UNBROKEN

13:25 9/1/2015 - Πηγή: Antinews

Είδα το Unbroken χάρη στη πρόσκληση για σινεμά μιας φίλης μου. Ήξερα ότι σχετίζεται με το Β Παγκόσμιο πόλεμο άρα θα απέφευγα τις ανοησίες των ταινιών που διαδραματίζονται στο σήμερα.

Η ιστορία αφορά στην προσπάθεια επιβίωσης του Ζαμπερίνι, ενός ιταλικής καταγωγής Αμερικανού ολυμπιονίκη, ο οποίος πολεμάει εναντίον των Ιαπώνων ως μέλος πληρώματος βομβαρδιστικού αεροπλάνου. Το πρώτο μισό του έργου έχει ένταση, απρόβλεπτη εξέλιξη και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, όπως οι γονείς του ήρωα. Επίσης χρησιμοποιούνται πολύ εύστοχα τα flashback προκειμένου να τον γνωρίσουμε. Οι καταστάσεις έχουν μια δραματικότητα

χωρίς υπερβολές και ένα πνευματικό υπόβαθρο ταιριαστό.

Το δεύτερο μισό δεν είναι εξίσου καλό, για μια σειρά από λόγους: ο ήρωας γίνεται παθητικός, υπό την έννοια ότι περιορίζεται στο να αντέξει τις κακουχίες και δεν εμφανίζει πια στοιχεία όπως η συμπόνοια και η εφευρετικότητα. Οι πνευματικές ανησυχίες εξαφανίζονται και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι βαρετοί. Εμφανίζεται ένας ανταγωνιστής του ήρωα, ένας βάρβαρος Ιάπωνας αξιωματικός, αλλά η σύγκρουσή τους κλείνει πολύ απότομα, χωρίς κλιμάκωση. Γενικά περιμένεις μάταια να συμβούν διάφορα πράγματα, π.χ. να δώσει έναν αγώνα δρόμου μέσα στο στρατόπεδο ή να ξανασυναντήσει τον Ιάπωνα αθλητή που είχε χαιρετήσει στους Ολυμπιακούς.

Η σκηνοθεσία είναι ρεαλιστική, είτε βρισκόμαστε στη θάλασσα είτε σε κάποια φυλακή, οι χαρακτήρες δείχνουν καταπονημένοι και οι συνθήκες κράτησής τους φανερώνουν την αθλιότητα των κρατούντων τους. Το μόνο που δε μου άρεσε είναι το μαλλί του Ζαμπερίνι, που σχεδόν μόνιμα είναι χτενισμένο με τζελ.

Όσο για τις ερμηνείες, νομίζω ότι κάποιος άλλος από τον Τζακ Ο’Κόνελ στη θέση του πρωταγωνιστή θα έβγαζε περισσότερο πάθος. Πιο πολύ μου άρεσαν οι ηθοποιοί στους μικρούς ρόλους, όπως του Φιλ, ενός νεαρού συμπολεμιστή του.

Το Unbroken ξεχωρίζει με λίγη δυνατή δράση στην αρχή και πολλή ταλαιπωρία έπειτα. Δείχνει τη δύναμη του ανθρώπου να υπομένει χωρίς να υποτάσσεται και σε μεταφέρει πειστικά σε μια άλλη εποχή. Από τις αξιοπρεπείς ταινίες του χειμώνα.

Captain America

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα