνει μόνο σε δέντρα και κουτιά καταντά εκνευριστική, ειδικά όταν η τέλεια σχεδιασμένη στρατηγική σας δεν εκτελείται σωστά λόγω των προβλημάτων της κίνησής του. Εξαιρετικά δύσκολη είναι η ισορροπία στα δέντρα εφόσον πρέπει να κρατάτε την κονσόλα σε ευθεία και να κάθεστε σε ευθεία στάση γιατί περπατάτε στα κλαδιά κουνώντας αριστερά-δεξιά το 3DS. Αυτή η λειτουργία δεν επιτρέπει την αλλαγή θέσεων κατά την διάρκεια του παιχνιδιού όπως γίνετε στις υπόλοιπες φορητές κονσόλες.
How to save a life
Αν εξαιρέσουμε μερικά προϋπάρχοντα ελαττώματα του Metal Gear Solid 3, ένα θέμα είναι χαρακτηριστικό σε όλη τη σειρά. Αυτή η περιπέτεια έχει σχεδιαστεί για να την απολαύσετε για εκτεταμένες χρονικές περιόδους. Δεν σας επιτρέπει να κάνετε save όποτε θέλετε και σας ξεκινάει από την αρχή της περιοχής και όχι από εκεί που το αφήσατε. Ένα παιχνίδι που έχει διαλόγους 15 λεπτών δεν γνωρίζει ότι πρέπει να φύγετε σε 10 λεπτά ή ότι η μπαταρία σας σύντομα θα τελειώσει. Ένα παιχνίδι τόσο μεγάλο, που χρειάζεται τεράστιες δόσης υπομονής και προσπάθειας για να παιχτεί τέλεια, δεν είναι φτιαγμένο για να το απολαμβάνετε σε μικρές ποσότητες. Οπότε προετοιμαστείτε για ώρες πτήσεως πάνω από το 3DS με μόνο βοηθό...τον φορτιστή σας.
Το Snake Eater προσφέρεται για αναρίθμητες ώρες παιχνιδιού. Η συνολική διάρκειά του είναι 30 ώρες μαζί με τα βίντεο. Είναι σίγουρο όμως ότι ορισμένοι από εσάς θα γυρίσετε πίσω για να τελειοποιήσετε τις αποστολές και να ξεκλειδώσετε κρυφές επιλογές. Μπορείτε να το δοκιμάσετε και σε δυσκολότερα επίπεδα όπου το στοιχείο του stealth εκτοξεύεται στα ύψη. Εκεί θα πρέπει να μη σας δουν καθόλου οι εχθροί γιατί θα σας σκοτώσουν ακαριαία.
Τα πάντα ρει
Η ιστορία του Snake Eater σαφώς αντιστέκεται στην δοκιμασία του χρόνου, αλλά κάποια άλλα σημεία προδίδουν την παλαιότητά του. Τα γραφικά, ο σχεδιασμός και ο χειρισμός φαίνονται πως είναι προηγούμενης γενιάς, εκθέτοντας τις αδυναμίες του σε σύγκριση με τις μοντέρνες προσθήκες τις σειράς. Όμως είναι ισότιμο με τα περισσότερα games του είδους του στο 3DS. Οπτικά είναι υπέροχο καθώς το HUD παραμερίζεται από την δράση και περιορίζεται στην κάτω οθόνη (αφής) του 3DS. Ως εκ τούτου, τα γραφικά δείχνουν καθαρά, όχι τόσο εντυπωσιακά όσο το Resident Evil Revelations, εντούτοις συγχωρούνται καθότι προέρχονται από port άλλης κονσόλας.
Η Konami φρόντισε ώστε η εκτέλεση του 3D να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη. Όταν βρίσκεστε στην ζούγκλα το βάθος του χώρου αναδεικνύεται με την νέα τεχνολογία αλλά εντύπωση προκαλεί ότι τα προβλήματα του frame rate δεν διορθώθηκαν. Πολλές φορές φαίνεται ότι ο Snake τρέχει σε αργή κίνηση και ύστερα κινείται απότομα εκτελώντας τις εντολές που του έχετε δώσει προτού κολλήσει. Σε μερικά επίπεδα όπου καλείστε να αποφύγετε ομάδες στρατιωτών, το 3D θα σας κουράσει γιατί θα πρέπει οπωσδήποτε να κρατάτε την κονσόλα σταθερή και αυτό είναι δύσκολο να το σκεφτείτε εκείνη την ώρα. Τις περισσότερες φορές θα βλέπετε τον Snake διπλό σε αυτά τα σημεία εκτός αν έχετε βάση που κρατά ακίνητο το 3DS.
Ο ήχος της ζούγκλας
Ο ήχος είναι πιο κρυστάλλινος σε σχέση με το PS2. Τα ηχητικά εφέ του δάσους και της ζούγκλας ταιριάζουν απόλυτα στο θέμα του Snake Eater και το soundtrack ακούγεται εντυπωσιακό. Τα voice-overs είναι θαυμάσια, όπως άλλωστε σε όλα τα υπόλοιπα Metal Gear Solid. Η παλιά καλή φωνή του Snake είναι παρούσα, ενώ ακόμα και όταν μιλάτε στον ασύρματο με διάφορους χαρακτήρες, μπορείτε να καταλάβετε τα συναισθήματά τους ακόμα και μέσω κλήσης.
Everything comes to an end
Το Metal Gear Solid 3: Snake Eater δεν είχε μείνει τυχαία στην ιστορία και είναι το εκπληκτικό αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης των δημιουργών του. Αξίζει να παίξετε όλη την σειρά, συμπεριλαμβανομένης και της έκδοση για το 3DS, για να δείτε πόσο καλά αντιστέκεται στο χρόνο ο συγκεκριμένος τίτλος. Δεν θα απογοητευτείτε μιας και είναι ένα από τα καλύτερα games που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Οι νέοι θα γνωρίσουν τον κόσμο του Hideo Kojima και οι παλιοί θα θυμηθούν τις καλές εποχές όπου η έκδοση του PS2 Eater σάρωνε τα βραβεία Game of the Year. Αν τα προβλήματα στην κάμερα και το frame rate είχαν διορθωθεί θα μπορούσαμε να πούμε ότι η νέα έκδοση είναι ισάξια -αν όχι καλύτερη- από την προγενέστερη.
Θετικά:
- Υπέροχη εφαρμογή του 3D
- Εντυπωσιακά γραφικά
- Voice acting υψηλών προδιαγραφών
- Ενδιαφέρουσα υπόθεση
- Μεγάλο σε διάρκεια
- Επικά boss battles
- Η αξιοποίηση της οθόνης αφής
Αρνητικά:
- Προβλήματα στην κάμερα
- Πεσμένο frame rate
- Χειρισμός που δεν συνηθίζεται εύκολα, ειδικά χωρίς Circle Pad Pro
Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.5
Το Metal Gear Solid: Snake Eater 3D θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη σας για πολύ καιρό, όχι μόνο ως video game αλλά και ως έργο τέχνης.
Χριστίνα Νικολιδάκη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Τεχνολογία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld
- Τελευταία Νέα GameWorld
- Metal Gear Solid: Snake Eater 3D
- Τα πολυαναμενόμενα games του 2013
- Παίζουμε Blacklight: Retribution
- Fire Emblem: Awakening
- To PS4 δεν θα τρέχει μεταχειρισμένα παιχνίδια;
- Xbox Live: Τα σχέδια της Microsoft για το 2013
- League of Legends: Vi Guide
- Gamestick: Η φθηνότερη κονσόλα Android
- Game of the Year 2012: Assassin's Creed 3
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Τεχνολογία
- HTC: «Τα χειρότερα έχουν μάλλον περάσει για εμάς» δηλώνει ο CEO
- WordPress - Διαχειριστείτε το WordPress blog από το κινητό σας
- Αδιαφορία για τα Windows 8
- iSpy 4.7.7.0 - Ανακαλύψτε τον κλέφτη του σπιτιού σας!
- Google Time: το smartwatch της Google
- ffDiaporama 1.5 - Δημιουργήστε επαγγελματικά βίντεο!!
- Scilab 5.4.0 - δωρεάν Μαθηματικό εργαλείο για Μαθητές
- Νέοι οικονομικοί Ivy Bridge από την Intel
- Ζήστε την απόλυτη περιπέτεια στη Rapture με το BioShock: Ultimate Rapture Edition
- Ρομπότ παίζουν Motörhead