Eurogroup: H Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο

13:46 8/3/2016 - Πηγή: Antinews

Ο συμψηφισμός προσφυγικού και αξιολόγησης του μνημονίου είναι γεγονός όπως έχουμε ξαναγράψει. Αυτό κατά κάποιο τρόπο επιβεβαιώθηκε και χτες στο Eurogroup καθώς προκάλεσε αίσθηση η αναφορά του Ντάισελμπλουμ για να ανοίξει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους της Ελλάδας. Πρόκειται για μια αναφορά που απ’ ότι φαίνεται δεν έγινε ούτε τυχαία, ούτε εν αγνοία της γερμανικής ηγεσίας, δηλαδή του Σόιμπλε

και της Μέρκελ. Το ότι αυτή η αναφορά του Ολλανδού έγινε σκόπιμα καταγράφεται και στο διάλογο που είχε με τον Γάλλο επίτροπο Μοσκοβισί.

Ουσιαστικά συνδέοντας την τρέχουσα αξιολόγηση του μνημονίου με τη ρύθμιση του χρέους γίνεται ένα βήμα για να επιστρέψουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου και κυρίως του ΔΝΤ στην Αθήνα. Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και τα οποία κωλυσιεργεί η ελληνική κυβέρνηση. Φορολογικό, ασφαλιστικό οπωσδήποτε. Ταυτόχρονα όμως ο Τσίπρας θα έχει να παρουσιάσει στο εσωτερικό ακροατήριό του στην Ελλάδα πως πέτυχε κάτι τόσο ως αντίβαρο στα σκληρά μέτρα που καλείται να λάβει όσο και στις υποχρεώσεις που θα αναλάβει η χώρα μας στο προσφυγικό λόγω του παζαριού μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως η αναφορά αυτή του Ντάισελμπλουμ αφορά και στις προστριβές μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Και αυτό διότι με την αναφορά από πλευράς Ευρωπαίων ότι είναι δυνατόν να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος ξαναμπαίνει στο παιχνίδι το ΔΝΤ, το οποίο έτσι και αλλιώς θέλουν οι Γερμανοί στο πρόγραμμα όχι απλά ως τεχνικό σύμβουλο.

Τελευταία η μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών έγκειτο στο ότι η θέση του ΔΝΤ ότι πρακτικά δεν βγαίνουν οι στόχοι του προγράμματος θα έπρεπε να οδηγήσει είτε σε –επί της ουσίας- κούρεμα του χρέους είτε σε πολύ μεγάλη μείωση δαπανών, δηλαδή σ’ αυτή τη φάση μείωση των συντάξεων. Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν αφήνεται η αίσθηση ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στα δύο επίπεδα στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν υπάρχουν σαφείς και ρητές αναφορές στο δημοσιονομικό κενό το οποίο το ΔΝΤ για να καλυφθεί το υπολογίζει στα 9 δις ευρώ, οι Ευρωπαίοι στα 5-6 δις και η κυβέρνηση στα 2 δις περίπου.

Το βέβαιο είναι ότι γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συμβιβασμός κάπου ανάμεσα με μια επιπλέον υποσημείωση. Το ΔΝΤ απ’ ότι φαίνεται στις παρασκηνιακές συζητήσεις που διεξάγονται θέτει θέμα εκ νέου διαχείρισης των κόκκινων δανείων, θεωρώντας στις παρούσες συνθήκες ανεπαρκή την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το τι σημαίνουν όλα αυτά θα φανεί σε λίγο καιρό. Προς το παρόν η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα