FT: Η Μέρκελ εξακολουθεί να κρατά σκληρή στάση

Η Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, επανέλαβε την σκληροπυρηνική στάση της κυβέρνησής της σχετικά με τις επιλογές της Ελλάδας για μια δημοσιονομική διάσωση, λέγοντας ότι η Αθήνα θα μπορούσε είτε να ολοκληρώσει όλες τις απαιτήσεις για τη διάσωση των 172 δις ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα ή να ζητήσει παράταση

του προγράμματος πέραν της 28ης Φλεβάρη που λήγει.

Η στάση της Μέρκελ, τα πρώτα δημόσια σχόλιά της σχετικά με την εντατικοποίηση του ελληνικού αδιεξόδου μετά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εξακολουθούν να αποκλείουν τη διαδρομή που προτιμά ο Τσίπρας: μια νέα, αναθεωρημένη συμφωνία διάσωσης με λιγότερη λιτότητα από το τρέχον πρόγραμμα. Επισήμανε επίσης τους κινδύνους εν όψει μιας κρίσιμης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, μια αυτοεπιβαλλόμενη προθεσμία μέσα στην οποία η Αθήνα είτε θα ζητήσει παράταση του προγράμματος ή θα βρεθεί χωρίς δημοσιονομική στήριξη για πρώτη φορά αφότου ξεκίνησε η κρίση της ευρωζώνης, τον Μάιο του 2010.

«Η Ευρώπη έχει ως στόχο πάντα να βρίσκει μια συμβιβαστική λύση και αυτή είναι η επιτυχία της. Η Γερμανία είναι έτοιμη για αυτό» είπε η Μέρκελ. «Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι η αξιοπιστία της Ευρώπης εξαρτάται φυσικά από το να σεβόμαστε τους κανόνες και να υπάρχει αξιοπιστία μεταξύ μας». Σε μια ένδειξη ότι οι δύο πλευρές έκαναν σταδιακή πρόοδο, ο Τσίπρας και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής των 18 ομολόγων του, συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της.

Η συμφωνία, η οποία προέκυψε σε μια συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, διόρθωσε ορισμένες «ζημιές» που προέκυψαν στην συνάντηση των υπουργών οικονομικών το βράδυ της Τετάρτης, όταν οι συνομιλίες κατέρρευσαν εν μέσω αντεγκλήσεων, αφού οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν καν να συμφωνήσουν σχετικά με το πότε θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες διαπραγματεύσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο, ο Τσίπρας είπε ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις – που θα αρχίσουν την Παρασκευή ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - «θα συνεχιστούν έτσι ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση». Αλλά ο Ντάισελμπλουμ έκανε μια προσεκτική σημείωση, λέγοντας ότι, ενώ μπορεί να είναι δυνατόν να αρχίσουν οι τεχνικές εργασίες για τον προσδιορισμό των μερών της τρέχουσας διάσωσης στα οποία η κυβέρνηση Τσίπρα θα συμφωνήσει να συνεχιστούν, και αυτών που επιδιώκει να καταργήσει, η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας τη Δευτέρα θα είναι πιο δύσκολη.

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός σχετικά με την πολιτική πλευρά», είπε ο Ντάισελμπλουμ. «Θα είναι πολύ δύσκολο. Πρόκειται να πάρει χρόνο. Μην ελπίζετε πολλά ακόμα». Ο Τσίπρας, ο οποίος έχει επανειλημμένως τονίσει ότι δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί η τρέχουσα διάσωση, αποκάλεσε τις προσπάθειες πίεσης της Αθήνας να αποδεχτεί τις δεσμεύσεις της τρέχουσας διάσωσης «εκστρατεία εκφοβισμού». Σημείωσε ότι καμία από τις ολέθριες προβλέψεις των επικριτών του δεν έχει γίνει πραγματικότητα. «Τις τελευταίες ημέρες, ακούσαμε για σενάρια σχετικά με χρεοκοπία της Ελλάδας, αν η Ελλάδα δεν δεχθεί την επέκταση του προγράμματος διάσωσης», είπε ο Τσίπρας. «Αλλά δεν υπάρχει καταστροφή, καμία καταστροφή συνέβη, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε».

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική διάσωση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα, ο Τσίπρας πρέπει να ζητήσει παράταση μέχρι τη Δευτέρα ειδάλλως δεν θα υπάρξει αρκετός χρόνος για να εγκρίνουν τη συμφωνία τα κοινοβούλια της ευρωζώνης. «Δεν υπάρχει πολύς χρόνος, διότι υπάρχουν κανόνες σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με τους οποίους, εάν το πρόγραμμα αλλάξει ή παραταθεί, το κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει για αυτό», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ. «Η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει».

www.ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα