NSA: δεν παρακολουθείται η Μέρκελ αλλά άλλοι 300 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι (!!!)

Νέα «σύννεφα» στις αμερικανο-γερμανικές σχέσεις αναμένεται να προκαλέσει το δημοσίευμα της κυριακάτικης γερμανικής εφημερίδας Bild am Sonntag σύμφωνα με το οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούν τουλάχιστον 300 ανώτερους Γερμανούς κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους. Κατά το δημοσίευμα, οι πληροφορίες προέρχονται από υψηλόβαθμο στέλεχος της γνωστής, πλέον μετά τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων πριν λίγους μήνες NSA,

στη Γερμανία, ο οποίος εμφανίζεται να επιβεβαιώνει ότι οι παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων Γερμανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει αλλά έχουν αυξηθεί κιόλας καθώς εφόσον δεν παρακολουθείται η ίδια η Καγκελάριος έχει «διευρυνθεί» το δίκτυο των «στόχων» για να λαμβάνονται οι απαραίτητες πληροφορίες. Στόχος των παρακολουθήσεων, κατά την εφημερίδα, είναι 320 Γερμανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εσωτερικών που θεωρείται στενότατος συνεργάτης της Μέρκελ, και για το «έργο» αυτό απασχολούνται 297 άνθρωποι.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, του οποίου ζητήθηκε σχόλιο επί του θέματος, αρκέστηκε να δηλώσει ότι δεν σχολιάζει «ισχυρισμούς ανωνύμων». Εννοείται ότι από αμερικανικής πλευράς δεν υπήρχε κανένα σχόλιο τουλάχιστον τις πρώτες αυτές ώρες. Λίγες μέρες νωρίτερα, όμως, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ είχε τονίσει σε συνέντευξή του στο Der Spiegel ότι οι ΗΠΑ «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αν συνεχίσουν να παρακολουθούν τους συμμάχους τους, αυτό θα έχει και πολιτικό κόστος».

Η αποκάλυψη, δια μέσου του Έντουαρντ Σνόουντεν, του ευρύτατου δικτύου παρακολουθήσεων σειράς ηγεσιών από την NSA είχε προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με πολλές χώρες, αν και ακούγεται τουλάχιστον αφελές αν όχι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι οι μυστικές υπηρεσίες της μίας χώρας δεν προσπαθούν να παρακολουθήσουν ει δυνατόν ακόμη και τον πρόεδρο μιας άλλης, ιδιαίτερα σε μια τέτοια περίοδο κλιμάκωσης ανταγωνισμών. Μία από τις πιο ηχηρές αντιδράσεις είχε έρθει από τη Γερμανία, με την Μέρκελ να επιδεικνύει ιδιαίτερη «ευαισθησία» για το ζήτημα και τον Ομπάμα να δεσμεύεται ότι «όσο είναι πρόεδρος δεν πρόκειται να παρακολουθηθεί η Καγκελάριος». Βέβαια, δεν δεσμεύτηκε για τους υπόλοιπους.

Σταδιακά η ένταση στις αμερικανο-γερμανικές σχέσεις αποκλιμακώθηκε αν και δεν υπήρξε ποτέ κάποιου είδους επίσημη σχετική διαβεβαίωση, σαν αυτήν στην οποία προχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος Ολλάντ πριν από περίπου δύο εβδομάδες κατά την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Το Βερολίνο έχει προτείνει μια συμφωνία «μη κατασκοπείας» με τις ΗΠΑ, χωρίς να είναι σαφές τι ακριβώς σημαίνει αυτό και προφανώς το αν είναι εφικτό δύο σύμμαχες αλλά και ανταγωνιστικές χώρες, των οποίων τα συμφέροντα «διασταυρώνονται» σε πολλά, παγκόσμιας κλίμακας, ζητήματα χωρίς να ταυτίζονται απαραίτητα, θα υπογράψουν μια τέτοια δέσμευση.

Προφανώς, η επιλογή της ημερομηνίας δημοσίευσης του συγκεκριμένου ρεπορτάζ δεν είναι τυχαία. Συμπίπτει με τις ραγδαίες εξελίξεις σε σειρά διεθνών μετώπων όπως είναι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αλλά και οι καταιγιστικές ανατροπές στην Ουκρανία, στα οποία οι δύο μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ και Γερμανία) μοιάζουν να συμφωνούν διαφωνώντας, όμως, συνάμα. Επίσης, την Πέμπτη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει για επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον. Το κλίμα, σίγουρα, επηρεάζεται από το δημοσίευμα της Bild am Sonntag. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στην ατζέντα των επαφών του προστέθηκε ένα ακόμη θέμα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα