Συμφωνία για τις βάσεις: Όταν ο «πολύς» Δένδιας σνομπάρει τον «προεδράκο» Τράμπ!

(Ανανεωμένο) "Βαρυσήμαντη" η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Βουλή, στη συζήτηση για τη νέα συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας και τη θεαματική αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας τους. Στην προσπάθειά

του να πείσει ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν αφειδώς διαβεβαιώσεις υπέρ της Ελλάδας, και, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι Αμερικάνοι είναι πιο φιλέλληνες κι' από τους Έλληνες, σνόμπαρε τόσο πολύ τον Ντόναλντ Τράμπ, προφανώς για να διασκεδάσει τις όχι και τόσο φιλελληνικές θέσεις του και τη "φιλία" του με τον Ταγίπ Ερντογάν, που λίγο έλειψε να πει: "Σιγά, και ποιος είναι δαύτος που μας το παίζει και πρόεδρος;"

Αυτά, βέβαια, ούτε καν τα ψιθύριζε ο Ν.Δένδιας, όταν πρόσφατα συνόδευε τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ, οπότε τα -φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση- ΜΜΕ μας πιπίλιζαν τ' αυτιά περί βαρυσήμαντης τηλεφωνικής παρέμβασης του Ντόναλντ Τράμπ στον Τούρκο πρόεδρο. Παρέμβαση, που τελικώς, προ ημερών, όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος δια του twitter του, μετετράπη σε τηλεφώνημα προς τον Τ.Ερντογάν, όπου, στο πλαίσιο των ίσων αποστάσεων προς Ελλάδα και Τουρκία, η θρυλούμενη υπεράσπιση του διεθνούς Δικαίου έγινε ως εξής: "Ταγίπ, βρέστα με τους Έλληνες στην Ανατολική Μεσόγειο, και μη με ζαλίζετε". Κοντολογίς, "δεν θέλω άλλα ντράβαλα, και, εν πάση περιπτώσει, πηγαίνετε στη Χάγη, όπως άλλωστε θέλει και ο Μητσοτάκης".

Στην προσπάθειά του, λοιπόν, να πείσει ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν κάθε προσπάθεια υπέρ των ελληνικών θέσεων, και, ως εκ τούτου, είναι φυσικό η ελληνική κυβέρνηση να τους το ανταποδώσει με την θεαματική αναβάθμιση της συμφωνίας για τις βάσεις (τροποποίηση της συμφωνίας του '90), ο Ν.Δένδιας, μεταξύ άλλων, είπε: "Το EastMed Act το οποίο ψήφισαν τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ δεν αποτιμάται; Μόνο οι δηλώσεις και τα tweets, τα οποία, εν πάση περιπτώσει, είναι η άποψη του Προέδρου των ΗΠΑ; Υπήρξε πιο προωθημένη τοποθέτηση των νομικών σωμάτων των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας ποτέ; Η αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στην παραγωγή των F-35 δεν αποτιμάται;"

Τι λες τώρα, κάτι tweets που, εν πάση περιπτώσει, είναι οι προσωπικές απόψεις ενός τυχάρπαστου, έστω προέδρου, θα τις πάρουμε σοβαρά υπόψιν μας; Και σε τελική ανάλυση ποιος είναι δαύτος; Ένας απλός πρόεδρος των ΗΠΑ είναι. Σιγά μην του δώσουμε και αξία. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτό μας είπε ο κ.Δένδιας.

Το γεγονός, βέβαια, ότι στις ερχόμενες εκλογές ο Ν.Τράμπ, όπως αρκετοί υποστηρίζουν, μπορεί να ξαναείναι πρόεδρος ο Ν.Τράμπ, ότι στο εσωτερικό των ΗΠΑ μαίνεται μια γιγαντιαία μάχη ανάμεσα σε μια μεγάλη μερίδα του κατεστημένου (διακομματικά, που περιλαμβάνει και Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς) και τον Τράμπ, προφανώς, για τον κ.Δένδια, είναι... μικροπράγματα.

Το ότι ο Ν.Τράμπ, ναι μεν υπέγραψε το EastMed Act, αλλά διαφώνησε με τα θεσμικά πολιτικά Σώματα των ΗΠΑ, μήπως το έχει ακούσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών;

Να του το θυμήσουμε, λοιπόν. Μετά την υπογραφή του EastMed Act, "ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση που καταγράφει τις ενστάσεις του Τραμπ για πολλές πτυχές του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων και διατάξεων που αφορούν τον «Νόμο για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο». Οι προεδρικές ενστάσεις για το «EastMed Act» αμφισβητούν κυρίως την εξουσία του Κογκρέσου σε θέματα στρατιωτικής βοήθειας και συμμετοχής σε διεθνή φόρα. Στην ανακοίνωση, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται αντίθετος: Στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στην παροχή διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο και στη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανόν στις τριμερείς (3+1)".

Αλλά και για τα αεροσκάφη F-35, για τα οποία η τελική στάση των ΗΠΑ δεν έχει καθοριστεί τελεσίδικα, αν και εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να δοθούν στην Τουρκία, πιστεύει ο κ.Δένδιας ότι οι ΗΠΑ δεν τα παραχωρούν στην Τουρκία για τα όμορφα μάτια της Ελλάδας; Επισήμως, τουλάχιστον, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν τα δίνουν, επειδή ο Ερντογάν έχει πολλά πάρε - δώσε με τον Πούτιν και πήρε από αυτόν τα αντιαεροπορικά συστήματα, S-400.

Πολύ περισσότερο, πιστεύει ότι το αμερικανικό "σύστημα", διακομματικά, με μπροστάρη, όπως λέγεται, τον Δημοκρατικό βουλευτή, Μπόμπ Μενέντεζ, δεν θα μπλοκάρει κάθε κίνηση προς την κατεύθυνση της προμήθειας των F-35 στην Τουρκία; Όμως, καλώς ή κακώς, για τον κ.Δένδια, πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι ο Μενέντεζ, ούτε η Γερουσία, ούτε άλλα Σώματα στις ΗΠΑ, αλλά ο Ν.Τράμπ. Εκτός αυτού, με μια "απρόβλεπτη" Τουρκία στην περιοχή και στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, πιστεύει κανείς ότι οι ΗΠΑ, θα προμηθεύσουν την Τουρκία με F-35, ανατρέποντας έτσι την όποια ισορροπία δυνάμεων υπάρχει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία;

Καλοί, λοιπόν, οι διάφοροι αστείοι λεκτικοί ακροβατισμοί του κ.Δένδια, αλλά, επί της ουσίας των ελληνοαμρικανικών σχέσεων και των πολιτικών-διπλωματικών ανταλλαγμάτων που πρέπει να πάρει η Ελλάδα για τη νέα συμφωνία για τις βάσεις, μηδέν.

Μια εξίσου ωραιοποιημένη εικόνα της σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ επιχείρησε να δώσει και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο ίδιος, αφού ανέφερε ότι "η ενίσχυση των δεσμών ΕλλάδαςΗΠΑ, σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τη χώρα μας", είπε ότι οι ΗΠΑ, "εξαιτίας της ασταθούς συμπεριφοράς της Τουρκίας ή αν θέλετε της σταδιακής απομάκρυνσης της από τη Δύση, αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής. Το γεγονός αυτό, μεταξύ άλλων, οδηγεί τις ΗΠΑ να επιστρέφουν στην περιοχή μας, μετά από μια περίοδο συνεχούς μείωσης της παρουσίας τους".

Ο κ.Παναγιωτόπουλος, πάντως, απέφυγε να διευκρινίσει ποιος ο ρόλος της Ελλάδας ως χώρας "πρώτης γραμμής" (ή frontier state, όπως αρέσκονται να την χαρακτηρίζουν ορισμένοι Αμερικανοί παράγοντες), και τι σημαίνει για τη χώρα μας ότι μετατρέπεται (αν μετατραπεί, τελικώς) στην τελευταία γραμμή αντιπαράθεσης της Δύσης στην ευρύτερη περιοχή μας.

Καλό είναι, ως υπουργός Άμυνας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του. Αν θέλουν να μιλούν για frontier state, ας μιλούν οι Αμερικανοί. Δεν χρειάζεται ο ίδιος να αναμασά τέτοιους βαρύγδουπους τίτλους, μόνο και μόνο για να αποφύγουν, ο ίδιος, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών, να απαντήσουν επί της ουσίας της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας (βλέπε: Μέσα οι βάσεις του θανάτου (κι' ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα)).

Βλέπε επίσης για επιστολή Πομπέο:

-Νέα υποβάθμιση: Από τον Κίσινγκερ προς Μπίτσιο, στον Πομπέο προς Μητσοτάκη

-Επιστολή Πομπέο: «Πρόσκληση» για τη Χάγη;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμφωνία, Όταν, Δένδιας, Τράμπ,symfonia, otan, dendias, trab