Kοροναϊός: Στους 213 οι νεκροί στην Κίνα. Παγκόσμιος συναγερμός

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα ξεπέρασε τα 9.800, ανακοίνωσε σήμερα ο Κινέζος απεσταλμένος στον ΟΗΕ.

"Συνολικά υπάρχουν 9.809 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από αυτά, 1.527 ασθενείς είναι σε κρίσιμη κατάσταση και υπάρχουν επιπλέον 15.238 ύποπτα κρούσματα", δήλωσε ο Ουάνγκ Κουν μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των θανάτων έχει φτάσει τους 213.

ΠΟΥ: Οι χώρες πρέπει να διατηρήσουν τα σύνορά τους ανοικτά

Οι χώρες πρέπει να διατηρήσουν

ανοικτά τα σύνορά τους και να συνεχίσουν να έχουν εμπορικές σχέσεις και να επιτρέπουν τις μετακινήσεις των πολιτών παρά το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προσθέτοντας όμως ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να λαμβάνει μέτρα για να προστατεύει τους πολίτες της.

Ο ΠΟΥ, ο οποίος χθες Πέμπτη κήρυξε την επιδημία του νέου κοροναϊού κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέφρασε ξανά σήμερα την ανησυχία του ότι ο ιός ενδέχεται να εξαπλωθεί χωρίς να γίνει αντιληπτός σε χώρες με αδύναμο ιατρικό σύστημα.

Υπάρχουν "σοβαροί λόγοι να παραμένουν ανοικτά τα επίσημα συνοριακά περάσματα", ώστε οι άνθρωποι να μην εισέρχονται παράτυπα στις χώρες και χωρίς να εξετάζονται για συμπτώματα του νέου κορονοαϊού, δήλωσε ο Κρίστιαν Λιντμάιερ εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε ενημέρωση από τη Γενεύη.

"Αν επιβληθούν περιορισμοί στα ταξίδια, ελπίζουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομοι ώστε να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την κανονική ροή της ζωής", πρόσθεσε.

Το Πεκίνο αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να επαναπατριστούν κάτοικοι της Ουχάν από το εξωτερικό

Η κυβέρνηση της Κίνας θα στείλει πολιτικά αεροσκάφη σε άλλα κράτη για να παραλάβουν κατοίκους της πόλης Ουχάν ώστε να επιστρέψουν «όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν» αυτό, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Πεκίνο πήρε την απόφαση να παρέμβει στο ζήτημα εξαιτίας «των πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι και ειδικά αυτοί της Ουχάν», της μεγαλούπολης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων που μετατράπηκε σε επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνγίνγκ. Η Ουχάν και η επαρχία Χουμπέι έχουν πρακτικά αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, με την επιβολή αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις εδώ και μία εβδομάδα, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που έχουν λάβει οι αρχές για να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Κοροναϊός: Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο

ΠΟΥ: Παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτρέπει τους Αμερικανούς να «μην πηγαίνουν» στην Κίνα

Πέμπτο κρούσμα κοροναϊού στη Γερμανία

Η Turkish Airlines αναστέλλει έως τις 9 Φεβρουαρίου τις πτήσεις της από και προς Κίνα

Το Πακιστάν αναστέλλει όλες τις πτήσεις προς και από κινεζικές πόλεις

Νέος κοροναϊός- Ιταλία: Η χώρα κηρύσσει κατάσταση συναγερμού για έξι μήνες, μετά τα δυο κρούσματα που εντοπίσθηκαν

Δεν έχει προσβληθεί από κοροναϊό ο 60χρονος, στη Θεσσαλονίκη

Αρνητικό για κοροναϊό αποδείχτηκε, μετά από ανάλυση στο Ινστιτούτο Παστέρ, το δείγμα που ελήφθη από εξηντάχρονο άντρα, ο οποίος προσήλθε χτες το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης με συμπτώματα γριπώδους συνδρόμου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του, Παναγιώτης Παντελιάδης.

"Ο συναγερμός έληξε" σημείωσε ο κ.Παντελιάδης. Ο εξηντάχρονος άντρας είχε επισκεφτεί πρόσφατα την περιοχή Ουχάν την Κίνας και προσήλθε στο νοσοκομείο με την υποψία ότι πάσχει από κοροναϊό. Τέθηκε σε θάλαμο απομόνωσης και ελήφθη δείγμα για ανάλυση, ώστε να διαπιστωθεί αν επρόκειτο πράγματι για κρούσμα κοροναϊού ή όχι. Το ΑΧΕΠΑ είναι ένα από 21 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα και ένα από τα τρία στη Θεσσαλονίκη. Το υπουργείο Υγείας και οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα και εξαντλούν κάθε πιθανότητα, λαμβάνοντας μέτρα όπως έχει γίνει από την πρώτη στιγμή.

Πώς να προφυλαχθούμε σωστά από τον κοροναϊό

Ψυχραιμία, έγκυρη ενημέρωση, ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, αποφυγή επαφής με πιθανό κρούσμα, θα συντελέσουν, ώστε να προφυλαχθούμε σωστά και υπεύθυνα από τον νέο κοροναϊό αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πνευμονολόγος-φυματιολόγος, γιατρός Δημόσιας Υγείας Σταματούλα Τσικρικά.

«Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, διότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες», όπως επίσης και fake news που «σπέρνουν» τον πανικό και τρομοκρατούν τον κόσμο, επισημαίνει στην αρχή της συζήτησης η κ. Τσικρικά. Υπογραμμίζει ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει λάβει τα μέτρα της και η επιστημονική κοινότητα ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, διαμορφώνουν και εξαγγέλλουν τις απαραίτητες οδηγίες για την προστασία της παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας. Στη δεδομένη χρονική στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων χαρακτηρίζει μέτρια την πιθανότητα εισαγωγής δευτερογενών κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι στιγμής, τονίζει, τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη είναι πολύ λίγα και όλα φαίνεται να είναι ελεγχόμενα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας, δηλώνοντας ότι «η μεγαλύτερη ανησυχία είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα συστήματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα». Ωστόσο, εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα.

Η χώρα μας, σημειώνει η Τσικρικά, βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο ενημέρωσης, η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα, προσθέτοντας ότι υπάρχει εμπειρία από προηγούμενες καταστάσεις κοροναϊών, αλλά και από την εποχική γρίπη. Δεν είναι η πρώτη φορά, αναφέρει, που η κατηγορία αυτών των ιών προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι κοροναϊοί MERS-CoV και SARS-CoV είχαν σημάνει αντίστοιχη υγειονομική επαγρύπνηση και λήψη αντίστοιχων μέτρων από την παγκόσμια κοινότητα.

«Δεν είναι δυνατόν να δημιουργείται πανικός, όταν η φυματίωση σκοτώνει 18 εκατ. παγκοσμίως, όταν έχουμε τη γρίπη που σκοτώνει και δεν εμβολιαζόμαστε. Πρέπει να επικρατήσει η λογική, το ξέρουμε ότι τα αναπνευστικά νοσήματα, οι πνευμονίες και οι γρίπες σκοτώνουν. Η σωστή πρόληψη είναι το κλειδί».

Η κ. Τσικρικά θεωρεί ότι πρέπει με σοβαρότητα και φειδώ να γίνονται οι δηλώσεις και η ενημέρωση να προέρχεται από τους επιστημονικούς φορείς. «Βλέπουμε ότι ενώ στην αρχή υπήρξε ομαδική πληροφορία, τώρα οι πληροφορίες είναι πιο μετρημένες και περισσότερο στοχεύουν στο να καταλάβουμε τελικά τη μεταδοτικότητα, τον χρόνο επώασης και να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι».

Όπως λέει, αν και είναι σχετικά μικρή η περίοδος εμφάνισης του νέου ιού, από τα έως τώρα δεδομένα διαφαίνεται ότι η μέγιστη περίοδος επώασης εκτιμάται 2-14 ημέρες με βάση τα προηγούμενα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν τους ιούς MERS-CoV και SARS-CoV. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της σοβαρής λοίμωξης αναπνευστικού, όπως για παράδειγμα υψηλός πυρετός, δύσπνοια και βήχας. Η κλινική εικόνα παρουσιάζει ευρεία διακύμανση από την ήπια μορφή της νόσου, που είναι και η συνηθέστερη, μέχρι τη βαριά, η οποία δύναται να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Προσθέτει ότι οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα είναι πιο επιρρεπείς διότι έχουν μειωμένο αμυντικό σύστημα. Δεν υπάρχει στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή, αλλά συμπτωματική, καθώς η χορήγηση αντιικής θεραπείας δε φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα.

Κάθε ασθενής δύναται να μολύνει 1.4-2.5 ευπαθή άτομα. Ο αριθμός αυτός μπορεί να μεταβληθεί με τη συλλογή επικαιροποιημένων στατιστικών δεδομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έως τώρα αναφερόμενη θνησιμότητα υπολογίζεται περίπου 3% όταν στην αντίστοιχη περίπτωση του ιού Ebola ξεπερνούσε το 90%.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, καταλήγει η κ.Τσικρικά, ενημερώνει τα μέλη της ότι θα πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις και να παραμένουν σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα σχετικά με τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, δίνοντας σημαντική βαρύτητα σε άτομα με ταξιδιωτικό ιστορικό στις πόλεις όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα.

ΔΝΤ για κοροναϊό: Θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία

Ο νέος κοροναϊός που προκαλεί επιδημία ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μετρηθούν αυτές, δήλωσε χθες Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Αυτό το τρίμηνο, θα υπάρξουν πιθανότατα αρνητικές συνέπειες», προεξόφλησε ο Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη σύνοδο του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη. «Θα ήταν ανεύθυνο να κάνουμε υποθέσεις για τη συνέχεια. Μπορώ απλούστατα να αναφερθώ σε μια παρόμοια συγκυρία, την επιδημία του ΣΟΑΣ», του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, που προκάλεσε επίσης κοροναϊός, είχε μολύνει 8.000 ανθρώπους και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 774 ανθρώπους την περίοδο 2002-2003, συνέχισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Αυτό που είχε γίνει τότε, στην πραγματικότητα, ήταν μια βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση, κατόπιν μια επανεξισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης», υπενθύμισε η Γκεοργκίεβα, διερωτώμενη: «θα γίνει το ίδιο και αυτή τη φορά; Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί». Για τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, «οι άμεσες συνέπειες είναι προφανείς. Έχουμε τα ταξίδια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία στην Κίνα και, πέραν της Κίνας, την Ασία που ήδη πλήττεται λίγο».

Για την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, «η προετοιμασία, η πρόληψη, η έγκαιρη δράση» είναι τα στοιχεία που «πρέπει να ρέουν στις φλέβες των πολιτικών» αν βρεθούν μπροστά σε «μια πανδημία, ένα κλιματικό σοκ ή γεωπολιτικές εντάσεις». Νωρίτερα χθες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις διαβεβαίωσε ότι ο θεσμός παρακολουθεί «σε πραγματικό χρόνο» τις εξελίξεις όσον αφορά τον νέο κοροναϊό στην Κίνα και υπογράμμισε πως οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της επιδημίας.

«Στο ΔΝΤ παρακολουθούμε από πολύ κοντά την κατάσταση. Εξετάζουμε τους οικονομικούς δείκτες σε πραγματικό χρόνο», είπε ο Ράις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σημειώνοντας ότι, προς το παρόν, η Κίνα είναι εκείνη που υφίσταται τις άμεσες επιπτώσεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας επιχειρήσεων. Καθώς και ότι στην Κίνα η τρέχουσα εβδομάδα είναι αυτή την εορτών για το κινεζικό νέο σεληνιακό έτος. «Αν επηρεάζονταν συστηματικά οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ή αν πλήττονταν σημαντικά από την εντεινόμενη αβεβαιότητα οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, τότε προφανώς οι συνέπειες θα ήταν μεγαλύτερες», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη διάχυση των οικονομικών συνεπειών σε όλη την Ασία.

Ο Β.Κικίλιας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τον κοροναϊό. «Κανένας λόγος πανικού, είμαστε σε εγρήγορση»

Για το ζήτημα του κοροναϊού, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «ως υπουργείο Υγείας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, έχουμε κάνει όλα αυτά τα οποία πρέπει προκειμένου η χώρα να είναι προετοιμασμένη, με βάση αυτά που δηλώνει και επικαιροποιεί κάθε μέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αυτό που έχω να συστήσω ως υπουργός Υγείας είναι ψυχραιμία, πιστή εφαρμογή των οδηγιών που έχουν δοθεί προς όλες τις πλευρές και να παρακαλέσω επίσης για εγκράτεια σε σχέση με τη μετάδοση των ειδήσεων που έχουν να κάνουν με τον ιό.

Η χώρα είναι προετοιμασμένη και θωρακισμένη. Εξηγήσαμε πολύ ειλικρινά μέσω των επαγγελματιών υγείας και των ειδικών λοιμοξιολόγων, ότι όπως ο ιός έχει πάει σε πολλές άλλες χώρες, μπορεί κάποια στιγμή να έρθει και στη χώρα μας.Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Υπάρχει εγρήγορση και σχέδιο και αυτό εφαρμόζουμε πιστά» .

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας τόνισε : «Συλλέγουμε και αναλύουμε όλα τα δεδομένα που έχουμε από όλο τον κόσμο και είναι δεδομένο ότι είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα.

Δύο είναι τα βασικά μηνύματα. Κατ' αρχάς, οι πολίτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη, είδατε πόσο σωστά διαχειριστήκαμε το χθεσινό δείγμα στο ΑΧΕΠΑ, που ήταν και το πρώτο επίσημα «ύποπτο» δείγμα. Έγινε η ανάλυση δώδεκα η ώρα το βράδυ και βγήκε το αρνητικό αποτέλεσμα. Είναι μια λοίμωξη με χαμηλή μεταδοτικότητα και μέτρια θνητότητα, σαν μια βαριά γρίπη. 'Αρα και να έρθει κάποια στιγμή στη χώρα μας, δε χρειάζεται να υπάρχει πανικός. Είμαστε έτοιμοι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
κινα, νεκροι, turkish airlines, οηε, turkish, θεσσαλονικη, αχεπα, απε-μπε, ελλαδα, fake, news, εταιρεία, ΔΝΤ, δραση, σοκ, υφίσταται, ΕΟΔΥ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , κικιλιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, ξανα, αποτελεσματα, χωρες, αχεπα, βηχας, δυσπνοια, θνησιμοτητα, ιος, ιταλια, οηε, οικονομια, περιοδος, πλαισιο, πτησεις, φυματιωση, ωρα, news, turkish airlines, αγωγη, αξιζει, απε, απε-μπε, ασια, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινονται, γριπη, δεδομενο, δηλωσεις, δωδεκα, δοθει, διοικητης, δειγμα, εγινε, εγρηγορση, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ενημερωση, εξι, εταιρεία, ετος, ευρωπη, ζωη, ιδιο, υφίσταται, εικονα, ιστορικο, ιων, κυβερνηση, ληψη, λοιμωξη, μαξιμου, μηνυματα, μηνες, μορφη, νοσοκομεια, μπε, πακισταν, πεκινο, πεμπτη, πιστη, ροη, πυρετος, συνεχεια, σειρα, σοκ, σχεδιο, ταξιδια, υπουργειο υγειας, τρια, συμπτωματα, υπουργειο εξωτερικων, φειδω, φορα, ψυχραιμια, αγορες, δικαιωμα, εφαρμογη, ενωση, fake, χωρα, ιατρικο, υπουργειο, μπροστα, νοσοκομειο, πληροφοριες, σκοτωνει, turkish, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα