Αναμένοντας το… πράσινο μπλακάουτ

Του Γιώργου Χαρβαλιά

Είναι κάποιες ειδήσεις που περνάνε στα ψιλά παρότι αφορούν σημαντικές πτυχές της ανθρώπινης ζωής. Και περνούν σχεδόν απαρατήρητες γιατί το ίδιο το σύστημα που τελικά ρυθμίζει τις ζωές μας δεν είναι σε θέση να τις κρύψει εντελώς, αλλά προτιμά να τις απαξιώνει και να τις προσπερνά για να μη διαταράσσεται το κυρίαρχο αφήγημα.

Στην περίπτωσή μας, βέβαια, το αφήγημα έχει ήδη καταρρεύσει. Και μιλώ για την καλοστημένη μπίζνα της «πράσινης μετάβασης» που εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο, ακόμη

και για τους ίδιους τους εμπνευστές της. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποδεικνύεται ότι είναι αδύνατον να υποκαταστήσουν ολοκληρωτικά τις συμβατικές και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που -υποτίθεται- θα έφερναν τις «καθαρές» μετακινήσεις στον «πολιτισμένο κόσμο», καταλήγουν, τουλάχιστον στις φθηνότερες εκδοχές τους, σε κινέζικο μονοπώλιο, ενώ την ίδια ώρα εμφανίζουν πολλά «παράπλευρα» προβλήματα: Οι καθόλου φιλικές προς το περιβάλλον μπαταρίες τους, που στοιχίζουν πανάκριβα, έχουν περιορισμένο κύκλο ζωής, αδειάζουν γρήγορα σε ακραίες καιρικές συνθήκες και ταξιδεύουν υποχρεωτικά… μισοάδειες σε θαλάσσιες μεταφορές για λόγους ασφαλείας.

Φαντάζομαι ότι δεν είχαν προβλέψει όλα αυτά εκείνοι που με πρόσχημα το υπαρκτό φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής σχεδίασαν την υποτιθέμενη απαλλαγή του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα. Πλην όμως υπάρχουν και τα χειρότερα, που προς το παρόν περνάνε κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, την ώρα που εμείς οι ανυποψίαστοι ψωνίζουμε τις λαμπάδες και ετοιμάζουμε τον πασχαλινό οβελία, κάποιοι άτυχοι υπάλληλοι στη ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ ξυπνούν με εφιάλτες λουσμένοι στον ιδρώτα. Και κάποιοι άλλοι, μικροπαραγωγοί των φωτοβολταϊκών πάρκων, που έχουν γεμίσει κάθε κάμπο και ραχούλα της υπαίθρου, συρρικνώνοντας την αγροτική παραγωγή της χώρας, τρέχουν στα πρώην χωράφια να κατεβάσουν χειροκίνητα τους διακόπτες για να μη φάνε το πρόστιμο των 1.500 ευρώ ανά μεγαβάτ. Ναι, χειροκίνητα, καλά διαβάσατε! Γιατί στο εξελιγμένο επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη, του παγκόσμιου πρωταθλητή στη βρόμικη μπίζνα των «καθαρών» ΑΠΕ, τα περισσότερα «μικρά» φωτοβολταϊκά που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο (και φτάνουν σε συνολική ισχύ τα 4GW!) δεν διαθέτουν σύστημα τηλεμέτρησης και τηλεχειρισμού.

Το σύστημα δηλαδή για να μην καταρρεύσει βασίζεται στη φιλοτιμία των ιδιοκτητών ηλιακών πάρκων που θα πρέπει να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας για να σπεύσουν στο πρώτο πρόσταγμα του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ ή της ρυθμιστικής Αρχής να σβήσουν τις παροχές… manually. Με τα χεράκια τους. Kι αν λείπουν, κι αν έχουν το κινητό κλειστό, κι αν έχουν πιει κάτι παραπάνω και ροχαλίζουν κι αν ο Αλί ή ο Μαχμούτ που φροντίζουν το «πάρκο» μαζί με τον διπλανό μπαξέ το ‘χουν ρίξει στο γλέντι στην παράγκα, τι θα γίνει;

Ευτυχώς τις περασμένες Κυριακές οι μικροπαραγωγοί, υπό τον φόβο των δυσθεώρητων προστίμων που προαναφέραμε, ανταποκρίθηκαν σε ποσοστό 80%-90% και το κακό αποφεύχθηκε. Πλην όμως το πρόβλημα δεν λύθηκε. Και είναι απλώς θέμα χρόνου να έρθει το μεγάλο μπλακάουτ. Οχι μόνο στην Ελλάδα.

Φέτος, που συμπίπτει το Καθολικό Πάσχα με εκείνο των ορθοδόξων, ο ενεργειακός εφιάλτης διαχύθηκε σε όλη τη νότια Ευρώπη. Αρμόδιοι διαχειριστές και πολιτικές ηγεσίες βρέθηκαν σε κατάσταση νευρικής κρίσης ζητώντας συνεχώς ενημέρωση για τις μετεωρολογικές προβλέψεις της Μεγάλης Εβδομάδας. Από μέσα τους σταυροκοπιούνταν να μην έχει ήλιο και να μη φυσάει βοριαδάκι. Τις ανοιξιάτικες γιορταστικές αυτές μέρες που δεν υπάρχει υψηλή ζήτηση, καθώς γραφεία, εργοστάσια και υπηρεσίες κατεβάζουν ρολά, ο συνδυασμός αυτός μπορεί να αποβεί… θανατηφόρος για το δίκτυο. Η υπερπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τις ΑΠΕ (κυρίως τα φωτοβολταϊκά και σε μικρότερα βαθμό τα αιολικά πάρκα) διαταράσσει την ευστάθεια του συστήματος και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου δεν υπάρχουν υποδομές αποθήκευσης ηλεκτρικού ρεύματος, οι περικοπές της πράσινης ενέργειας είναι η μόνη θεραπεία για να αποφευχθεί ένα συνολικό μπλακάουτ. Και πιθανότατα, στον βαθμό που συνεχίζεται η φρενήρης απαλλοτρίωση καλλιεργήσιμης γης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, η θεραπεία δεν θα αποδειχθεί επαρκής.

Οι επενδύσεις για την αναβάθμιση των δικτύων και η περαιτέρω ανάπτυξη ενεργειακών διασυνδέσεων (για να εξαγάγουμε την ενέργεια που δεν χρειαζόμαστε και η Ελλάδα να καταστεί ηλιακή «μπαταρία» της Ευρώπης, όπως επί μνημονίων ονειρεύονταν οι Γερμανοί δυνάστες μας) θα χρειαστούν μερικές δεκαετίες για να αποδώσουν.

Στο μεταξύ, όμως, οι περικοπές που στοιχίζουν 200.000.000-250.000.000 ευρώ ετησίως και δημιουργούν «μαύρη τρύπα» στους παραγωγούς μετακυλίονται στην πλάτη των καταναλωτών. Η πολυδιαφημισμένη πράσινη ενέργεια πετιέται στα σκουπίδια, αλλά την ίδια ώρα μπαίνουν μπρος και τα «συμβατικά καζάνια», γιατί έτσι και αυξηθεί αίφνης η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, από τα… μοτέρ του οβελία, άντε να βρεις τους παραγωγούς των φωτοβαλταϊκών να ξαναβάλουν μπρος τη μονάδα.

Τα καζάνια μπαίνουν μπρος και στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Παρατεταμένη νεφοκάλυψη, χιονιάς ή αντίθετα καύσωνας με άπνοια μπορεί να μειώσει κάθετα την παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ, σε συνθήκες μάλιστα που η ζήτηση αυξάνεται (θέρμανση ή κλιματιστικά, αντίστοιχα).

Τα παράδοξα αυτά της πράσινης ανάπτυξης δεν είναι όπως είπαμε μόνο ελληνικά. Το πείραμα αποτυγχάνει παγκοσμίως και ο Τραμπ το είδε πρώτος. Η ελληνική ιδιαιτερότητα έγκειται στο ότι με όλα αυτά εκτοξεύεται και η τιμή του ρεύματος στη λιανική! Ενας απίθανος συνδυασμός, δηλαδή, συνεχούς απειλής μπλακάουτ (αφού το ύστατο μέτρο προστασίας με την «κυλιόμενη» αποκοπή από το σύστημα γραμμών μέσης τάσης κόβει το ρεύμα από το σπίτι του κοσμάκη) και ταυτόχρονης ληστρικής επιδρομής στη τσέπη του καταναλωτή. Ιδανική συνταγή για να προκαλέσει την παρέμβαση εισαγγελέα. Αλλά ξέχασα, αυτήν την περίοδο οι ανώτατοι εισαγγελείς της χώρας έχουν άλλες προτεραιότητες.

The post Αναμένοντας το… πράσινο μπλακάουτ appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα