«Kομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ουκρανία στέλνει η Ρωσία

Η Ρωσία αποφάσισε την αποστολή «ανθρωπιστικής βοήθειας» στην ανατολική Ουκρανία, σε συνεργασία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, εν μέσω φόβων στο Κίεβο και τη Δύση ότι η κίνηση είναι ένα πρόσχημα για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων. Το Κρεμλίνο αναφέρει σε δήλωση, που δεν αποκαλύπτει πότε θα ξεκινήσει το κομβόι: «Σημειώνεται ότι η ρωσική πλευρά, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού,

στέλνει ένα κομβόι βοήθειας προς την Ουκρανία». Ο Ερυθρός Σταυρός δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο.

Κατά την τελευταία εβδομάδα, οι δυνάμεις της ουκρανικής κυβέρνησης έχουν πλησιάσει τα λίγα εναπομείναντα φιλο-ρωσικά προπύργια των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Ντονέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης που κατέχουν οι αντάρτες. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τις μάχες.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είπε ότι θα υποστηρίξει μια αποστολή βοήθειας από τη Ρωσία μόνο αν γίνει σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε ότι είχε μίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υποστήριξε το διεθνές σχέδιο.

Η επιφυλακτική υποστήριξη έρχεται αφού η Δύση προειδοποίησε έντονα τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε απόπειρα να στείλει στρατιωτικό προσωπικό της στην Ουκρανία υπό το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να θεωρηθεί ως εισβολή. Η Ουκρανία αναφέρει ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 45.000 στρατιώτες στα σύνορά της, ενώ το ΝΑΤΟ είπε ότι υπάρχει μια «μεγάλη πιθανότητα» στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Πριν από την ανακοίνωση της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Το γραφείο του Μπαρόζο ανέφερε σε δήλωσή του ότι είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία «ενάντια σε τυχόν μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία, κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα, συμπεριλαμβανομένης και της ανθρωπιστικής βοήθειας». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είχε συμφωνήσει για τις λεπτομέρειες της ανθρωπιστικής αποστολής με την ουκρανική ηγεσία και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως οι «δυτικοί εταίροι μας δεν θα προβάλουν εμπόδια».

Όσον αφορά τα κέρδη του Κιέβου στα ανατολικά της χώρας, ο Λαβρόφ είπε ότι θεωρούν τη στρατιωτική δράση ως μια προσπάθεια για να αναγκάσουν τους Ρώσους να φύγουν και «να εγκαταστήσουν άλλους, οι οποίοι θα έχουν μια διαφορετική στάση στην ιστορία του έθνους μας, στον πολιτισμό, στη φιλία και στους δεσμούς που έχουν υπάρξει για αιώνες».
Τη Δευτέρα, ρουκέτες χτύπησαν μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ντονέτσκ, προκαλώντας την απόδραση 100 κρατούμενων.

www.independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα