O οδηγός του συλλέκτη

Πως να εμπλουτίσετε την gaming συλλογή σας και πως να βγάλετε χρήματα από αυτή.

Η συλλογή των video games ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα χόμπι μιας μεγάλης μερίδας κόσμου ανά την υφήλιο. Από τις εποχές του Atari 2600 με τα υπερσπάνια Air Raid και Atlantis II μέχρι

και σήμερα υπάρχουν συγκεκριμένα παιχνίδια σε κάθε κονσόλα που αποτελούν το "ιερό δισκοπότηρο" των εκάστοτε συλλεκτών. Εν των μεταξύ, την τελευταία πενταετία οι εταιρείες δείχνουν να έχουν "μυριστεί" χρήμα στην όλη υπόθεση και για αυτό το λόγο κάθε χρόνο βομβαρδιζόμαστε από δεκάδες συλλεκτικές εκδόσεις που μας αναγκάζουν να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τις αποκτήσουμε.

Σε αυτή την ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική περίοδο που διανύουμε όλοι μας θα περίμενε κάνεις ότι είναι δύσκολο για έναν συλλέκτη να συνεχίσει το αγαπημένο του χόμπι ή μήπως όχι; H αλήθεια είναι πως πλέον υπάρχουν αρκετές αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά σε καμιά περίπτωση η συλλογή των video games δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα "απαγορευτικό" χόμπι, ειδικά από την στιγμή που υπάρχει η προοπτική να κερδίσετε χρήματα από αυτό. Το μόνο που απαιτείται είναι αφοσίωση, καθημερινό ψάξιμο στο internet (κυρίως στο eBay) και η γνώση των παραμέτρων που εκτοξεύουν την τιμή ενός τίτλου ή μιας συλλεκτικής έκδοσης στα ύψη. Στα άρθρο μας θα επικεντρωθούμε σε αυτές ακριβώς τις παραμέτρους δίνοντάς σας συμβουλές τόσο για την αγορά, όσο και για την πώληση των συλλεκτικών video games.

Σπανιότητα και ζήτηση
Οι παραπάνω παράγοντες επηρεάζουν κατά γενική ομολογία τόσο την τιμή ενός προϊόντος, όσο και την μεταπολιτική του αξία. Το κατά πόσο σπάνιο ή όχι είναι ένα video game εξαρτάται από την παλαιότητά του και κυρίως από τον αριθμό των αντίτυπων που διατέθηκε. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το Radiant Historia για το Nintendo DS της Atlus που κοστίζει 60 ευρώ μεταχειρισμένο και 100 ευρώ καινούργιο. Το Radiant Historia κόστιζε περίπου 30-35 ευρώ όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 2011 και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η τιμή του διπλασιάστηκε και τριπλασιάστηκε αντίστοιχα. Αφήνοντας στην άκρη το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα JRPG του DS, η τιμή του έφτασε σε αυτά τα επίπεδα καθώς η Atlus αποτελεί μια από τις εταιρείες που διαθέτει τις κυκλοφορίες της σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα.

Η ζήτηση από την πλευρά της εξαρτάται από διάφορα κριτήρια όπως την συνολική ποιότητα του τίτλου και κατ' επέκταση από την παλαιότητά του στις retro κυκλοφορίες. Σε αντίθεση με την σπανιότητα είναι πολύ πιο δύσκολο να προβλέψει κάποιος την ζήτηση ενός video game και γι' αυτό θα πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί στις κινήσεις σας. Για παράδειγμα, όταν κυκλοφόρησε η collector's edition του Diablo III αμέσως έγινε ανάρπαστη και η τιμή της εκτοξεύθηκε ακόμα και στα 300 ευρώ το περασμένο καλοκαίρι, όμως αυτή την στιγμή μπορεί κάποιος να την προμηθευτεί δαπανώντας από 100 έως 150 ευρώ.

Συμβουλές αγοράς
Με δεδομένο ότι σχεδόν όλες οι σύγχρονες κυκλοφορίες διατίθενται σε συλλεκτικές εκδόσεις καλό θα είναι να έχετε ετοιμάσει ένα πλάνο για το ποιες επιθυμείτε να αποκτήσετε σε βάθος χρόνου. Το μεγάλο ερώτημα είναι κάνω ή όχι pre-order; Για να εξετάσουμε λίγο τα ενδεχόμενα αυτά. Στην πρώτη περίπτωση ουσιαστικά περιμένετε το προϊόν να φτάσει στα καταστήματα για να το αγοράσετε. Σε αυτό το σκηνικό ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι όμως, καθώς τα αποθέματα αρκετών εκδόσεων εξαντλούνται πριν ακόμα καλά καλά κυκλοφορήσει το game όπως για παράδειγμα η αγγλική PAL Dark Edition του The Witcher 2 για το Xbox 360. Το γεγονός αυτό το εκμεταλλεύονται διάφοροι επιτήδειοι υπερκοστολογώντας το προϊόν οπότε είστε αναγκασμένοι να πληρώσετε παραπάνω ένα πόσο της τάξης του 30-50% επί της αρχικής τιμής του pre-order για να αποκτήσετε το παιχνίδι.

Το κλειδί της επιτυχίας είναι να προβλέψετε ποιες collector's θα ανεβάσουν την αξία τους αφότου κυκλοφορήσουν. Τα games αυτά θα πρέπει να φροντίσετε να τα κάνετε pre-order πάση θυσία. Μια συλλεκτική έκδοση προσφέρει έναν συνδυασμό από τα εξής καλούδια: soundtrack του παιχνιδιού σε CD ή σε ψηφιακή μορφή, DVD με το Making of, voucher codes για DLC, αφίσα, steelbook, artbook και διάφορα άλλα αντικείμενα όπως αγαλματίδια, ρεπλίκες όπλων, περιδέραια κτλ. Κατά κανόνα οι συλλεκτικές εκδόσεις που περιέχουν κάποιο εξεζητημένο αντικείμενο είναι και αυτές που εκτοξεύουν την άξια τους. Για παράδειγμα η Survival Edition του Fallout 3 με το ξυπνητήρι-ρέπλικα του Pip-Boy 3000, η Assassin's Creed II: Master Assassin's Edition με τη φιγούρα του Ezio και φυσικά η Collector's του Skyrim με το εντυπωσιακό αγαλματίδιο δράκου που περιείχε.

Στην περίπτωση που δεν έχετε χρήματα για pre-order ή γενικά η οικονομική σας δυνατότητα είναι περιορισμένη όμως τι γίνεται; Σε αυτό το σκηνικό θα πρέπει να κάνετε υπομονή καθώς τα καταστήματα πολλές φορές ξεστοκάρουν τις συλλεκτικές εκδόσεις σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Αυτό συμβαίνει κυρίως στους "εμπορικούς" τίτλους, σε αυτούς δηλαδή που φτάνουν στα μαγαζιά σε πάρα πολλά αντίτυπα. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η Collector's edition του Resident Evil 6 που κόστιζε 150 ευρώ τον Οκτώβριο και αυτή τη στιγμή κοστίζει 70-100 ευρώ. Να προσθέσουμε εδώ πως θα πρέπει επί μηνιαία βάση ή ακόμα και εβδομαδιαία αν το επιτρέπει ο χρόνος σας να κάνετε έρευνα στις τιμές τόσο στα ελληνικά καταστήματα, όσο και σε αυτά του εξωτερικού και φυσικά στο eBay. H έρευνα είναι απαραίτητη για να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή πως διαμορφώνονται οι τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να μπορείτε να προσδιορίσετε το κέρδος σας σε μια ενδεχόμενη μεταπώληση.

Συμβουλές πώλησης
Στην περίπτωση που ενδιαφέρεστε να ασχοληθείτε με αυτό το κομμάτι σε βάθος χρόνου καλό θα είναι να αποφύγετε τις...αρπαχτές. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Wizard Edition του Ni no Kuni η οποία κοστίζει από 150 έως και 300 ευρώ στο eBay και γύρω στα 100 ευρώ στα ελληνικά καταστήματα. Το σκεπτικό πολλών είναι θα πάω να την βάλω αγγελία για πούλημα σε κάνα forum 200 ευρώ ψάχνοντας για κορόιδα. Πολύ ωραία ως εδώ έβγαλες ένα κατοσταρικάκι μετά τι γίνεται όμως; Γιατί με αυτή την κίνηση πλήγεται η αξιοπιστία σου ως πωλητής και οι υπόλοιποι ενδεχόμενοι αγοραστές θα σε βλέπουν από εδώ και εμπρός με μισό μάτι. Στην προκειμένη περίπτωση είναι πολύ προτιμότερο να βάλετε το αντικείμενο σε δημοπρασία στο eBay ή να βάλετε την αγγελία σας αφού το προϊόν εξαντληθεί από τα καταστήματα.

Φυσικά ο χρυσός κανόνας όταν αγοράσετε κάτι με σκοπό να το πουλήσετε είναι να το διατηρήσετε σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Η εξωτερική συσκευασία θα πρέπει να είναι άθικτη και καλό θα είναι να διατηρήσετε το παιχνίδι σε σημεία μακριά από υγρασία, καπνό τσιγάρου και την ηλιακή ακτινοβολία. Όπως προαναφέραμε η τακτική έρευνα είναι απαραίτητη ώστε να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή πως διαμορφώνονται οι τιμές στην αγορά. Στην περίπτωση των συλλεκτικών εκδόσεων φροντίστε να κάνετε άμεσα pre-order αυτές που θα ανεβάσουν την αξία τους και μάλιστα εάν έχετε τη δυνατότητα παραγγείλετε περισσότερα αντίτυπα.

Retro και σπάνια games
Τα retro games αποτελούν μια ιδιάζουσα περίπτωση καθώς οι τιμές τους είναι παγιωμένες από τους διάφορους retailers και τις τάσεις της αγοράς. Για να εμπλουτίσετε την retro συλλογή σας και να αποκτήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα σπάνια games θα πρέπει να "ψαχτείτε" σε μικρά καταστήματα και σε video clubs, τα οποία ανά περιόδους ξεφορτώνονται τα games παλιότερων κονσολών σε εξευτελιστικές τιμές. Βέβαια, καλό θα είναι να ξεσκονίσετε και το πατάρι σας γιατί που ξέρετε μπορεί να βρείτε και κάνα Air Raid (ο εν λόγω τίτλος κοστίζει μερικές χιλιάδες δολάρια) ξεχασμένο από την παιδική σας ηλικία.

Φροντίστε λοιπόν να καταρτίσετε μια λίστα με τα πιο σπάνια games της κάθε κονσόλας και αρχίστε το ψάξιμο καταρχήν στα μαγαζιά που πουλούν video games στην συνοικία σας. Τα "μικρά" αυτά καταστήματα ως επι τω πλείστον δεν γνωρίζουν τις τιμές του eBay και μπορείτε να βρείτε ακόμη και σφραγισμένα games παλιότερων κονσολών όπως του PS1, του Xbox και του Dreamcast σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Μάλιστα εάν μπορείτε να επεκτείνετε την αναζήτησή σας και σε μαγαζιά της επαρχίας τότε ακόμη καλύτερα.

Συνοψίζοντας
Ελπίζουμε μέσα από αυτό το άρθρο να βοηθήσαμε όσους από εσάς σκέφτονται να ασχοληθούν ή ασχολούνται ήδη με την συλλογή video games. Πρόκειται για ένα χόμπι που απαιτεί να του αφιερώσετε πάρα πολύ χρόνο, καθώς όπως προαναφέραμε η έρευνα των τιμών θα πρέπει να γίνετε όσο το δυνατόν πιο τακτικά. Φροντίστε να αποφύγετε τους επιτήδειους που θέλουν να εκμεταλλευτούν το μεράκι σας, ψάχτε συνεχώς για προσφορές, προπαραγγείλετε όταν το απαιτούν οι συνθήκες και προπαντός διατηρήστε τα παιχνίδια σας σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση εάν σκέφτεστε να τα πουλήσετε στο μέλλον. Θα χαρούμε να ακούσουμε τα σχόλια σας και φυσικά να μας πείτε ποια είναι τα "στολίδια" στην δική σας προσωπική συλλογή.

Keywords
Τυχαία Θέματα