Tουρκικά MME: Τι προβλέπει το κείμενο της Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης
Το κείμενο που διέρρευσε από τουρκικά μέσα αποκαλύπτει ότι η Τουρκία και η κυβέρνηση Σαράτζ της Λιβύης δεν προχώρησαν σε απλή καταγραφή προθέσεων, όπως θα υπέθετε κανείς με βάση τον όρο "μνημόνιο, αλλά σε πλήρη οριοθέτηση των θαλασσίων δικαιοδοσιών τους, ήτοι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Επιπλέον, οι δύο πλευρές δεσμεύονται σε συνεκμετάλλευση τυχόν υποθαλάσσιων πόρων εντοπισθούν να εκτείνονται στις θαλάσσιες
Από τη στιγμή που θα τεθούν σε ισχύ, τα συμφωνηθέντα θα κατατεθούν στη Γραμματεία του ΟΗΕ.
Μολονότι το όριο των δύο φερόμενων δικαιοδοσιών έχει μικρή έκταση, είναι από πολιτική άποψη κρίσιμο, διότι δεν θα μπορούσε να προκύψει στον χάρτη παρά μόνο με την υιοθέτηση της τουρκικής εκδοχής ότι τα νησιά (ακόμη και του μεγέθους της Κρήτης) δεν έχουν δικαίωμα παρά μόνο σε χωρικά ύδατα και όχι υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ. Όταν λοιπόν η Άγκυρα επικαλείται την καθιερωμένη αρχή της "μέσης γραμμής” την ερμηνεύει με αναφορά στα ηπειρωτικά εδάφη.
Τυφλό σημείο της συμφωνίας παραμένει, ωστόσο, το γεγονός ότι αυτή τίθεται σε ισχύ με την ολοκλήρωση των εσωτερικών νομικών ενεργειών της κάθε πλευράς, ήτοι την επικύρωση από το κοινοβούλιό της. Και η μεν Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου το κείμενο θα κατατεθεί εντός της ημέρας, επισπεύδει, στη Λιβύη όμως το κοινοβούλιο εδρεύει στο Τομπρούκ, ανταγωνίζεται την κυβέρνηση Σαράτζ που εδρεύει στην Τρίπολη και αρνείται να δεχθεί τη συμφωνία με την Τουρκία.
Σημειώνεται ότι δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν το κείμενο της συμφωνίας που έφτασε στα χέρια της Ελλάδας και εξετάζεται από το υπουργείο Εξωτερικών είναι το ίδιο με αυτό που έχει διαρρεύσει από τα τουρκικά μέσα.
Τι αναφέρει η συμφωνίαΜε βάση το κείμενο της συμφωνίας που διέρρευσε από τουρκικά μέσα ενημέρωσης προβλέπονται τα εξής:
Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας και η κυβέρνηση της Εθνικής Συμμαχίας-Κράτους της Λιβύης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στις αρχές και στους στόχους του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,
Έχοντας αποφασίσει να καθορίσουν μια ακριβή και δίκαιη οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωών στη Μεσόγειο στις οποίες οι δύο χώρες ασκούν κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του διεθνούς δικαίου και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές περιστάσεις,
Λαμβάνοντας υπόψη την προθυμία των δύο χωρών να πετύχουν δίκαιες και αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα προαναφερθέντα θέματα μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων και με το πνεύμα σχέσεων καλής φιλίας,
Πεπεισμένες ότι αυτό το Μνημόνιο Συναντίληψης θα συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων και θα ενθαρρύνει περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών προς το συμφέρον των δύο αδερφικών κρατών,
Έχουν συμφωνήσει τα ακόλουθα:
Άρθρο IΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ1.Τα όρια της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη Μεσόγειο μεταξύ της Κυβέρνησης της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμμαχίας-Κράτους της Λιβύης ξεκινούν στο "Σημείο Α" (34ο 16’ 13.720’’ν – 026ο 19’ 11.640’’Ε) και τελειώνουν στο Σημείο Β (34ο 09’ 07.0’’Ν – 026ο 39’ 06.3’’Ε).
Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε αυτά τα όρια.
2.Τα όρια της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που καθορίζονται στο Άρθρο 1, παράγραφο 1 αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης φαίνονται στον Θαλάσσιο Χάρτη ΙΝΤ 308 (Πηγή Δεδομένων: ΒΑ Έκδοση Χάρτη 991), κλίμακα 1:1 102 000 (Παράρτημα 1). Οι συντεταγμένες φαίνονται στο διάγραμμα στο Παράρτημα 1 στο σύστημα συντεταγμένων. ΟΙ γεωγραφικές συντεταγμένες αναφέρονται στο Άρθρο 1 αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης και εκφράζονται με όρους του Παγκοσμίου Γεωδαιτικού Συστήματος 1984 (WGS’84).
3.Τα βασικά σημεία των συντεταγμένων που χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν τη γραμμή ισορροπίας φαίνονται στο Παράρτημα
ΑΡΘΡΟ IIΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣΤα παραρτήματα που αναφέρονται στη δεύτερη και τρίτη παράγραφο του Άρθρο 1, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος Μνημονίου.
Άρθρο IIIΕΓΓΡΑΦΗΜε την έναρξη ισχύος του, το παρόν Μνημόνιο Συναντίληψης εγγράφεται στην γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το Άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Άρθρο IVΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΔΙΑΦΩΝΙΩΝ1.Οποιαδήποτε διαφωνία προκύψει μεταξύ των δύο πλευρών από την ερμηνεία ή εφαρμογή αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης θα πρέπει να διευθετείται μέσω διπλωματικών οδών στο πνεύμα της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, σύμφωνα με το Άρθρο 33 τοπυ Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
2.Σε περίπτωση που υπάρχουν εθνικοί πόροι που εκτείνονται πέρα από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της μιας πλευράς στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της άλλης, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να φθάσουν σε μια συμφωνία για τις λεπτομέρειες της αξιοποίησης τέτοιων πόρων.
3.Εάν οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές εμπλέκεται σε διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν στην οριοθέτηση της ΑΠΟκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του με άλλο κράτος, αυτή η πλευρά, προτού έλθει σε τελική συμφωνία με το άλλο κράτος, θα πρέπει να ενημερώσει και να διαβουλευθεί με την άλλη πλευρά.
Άρθρο VΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΟποιαδήποτε από τις δύο πλευρές μπορεί να προτείνει τροποποίηση ή επανεξέταση αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης μέσω διπλωματικών οδών, εάν κρίνεται απαραίτητο εκτός των Άρθρων 1 και 2. Οι τροποποιήσεις γίνονται με τη συναίνεση των πλευρών.
Άρθρο VIΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣΑυτό το Μνημόνιο Συναντίληψης αρχίζει να ισχύει από την ημερομηνία παραλαβής της τελευταίας γραπτής κοινοποίησης με βάση την οποία οι πλευρές αλληλοενημερώνονται μέσω διπλωματικών οδών για την ολοκλήρωση των νομικών τους διαδικασιών που απαιτούνται για την έναρξη ισχύος του Μνημονίου Συναντίληψης.
Αυτό το Μνημόνιο Συναντίληψης συνήφθη στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Νοεμβρίου 2019 σε δύο πρωτότυπα αντίγραφα στην τουρκική, αραβική και αγγλική γλώσσα, με όλα τα κείμενα να είναι εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση απόκλισης της ερμηνείας, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.
Επιμένει η Άγκυρα: Ψηφίζεται σήμερα στη βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη
Επισπεύδει τις κινήσεις της με την ΑΟΖ η Τουρκία. Όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι η Άγκυρα φέρνει σήμερα κιόλας στο Κοινοβούλιο το θέμα της επικύρωσης της συμφωνίας με τη Λιβύη.
Ο Φουάτ Οκτάι έκανε λόγο για μια "ιστορική συμφωνία" που αποτελεί μέρος "της προσπάθειας για ειρήνη" στην περιοχή. Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η συμφωνία "που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή" είναι μια προσπάθεια "για την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία και στη Λιβύη".
Την ίδια στιγμή τη δική του απάντηση - καταδίκη για το σύμφωνο θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας - Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) έδωσε ο Διοικητής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ιστοσελίδα Αawsat την οποία επικαλείται το sigmalive, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει για να αντιμετωπίσει και να ματαιώσει τα τουρκικά σχέδια της Άγκυρας που στοχεύουν στην "αποκατάσταση της καταστρεπτικής επιρροής της στην περιοχή". Επιπλέον, περιέγραψε το GNA ως "νεκρό εγκέφαλο", λέγοντας ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες, επομένως, αυτές καθίστανται άκυρες. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας – GNA ως "επιθετική πράξη που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα". "Η Τουρκία έχει γίνει άμεση απειλή για τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης", προειδοποίησε ο Χαφτάρ.
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Aguila Saleh με επιστολή του στα Ηνωμένα Έθνη ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα, Antonio Guterres να ανακαλέσει την αναγνώριση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία. Στην επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη ο Aguila Saleh ζητά από τα Ηνωμένα Έθνη να δεχτούν τη Βουλή ως τη μόνη νόμιμη αρχή στη Λιβύη. Ταυτόχρονα αρνήθηκε να δεχτεί το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan και ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Fayez Sarraj. Στην επιστολή τόνιζε μάλιστα ότι η συμφωνία αποτελεί "απειλή στο κράτος της Λιβύης, περιλαμβανομένων της ασφάλειας και του μέλλοντος της".
Ερντογάν: Προστατεύουμε τα δικαιώματα μας σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο
Σε ομιλία του χθες το βράδυ σε Τούρκους που ζουν στο Λονδίνο, ο κ. Ερντογάν, μετά την συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επανέλαβε τα περί τουρκικών δικαιωμάτων σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι "σήμερα υπάρχει μια ισχυρή Τουρκία με ισχυρό στόλο που προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, στη Μαύρη Θάλασσα και στην ανατολική Μεσόγειο”.
Σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο της Κύπρου", αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι "σήμερα υπάρχει μια Τουρκία που υποστηρίζει πάνω από 4 χιλιάδες καταπιεσμένους αγκαλιάζοντάς τους. Σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου πλην της Τουρκίας δεν υπάρχει χώρα που να φιλοξενεί μόνη της τόσους πολλούς μετανάστες”. Κατηγόρησε επίσης την ΕΕ ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για οικονομική στήριξη προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό.
Πηγή:capital.gr
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Βόμβα με συντάξεις Ιανουαρίου 2020, επιδόματα ΚΕΑ, ΟΠΕΚΑ Α21 – Όλα τα ΝΕΑ
- Το πρωινό: Απίστευτο! Έκανε πρόταση γάμου on air στη Φαίη Σκορδά (Photos-Video)
- Γιακουμάκης: Στο εδώλιο ο πατέρας του αδικοχαμένου Βαγγέλη
- Ιδρύθηκε Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στην Πιερία
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης
- Μαριάννα Λάτση: Η εμφάνιση που τράβηξε όλα τα βλέμματα [φωτο]
- Ο κ. μητσοτάκης παραίτησε τον διαματάρη
- Γαλλία: Μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα, κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού
- Τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν από την πολιτική της ΝΔ, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
- Θρίλερ με φωτιά σε ξενοδοχείο της συγγρού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης
- Γαλλία: Μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα, κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού
- Τα παράδοξα του Brexit
- Παναγιωτόπουλος: Συμφωνήσαμε με τον Ερντογάν, σε καλό κλίμα, ό,τι διαφωνούμε"
- Tουρκικά MME: Τι προβλέπει το κείμενο της Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης
- Επιμένει η Άγκυρα: Ψηφίζεται σήμερα στη βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη
- Δρακόντεια μέτρα για την αυριανή επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου
- Eπιστημονικό συμβούλιο Βουλής: Δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φορολόγησης η μη διενέργεια δαπάνης
- Στα χέρια της Ελλάδας η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
- Τελευταία Νέα Antinews
- Tουρκικά MME: Τι προβλέπει το κείμενο της Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης
- Παναγιωτόπουλος: Συμφωνήσαμε με τον Ερντογάν, σε καλό κλίμα, ό,τι διαφωνούμε"
- Ζάεφ: Διαβεβαίωση Σάντσεθ ότι η Ισπανία θα κυρώσει σύντομα το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της χώρας στο ΝΑΤΟ
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης
- Δρακόντεια μέτρα για την αυριανή επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου
- Γαλλία: Μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα, κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού
- Λέρος: Κάτοικοι εμπόδισαν την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών
- Eπιστημονικό συμβούλιο Βουλής: Δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φορολόγησης η μη διενέργεια δαπάνης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Οι χάρτες Τουρκίας-Λιβύης που «κλέβουν» υφαλοκρηπίδα της Κρήτης
- Ορθρινό Ευαγγέλιο Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019 – Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων
- Υπουργείο Προστασίας Πολίτη: Ψευδές και συκοφαντικό το δημοσίευμα για βασανισμό κρατουμένου
- Φωτιά στο Athenaum Palace: 24χρονη διασωληνωμένη στο νοσοκομείο, άλλοι δυο με σοβαρά εγκαύματα
- 5 Δεκεμβρίου: Κλειστοί δρόμοι και Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τώρα στην Αθήνα
- Δύο γυναίκες στον «Ευαγγελισμό» από πυρκαγιά σε πολυκατοικία στην Καλλιθέα
- Βόρεια Μακεδονία: Δέσμευση Σάντσεθ σε Ζάεφ για ένταξη στο ΝΑΤΟ
- Τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν από την πολιτική της ΝΔ, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
- Βόμβα με συντάξεις Ιανουαρίου 2020, επιδόματα ΚΕΑ, ΟΠΕΚΑ Α21 – Όλα τα ΝΕΑ