To σχέδιο Σαμαρά για απεμπλοκή από την τρόικα

Με το όνειρο της οριστικής εξόδου του ΔΝΤ από την ελληνική επικράτεια κινείται η δικομματική κυβέρνηση και ήδη έχει στα πλάνα της ένα σχέδιο οικονομικής στήριξης-διευκόλυνσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ενήμεροι, ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο από το 2013 για αντικατάσταση του ΔΝΤ από τον ίδιο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το ευρωπαϊκό μνημόνιο

(MoU) τελειώνει την 31η Δεκεμβρίου του 2014, αλλά το μνημόνιο από την πλευρά του ΔΝΤ (MEFP) ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016 και προβλέπει ακόμη δάνεια 16 δισ. ευρώ.

Η δικομματική κυβέρνηση θέλει το ΔΝΤ έξω από το σχήμα της τρόικας, αν και το Ταμείο θα συνεχίσει τους τριμηνιαίους ελέγχους και την καταβολή των δόσεων, σύμφωνα με τις δικές του διαδικασίες.

Στην έδρα του ΔΝΤ προσεγγίζουν στα 11,1 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό από τα μέσα του 2015 και αφαιρούν το 1,5 δισ. της δεύτερης εξόδου στις αγορές. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το ΔΝΤ δεν θέλει η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την κάλυψή του.

Αυτό το σενάριο θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν οι τράπεζες χρειαστούν επιπλέον ενίσχυση 6 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα δάνεια». Ειδικά για τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ελληνική αντιπροσωπεία στη συνάντηση με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα, θα τονίσει ότι δεν μπορεί να συνδεθούν με την αξιολόγηση, κάτι που θέλει το ΔΝΤ, του ελληνικού προγράμματος.

Το ΔΝΤ δεν είναι έτοιμο να εγκαταλείψει με χαλαρή διάθεση την Ελλάδα και αναμένεται να τρίξει τα δόντια στην ελληνική πλευρά με τον Πολ Τόμσεν να αποτελεί τον κακό εφιάλτη στο Παρίσι.

Το ΔΝΤ θέλει να υπάρξει ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης από την ευρωπαϊκή πλευρά σε συνδυασμό με νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα μειώσουν δραστικά το κόστος εξυπηρέτησής του και εκτιμά ότι το χρέος θα κυμανθεί στο 128% του ΑΕΠ το 2020.

Ωστόσο, η σύγκρουση ΔΝΤ με Κομισιόν είναι πλέον αναπόφευκτη. Ήδη η Κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξή της την Κυριακή κάλεσε τη Μέρκελ να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης επισημαίνοντας ότι η πολύ λιτότητα έβλαψε και ότι πρέπει να σταματήσει. Ενώ δηλαδή φαίνεται μια διάθεση του Ταμείου και του Τόμσεν να πιέσει περαιτέρω την Ελλάδα από την άλλη γίνεται προσπάθεια να πειστεί το Βερολίνο να αλλάξει πολιτική.

Ποια είναι η τακτική της κυβέρνησης για απεμπλοκή από την τρόικα και αντικατάστασή της από μια επιτροπή τύπου task force;

Από τη μια θα επιχειρήσει να πείσει τους δανειστές ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πέτυχε, κάτι που αποδεικνύουν τα πλεονάσματα.

Το δεύτερο είναι τι θα γίνει με τα stress tests. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών δεν θα είναι μεγάλες και θα μπορέσουν να καλυφθούν με αυξήσεις κεφαλαίου. Επομένως, το μαξιλάρι των 11 δισ. θα μπορούσε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό.

Και το τρίτο είναι ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει κουβέντα για το ελληνικό χρέος έχοντας ως βασικό στόχο τη μεγάλη επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων ώστε να μειωθούν τα ετήσια χρεολύσια.

Υπάρχει και μια κρυφή ελπίδα. Οι ανακοινώσεις του Μ. Ντράγκι τον τελευταίο καιρό προοιωνίζονται παρέμβαση της ΕΚΤ για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Κάτι που θα βοηθήσει και την Ελλάδα να διατηρεί σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σίγουρα πάνω από 1.5% - 2% που προβλέπουν για του χρόνου οι αναλυτές.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα