Guardian: Το αδιέξοδο της Ελλάδας μπορεί να γίνει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της Ρωσίας

Η προσπάθεια της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη της εντός της Ευρωζώνης γίνεται ένα παιχνίδι επικίνδυνης μικροπολιτικής. Πέρα από τον λεκτικό πόλεμο μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, η σκοτεινή τέχνη της διπλωματίας εξελίσσεται, γράφει ο Guardian.

«Λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε πως ο Αλέξης Τσίπρας

θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ, έγινε γνωστό πως θα επισκεφθεί και τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 8 Απριλίου. Πριν πέσει ο ήλιος στην Ακρόπολη, η υψηλόβαθμη διπλωμάτης των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά» αναφέρει.

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι τυχαία, σχολιάζει ο Guardian. Η Νούλαντ βρέθηκε στην Αθήνα λόγω της έντονης ανησυχίας των ΗΠΑ ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα αρχίζει να δημιουργεί γεωπολιτικούς κινδύνους. Έτσι, αν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταλήξει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει πως η θέση του ΝΑΤΟ στην περιοχή θα μειωθεί δραματικά και θα προξενούσε μεγαλύτερους κινδύνους αποσταθεροποίησης λόγω και της παρουσίας των φονταμενταλιστών στη Μέση Ανατολή.

Η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει κάνει τα πάντα για να εδραιώσει αυτούς τους φόβους. Αρκετοί υπουργοί, ακόμη και δημοσίως, δηλώνουν πως η Ελλάδα θα έπρεπε να στρέψει το βλέμμα της προς τη Μόσχα ως στρατηγικό προστάτη, σε περίπτωση που αναγκαστεί να δει την πόρτα της εξόδου από την Ευρωζώνη. Από την άλλη, η Ρωσία έχει δηλώσει ευχαρίστως ότι θα μελετούσε μια πρόταση της Ελλάδας για βοήθεια, παρά τα οικονομικά της προβλήματα.

Το άρθρο αναφέρεται στη δήλωση του Πάνου Καμμένου για την ύπαρξη ενός «σχεδίου Β'», σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει ακόμα και για τζιχαντιστές που θα προωθηθούν προς το Βερολίνο. Επιπλέον, ο Νίκος Κοτζιάς προβάλλει ολοένα και περισσότερο τον γεωστρατηγικό ρόλο της Αθήνας. O Τσίπρας, στην προσπάθειά του να κερδίσει παραχωρήσεις, παίζει ένα παιχνίδι. Η Γερμανία εξακολουθεί να κρατάει σκληρή στάση, ενώ οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ περί «κουρέματος όπως στην Κύπρο», δείχνουν πως τα πράγματα είναι ακόμη τεταμένα. Οριακά, όμως, είναι και τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας.

«Εν μέσω της συγκεκριμένης οξύτητας, η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι η Ευρώπη βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος. Οι διπλωμάτες σιχαίνονται το απρόβλεπτο. Αλλά σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης φημολογίας για την ικανότητα της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ, υπάρχει η ανησυχία ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε την Ελλάδα ως Δούρειο Ίππο» σημειώνει η εφημερίδα. «Η Ρωσία έχει μεγάλο συμφέρον από την ελληνική κρίση. Μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα βλάψει το κοινό νόμισμα και θα αποδυναμώσει την Ευρώπη. Η Ρωσία δεν θέλει μια ενωμένη Ευρώπη γιατί την βλέπει ως μια πιθανή γεωπολιτική απειλή» σχολιάζει ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο.

Από την μεριά τους οι Αμερικανοί διπλωμάτες φοβούνται τη σκληρή γραμμή των Ευρωπαίων. Ανησυχούν επειδή βλέπουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την τήρηση των όρων της συμφωνίας και λιγότερο για τους γεωπολιτικούς κινδύνους, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα είναι το σταυροδρόμι μεταξύ ανατολής και δύσης. «Σε περιφερειακό επίπεδο, ελάχιστα μέρη έχουν για τις ΗΠΑ τόση σημασία όσο η Κρήτη, εκεί όπου φιλοξενούνται εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ» σημειώνεται. «Αν η Αθήνα γυρίσει την πλάτη της στη Δύση, η Τουρκία θα ακολουθήσει. ‘Η Ελλάδα είναι πολύ πιο σημαντική απ’ όσο την θεωρούν. Η συμβατική σοφία λέει πως μπορούμε να επιτρέψουμε ένα Grexit και μετά να καυτηριάσουμε την πληγή, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά’» όπως σχολίασε στο Fortune ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα