Ανεξαρτησία κήρυξαν Ντονέτσκ και Λουγκάντσκ

Την επιθυμία τους να ενωθεί η επαρχία του Ντονέτσκ, την οποία πλέον αποκαλούν ανεξάρτητη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, με τη Ρωσία διατύπωσαν ανοιχτά οι επικεφαλής της περιοχής και των ρωσόφωνων ακτιβιστών. Σε δηλώσεις τους μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της Κυριακής, τα οποία δείχνουν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ότι το 89% των ψηφισάντων στο Ντονέτσκ

και το 96% στο Λουγκάντσκ, τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής της Πράξης Αυτοδιάθεσης, οι επικεφαλής των ακτιβιστών, τάχθηκαν υπέρ της «ένωσης» του Ντονέτσκ με τη Ρωσία. Διευκρίνισαν, δε, ότι η τοποθέτηση αυτή δεν σημαίνει έκκληση για στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας, αν και λόγω της συνεχιζόμενης επιχείρησης του ουκρανικού στρατού εναντίον τους, εκτίμησαν ότι ίσως θα βοηθούσε η ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.

Στη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος με βασικό ερώτημα αν ο πληθυσμός επιθυμεί να γίνει αίτημα ένωσης με τη Ρωσία προσανατολίζονται από την πλευρά τους οι επικεφαλής των ρωσόφωνων ακτιβιστών στο Λουγκάνσκ. Αυτό που και στις δύο περιοχές κατέστη σαφές είναι ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία της 25ης Μαρτίου για την ανάδειξη νέου προέδρου, καθώς θεωρούν εαυτόν εκτός Ουκρανίας. Σύμφωνα, επίσης, πάντα με τις ίδιες πηγές η συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Κυριακής κυμάνθηκε στο 75%.

Για «φάρσα» έκανε λόγο ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, ο οποίος υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι η συμμετοχή ήταν μικρότερη του 75% και ότι ολόκληρες πόλεις στις επαρχίες δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα. Ο Τουρτσίνοφ επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα ήταν μέρος ενός ενορχηστρωμένου σχεδίου που έχει θέσει η Μόσχα σε εφαρμογή για να διαλύσει την Ουκρανία και ν’ ανατρέψει την «νόμιμη κυβέρνησή της στο Κίεβο». Επανέλαβε δε ότι τόσο η επιχείρηση κατά των ρωσόφιλων στα ανατολικά όσο και οι προγραμματισμένες εκλογές θα προχωρήσουν κανονικά. «Παράνομο» χαρακτήρισε το δημοψήφισμα και η Ουάσινγκτον κατηγορώντας τη Ρωσία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ιδιαίτερα προσεκτική «γλώσσα»

χρησιμοποίησε από την πλευρά του το Κρεμλίνο το οποίο ανακοίνωσε απλώς ότι αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ότι αναμένει να εφαρμοστεί με ειρηνικό τρόπο. Η Μόσχα επισταμένα απέφυγε ακόμη και να σχολιάσει την έκκληση για ένωση από το Ντονέτσκ. Λίγο αργότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση για «παρεμπόδιση της ροής πληροφοριών» από τις ανατολικές περιοχές προς τον κόσμο και για διάδοση «απαράδεκτων ψεμάτων».

Διέψευσε, επίσης, ότι βρίσκεται επί τάπητος η πραγματοποίηση μιας νέας συνάντησης τύπου Γενεύης με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της προσωρινής ουκρανικής ηγεσίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση. Τη σχετική πρόταση είχαν διατυπώσει οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Όμως, ο Λαβρόφ, επικαλούμενος και την ανάλογη γνώμη του επικεφαλής του ΟΑΣΕ, υποστήριξε ότι προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η έναρξη σε βάθος διαλόγου ανάμεσα στο Κίεβο και στις ανατολικές επαρχίες. Όντως, ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ, Ντιντιέ Μπουκχάλτερ, δήλωσε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι τόσο επείγουσα η ανάγκη για πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης, αλλά η λήψη μέτρων αποκλιμάκωσης εκατέρωθεν εντός Ουκρανίας. Ο Μπουκχάλτερ συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για τις εξελίξεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, από την πλευρά τους, αφού χαρακτήρισαν «παράνομο» το δημοψήφισμα στα ανατολικά της χώρας, ανακοίνωσαν ότι κυρώσεις επιβάλλονται σε δύο εταιρείες, που έχουν έδρα την Κριμαία αυτή τη φορά, και σε άλλα 13 πρόσωπα, που έρχονται να προστεθούν στις 48 περιπτώσεις, πολιτικών και επιχειρηματιών, στους οποίους έχει επιβληθεί «πάγωμα» στη χορήγηση βίζας και των περιουσιακών στοιχείων που διατηρούν στο εξωτερικό.

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, κατά πολλούς αναλυτές, είναι τι μέλλει γενέσθαι στο εξής, καθώς πλέον το δημοψήφισμα και το αίμα έχουν διαμορφώσει δεδομένα που δύσκολα ανατρέπονται χωρίς σοβαρότατες συνέπειες.

Πηγές: bbc, reuters, ria novosti, Interfax

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα