Politico: Απομένουν πολλά ακόμα προσκόμματα στο σκοπιανό που πρέπει να ξεπεραστούν

«Ένας αριστερός πρωθυπουργός που δεν φοράει ποτέ γραβάτα και ο νέος ομόλογός του μιας γειτονικής χώρας, βρήκαν τη λύση σε μία διαμάχη 27 ετών για την ονομασία της “Μακεδονίας”», γράφει η ευρωπαική ιστοσελίδα Euractiv, παραλληλίζοντας τη συνάντηση ανάμεσα στον Aμερικανό Πρόεδρο και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας με την επιτυχία δύο ηγετών των Βαλκανίων να φθάσουν σε συμφωνία αναφορικά με ένα ακανθώδες ζήτημα.

«Αποκαλέστε το δημιουργική ταραχή, αποκαλέστε το θαύμα, αλλά εδώ είμαστε και ο κόσμος δεν είναι πια ο ίδιος. Αυτό που είναι

βέβαιο είναι ότι μία πολιτικός του συστήματος, όπως η Χίλαρι Κλίντον, δεν θα έσφιγγε το χέρι του Κιμ κι ότι ένας πρωθυπουργός της παραδοσιακής πολιτικής τάξης στην Ελλάδα, είτε δεξιός είτε αριστερός, δεν θα άλλαζε θέσεις για τη "Μακεδονία" ούτε σε χίλια χρόνια. Είναι, φυσικά σημαντικό να δούμε αν αυτή η αντισυστημική διπλωματία θα λειτουργήσει και αν τα αποτελέσματα θα αποδειχθούν βιώσιμα. Δεν θα είναι εύκολο, καθώς οι συστημικές δυνάμεις θα προχωρήσουν στην αντεπίθεση», εκτιμά το Euractiv.

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. ώθησε Αθήνα και Σκόπια προς την κατεύθυνση της συμφωνίας, αλλά με ένα συγκρατημένο τρόπο και τίποτα δεν θα είχε γίνει εάν δεν ήταν ο Τσίπρας στην Αθήνα και ο Ζάεφ στα Σκόπια. «Ο Τσίπρας ενσαρκώνει έναν πολιτικό που δεν είναι υπεύθυνος για το χάος στην Ελλάδα. Ο Ζάεφ είναι το σπάνιο είδος του Βαλκάνιου πολιτικού που έχει ανοσία στον εθνικισμό. Τα αντισυστημικά αστέρια στα Βαλκάνια έχουν ευθυγραμμιστεί», σημειώνει το Euractiv.

Politico: Απομένουν πολλά ακόμα προσκόμματα που πρέπει να ξεπεραστούν

Παρά την επίτευξη της αρχικής συμφωνίας μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ απομένουν πολλά ακόμα προσκόμματα που πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε, εκτιμά από την πλευρά της η ιστοσελίδα Politico.

«Η άρνηση του Προέδρου, Γκεόργκι Ιβάνοφ, να υπογράψει τη συμφωνία, η άρνηση του κυβερνητικού εταίρου του Αλέξη Τσίπρα αλλά και της αντιπολίτευσης να εγκρίνει τη συμφωνία, αλλά και οι εσωτερικές διαιρέσεις εντός των εταίρων στην Ε.Ε. για το εάν θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την "Μακεδονία" και την Αλβανία είναι ζητήματα που θα κρίνουν την τελική έκβαση της συμφωνίας», εκτιμά η ιστοσελίδα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χέικο Μάας, είναι ένας από τους υπέρμαχους της έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας και προειδοποίησε για «μοιραίες συνέπειες» εάν αυτό δεν συμβεί, διευκρινίζοντας ότι «για πολύ καιρό, άλλες δυνάμεις – Ρωσία, Κίνα, χώρες της Μέσης Ανατολής, χώρες με εντελώς διαφορετική άποψη για την τάξη και τη σταθερότητα σε σχέση με αυτήν που έχουμε εμείς οι Ευρωπαίοι έχουν προσπαθήσει να καλύψουν το κενό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι αυτήν τη στιγμή μοιάζει ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να ελπίζουν "Μακεδονία" και Αλβανία είναι μία συμφωνία στην επικείμενη Σύνοδο για την έναρξη της προετοιμασίας για τις ενταξιακές συζητήσεις. Αλλά θα πρέπει να κάνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις έως ότου πράγματι καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Διπλωμάτες, μάλιστα, δηλώνουν ότι η Ελλάδα επιθυμεί να δει την πΓΔΜ να εφαρμόζει τη συμφωνία πριν να δώσει την έγκρισή της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν τόσο από την επικείμενη συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον Πρόεδρο Μακρόν όσο και από τη στάση του Αυστριακού Καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, η κυβέρνηση του οποίου -μολονότι πρωτοστατεί στην προώθηση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων- επιδιώκει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών συζητήσεων με την Τουρκία και είναι πιθανό να αποφασίσει να μπλοκάρει ολόκληρο των πακέτο της διεύρυνσης στην περίπτωση που δεν πάρει αυτό που επιδιώκει, καταλήγει το Politico.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα