Eπίθεση - «μήνυμα» των Ταλιμπάν στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράτσι

12:54 9/6/2014 - Πηγή: Antinews

Σε αιματηρό θρίλερ έχει εξελιχθεί η επίθεση ενόπλων λίγες ώρες πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράτσι, στο Πακιστάν. Ώρες μετά ο απολογισμός νεκρών και τραυματιών αυξανόταν με ταχύτητα, η μάχη ενόπλων και ανδρών των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας του Πακιστάν συνεχιζόταν και οι σχεδιασμοί του προέδρου Ναουάζ Σαρίφ, που εκλέχτηκε πέρυσι, να ενισχύσει τις ξένες επενδύσεις στη χώρα του αλλά και να θέσει τα θεμέλια για τουριστική κίνηση, εξανεμίζονταν, πιθανότατα ανεπιστρεπτί. Σοβαρό πλήγμα δέχτηκε και ο στόχος του Σαρίφ να εγκαινιάσει μια μακρά περίοδο διαλόγου

που θα μπορούσε να καταλήξει σε κάποιου είδους ειρηνευτική συμφωνία που θα διασφαλίσει την ηρεμία στη χώρα με τους Ταλιμπάν.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν του Πακιστάν, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ήθελαν με τον τρόπο αυτό να δώσουν το μήνυμα στην πακιστανική κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχτούν για πολύ τις επιχειρήσεις και τους βομβαρδισμούς κατά των περιοχών που ελέγχουν, κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν, και ότι είναι «ικανοί» για μεγάλες επιθέσεις. Στις περιοχές των Ταλιμπάν, εκτός από τον πακιστανικό στρατό, συχνά βομβαρδίζουν και αμερικανική μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία πολλές φορές έχουν πλήξει κατοικημένες περιοχές και έχουν σκοτώσει αμάχους, με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται περαιτέρω η οργή που χρειάζονται οι Ταλιμπάν για να διασφαλίζουν λαϊκή στήριξη, μέλη και κάλυψη.

Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, που στο Αφγανιστάν αναμένεται να εκλεγεί νέος πρόεδρος και η Ουάσινγκτον έχει ήδη ανακοινώσει την απόσυρση της πλειοψηφίας των στρατευμάτων της, δεν θεωρείται τυχαία καθώς οι Ταλιμπάν στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση και συχνά λειτουργούν οι μεν για τους δε ως καταφύγιο. Επίσης, είναι προφανές ότι πρόκειται για μια επίδειξη ισχύος με αποδέκτες τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων του Πακιστάν και του Αφγανιστάν. Μια επίδειξη ισχύος που συνοπτικά λέει: «δεκατρία χρόνια μετά την αμερικανική και νατοϊκή επέμβαση, αυτή τελειώνει, αλλά εμείς είμαστε εδώ και συνεχίζουμε».

Σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση, η επίθεση πραγματοποιήθηκε πιθανότατα από 10 ενόπλους που μεταμφιεσμένοι σε άνδρες της ασφάλειας αεροδρομίου εισήλθαν στο χώρο και κατευθύνθηκαν προς το χώρο που φτάνουν οι πτήσεις τσάρτερ. Σύμφωνα με κάποιες άλλες εκδοχές, οι ένοπλοι εισήλθαν στο χώρο χωρισμένοι σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία λειτούργησε περισσότερο ως αντιπερισπασμός. Οι ένοπλοι χαρακτηρίζονται από τις πακιστανικές αρχές «καλά εκπαιδευμένοι» και τονίζεται ότι έφεραν γιλέκα με εκρηκτικά, τα οποία τα χρησιμοποίησαν αρκετοί από αυτούς. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η πλειοψηφία τους ήταν Ουζμπέκοι και όχι Πακιστανοί, κάτι που η ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης από τους Ταλιμπάν δεν το διευκρινίζει.

Οι πακιστανικές αρχές υποστήριξαν ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας το αεροδρόμιο ήταν «ασφαλές». Λίγο αργότερα, όμως, ακούστηκαν εκ νέου εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών, οπότε η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη αρκετές ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης. Συνολικά, επισήμως πάντα, 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός των επιτιθέμενων και η ιδιότητα των άλλων θυμάτων καθώς το αεροδρόμιο εκκενώθηκε μεν από επιβάτες και πολιτικό προσωπικό όμως δεν είναι σαφές η εκκένωση ολοκληρώθηκε πριν ή μετά την έναρξη των μαχών.

Το Καράτσι είναι η μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, αν και δεν είναι η πρωτεύουσα. Είναι το εμπορικό και οικονομικό κέντρο της χώρας, που φιλοξενεί το χρηματιστήριο, την έδρα των περισσότερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα ή στην περιοχή, με 18 εκατομμύρια κατοίκους. Παρόλα αυτά, τόσο στην πόλη και πολύ περισσότερο στις παρυφές του δρουν τόσο οι Ταλιμπάν όσο και συμμορίες κοινού ποινικού δικαίου.

Πηγές: bbc, reuters, the Dawn

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα