Thomsen: Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν βλέπει καμία ανάγκη για νέα μέτρα στην Ελλάδα, ενώ το πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς, τόνισε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου, Poul Thomsen στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, διαλύοντας λίγα από τα σύννεφα

που μαζεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες πάνω από τις προβλέψεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2017 και του 2018.

"Έχουμε εγκρίνει το πρόγραμμα, χρειάζεται να στείλουμε αποστολή για να δούμε τα στοιχεία, αλλά δεν έχουμε καμία πρόθεση να προσθέσουμε περαιτέρω πολιτικές", εξήγησε, προσθέτοντας πως "οι πληροφορίες είναι μέχρι τώρα ότι βρισκόμαστε σε δρόμο για να πετύχουμε τους στόχους" και επαναλαμβάνοντας πως "δεν ζητάμε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα".

Υπενθυμίζεται ότι στις προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένει αμετάβλητη η εκτίμηση του Ιουλίου ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 θα διαμορφωθεί στο 1,696% του ΑΕΠ το 2017 (έναντι στόχου για 1,75% στο μνημόνιο) και στο 2,221% το 2018 (έναντι στόχου 3,5%).

Αναφορικά με το χρέος, o Thomsen εξέφρασε την ελπίδα οι συζητήσεις να συνεχιστούν και "να υπάρχει σύντομα μια συμφωνία για να προχωρήσουμε".

Ερωτηθείς για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, ο Thomsen εστίασε στο πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που πρέπει να διορθωθεί. Χαρακτήρισε "εποικοδομητική" τη λύση της ΕΚΤ να διενεργηθούν stress tests θα οποία μπορεί να πετύχουν το σκοπό χωρίς να γίνει πλήρες AQR.

"Θα αξιολογήσουμε αν υπάρχει μια αξιόπιστη στρατηγική για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων", είπε.

Ξεχωριστά ο κ. Thomsen αναγνώρισε πως η μισθολογική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι χαμηλή και πως το ζητούμενο είναι να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

H μεγαλύτερη πρόκληση της Ευρωζώνης

Η Ευρωζώνη θα πρέπει να αξιοποιήσει την εύρωστη οικονομική της ανάκαμψη για να χειριστεί τις μεταρρυθμίσεις που είναι πολιτικά δύσκολο να εφαρμοστούν, είπε ο Thomsen.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το ΑΕΠ των 19 κρατών μελών που μοιράζονται το ευρώ θα αυξηθεί κατά 1,7% φέτος και κατά 1,8% το 2018. Το ΔΝΤ από την πλευρά του τοποθετεί το ρυθμό ανάπτυξης στο 2,1% φέτος και στο 1,9% το 2018.

"Η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι να εκμεταλλευτούν την εύρωστη οικονομική ανάκαμψη για να λάβουν μέτρα που είναι πολιτικά δύσκολα", είπε. "Έχει φτάσει η ώρα για τις αρχές των χωρών που χρειάζεται να χτίσουν δημοσιονομικό χώρο, να το κάνουν. Έχει φτάσει η ώρα για τις ρυθμιστικές αρχές των χωρών όπου οι τράπεζες χρειάζεται να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους να αρχίσουν να το κάνουν. Και έχει έρθει η ώρα για τις χώρες που χρειάζεται να κάνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα να αρχίσουν να το κάνουν. Αν όχι τώρα, πότε", διερωτήθηκε ο Thomsen.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα