Άφιξη των Dijsselbloem-Wieser στον απόηχο των γερμανικών εκλογών

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem μαζί με τον επικεφαλής του EuroWorking Group Thomas Wieser στην Αθήνα είχε εξαρχής ως στόχο την συζήτηση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και την αποκρυπτογράφηση της μετά μνημονίου εποχής, καθώς και των ανοικτών θεμάτων του χρέους και του ρόλου του ΔΝΤ.

Ωστόσο,

μένει πλέον να φανεί πως το αποτέλεσμα των χθεσινών γερμανικών εκλογών θα επηρεάσει τις σημερινές συζητήσεις με την ηγεσία της πολιτικής και της οικονομικής σκηνής. Και τούτο δεδομένου ότι οι πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών να κάνουν λόγο για μία μακρόσυρτη διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης που μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει τον Δεκέμβριο μέσα από "συνδυασμούς" που μπορεί να αναδιαμορφώσουν την γερμανική θέση για την αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την Ελλάδα. Και στο "κάδρο" προστίθεται το γεγονός ότι οι θητείες του προέδρου του Eurogroup αλλά και του προέδρου του EWG λήγουν θεωρητικά την ίδια περίοδο…

Διαδοχικά ραντεβού

Οι δύο ισχυροί άντρες του Eurogroup και του EWG, αφού συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του τόπου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα έχουν οικονομικές επαφές μεταξύ άλλων με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και με το κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

Το απόγευμα ο Jeroen Dijsselbloem είναι ομιλητής σε συνέδριο του Economist μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Xουλιαράκη, αλλά και τον πρώην Υπουργό οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Jack Lew.

Ο Dijsselbloem αύριο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο Dombrovskis. Αναφορικά με την θέση του, στον απολογισμό της τελευταίας Συνόδου του Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου, κατέστησε προ ημερών σαφές ότι η πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εκτιμώντας ότι πλέον είναι ιδανικό το σενάριο συμφωνίας έως το τέλος του έτους. Επίσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα" ξεκαθάρισε - όπως και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι το τελευταίο διάστημα - ότι είναι δεδομένη η μετά μνημονιακή εποπτεία στην Ελλάδα λόγω των δανείων που πρέπει να αποπληρώσει, ενώ η απόφαση για το χρέος - όπως είπε - θα αποφασιστεί, αν χρειαστεί, στο τέλος του προγράμματος.

Πιο ξεκάθαρη ήταν η θέση του Thomas Wieser τις προηγούμενες ημέρες. Αναφέρθηκε σε πιθανά νέα δημοσιονομικά μέτρα για τρία συναπτά έτη. Μίλησε για μεταμνημονιακό διετές "πλαίσιο πολιτικής" που δεν θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση από τον ESM, αλλά μόνο υποχρέωση "προσαρμογής", ενώ αναφέρθηκε και σε αυστηρότερη άλλων κρατών επιτροπεία για 10ετίες.

Τα δύο γεγονότα
Σήμερα θα υπάρξουν και δύο σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις. Στις Βρυξέλλες θα υπογραφεί επισήμως η έξοδος από τη διαδικασία "υπερβολικού ελλείμματος", δηλαδή από την επιτήρηση στην οποία μπήκε η Ελλάδα το 2009, έναν χρόνο πριν από το μνημόνιο, που έχει κυρίως "ψυχολογική" σημασία.

Στην Αθήνα αναμένονται τα τελικά στοιχεία για τον προϋπολογισμό, που θα δείξουν αναλυτικά τις πηγές της απόκλισης των εσόδων κατά 1,7 δισ. ευρώ το 8μηνο.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα